Bajkál-tó kalandtúra – Szibéria

Indulás: 2022/06/19
Utazás hossza: 10 nap
Utazás stílusa: Kézműves kalandok
Létszám: 8-12 fő
Ár:
2200
EUR

Jelentkezem
Kérdésem van

Ismerkedj meg a Bajkál régió változatos tájaival – a tajgaerdő-borította dombokkal, a sivatagi sztyeppékkel, a homokdűnékkel, a hegyek közt húzódó völgyekkel és a kristálytiszta bajkáli vizekkel! Kalandtúránk Szibérián és Burjátföldön át vezet, a tavat annak legszélesebb részén szeljük át, hogy valóban megtapasztalhassuk milyen is a nagy Bajkál.

A Bajkál-tó nemcsak lenyűgöző természeti csodáiról, hanem tarka vallási képéről is jól ismert. Itt remekül megfér egymás mellett az ortodox hagyomány a buddhizmussal és a sámánisztikus hiedelemvilág. Ez a Pachamama kalandtúra azoknak való akiket érdekel a Bajkál vidékének történelme, kultúrája is.

Kiemelt látnivalók:

 • az ortodox templomok harangjának hangja az óvárosi sétákon Irkutszkban
 • a Taltszi Szabadtéri Múzeum
 • a kilátás a Bajkál krisztálytiszta víztükrére a Skriper-hegyről és a Grebeshok szikláról
 • Bolshije Koty múltat idéző települése
 • a Bajkál-tó szíve, az Olkhon-sziget
 • a sámánok legendái és hiedelmei
 • a Olkhon-sziget zabolázatlan északi partja
 • a Bajkál-tó körpanorámája a Hoboy-fokról
 • a nagy Bajkál átkelése a nyugati partról a keletire
 • a „Kis Mongóliának” becézett Barguzin-völgy
 • az oroszországi buddhizmus központja, Ivolginszkij Datsan
 • a Burját Köztársaság központja, Ulan-Ude
 • az ínycsiklandó burját ételek

Neked való?

 • Utazási stílus: kiscsoportos kalandtúra
 • Komfort: **
 • Szervíz: ***
 • Aktivitás: ***

Részletes program

 • 1. nap Szibéria: Irkutszk

  Kalandtúránk a Bajkál régió nem hivatalos fővárosában, az alig 60 km-re a Bajkál-tóból eredő Angara-folyó mellett épült Irkutszkban kezdődik. A repülőtérről a szállodába megyünk, ahol kicsit megpihenhetünk, majd városnézésre indulunk. Ellátogatunk a Néprajzi Múzeumba, az Angara rakpartjára és néhány orotodox templomba, megnézzük a hagyományos lakóházakat és a piacteret, kicsit bepillantunk Szibéria múltjába és a modern orosz város életébe. (szállás: hotel)

 • 2. nap IRKUTSZK – Lisztvijanka – Taltszi Szabadtéri Múzeum

  Túra: 4 km, szint fel/le: 150 m kb. 5 óra

  Egy házias ízekkel kényeztető reggeli után az Angara-folyó mentén indulunk a Bajkál-tó dél-nyugati részére, a „Bajkál Riviérára“. Ellátogatunk a folyó torkolatánál fekvő Taltszi Szabadtéri Múzeumba, ahol a Szibéria minden területéről származó, XVIII-XIX. századi, eredeti tárgyakkal gazdagon berendezett házakat nézhetünk meg. A múzeum úgy néz ki, mint egy régi falu, hosszú utcákkal, faházakkal, vízimalmokkal és egy kis iskolával.
  Ebédünket már a szállásunkon fogyasztjuk el Lisztvijanka képeslapra illő falujában. Délután ellátogatunk a Bajkál Múzeumba, majd fellibegőzünk a 728 méter magas Cserszki-hegy tetejére, ahonnan gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk. Nem csak a 3 tóparti völgyben épült Lisztvijankát látjuk innen, hanem az Angara-folyót és a Bajkál krisztálytiszta víztükrét is. Lisztvijankába visszatérve megkóstoljuk a füstölt omult és saslikot a piacon, majd piknikezünk egyet a tó partján. (szállás: vendégház, 2 éj, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 3. nap Lisztvijanka – Bajkál Nemzeti Park – Bolshije Koty

  Túra: 7 km, szint fel/le: 400 m kb. 5 óra

  Motorcsónakokkal indulunk a a Bajkál Nemzeti Parkba, Bolshije Koty múltat idéző falujába. Az alig 100 fős település szívéből felkapaszkodunk a Grebeshok sziklára, ahonnan remek kilátás nyílik a másik partra, a Khamar-Daban hegységre és természetesen a nagy Bajkálra.
  Innen nincs messze a Skriper-hegy, ahol a barlangokban vas- és kőkorszakból származó ősi leleteket fedeztek fel. Egy ökológiai tanösvényen sétálunk fel a hegyre, ahonnan még lenyűgözőbb a kilátás a Bajkál-tóra.
  Bolshiye Koty egyik látványossága a Bajkáli Tanulmányok Múzeuma (Oroszország egyik legrégebbi múzeuma), amely a Bajkál-tó gazdag növény- és állatgyűjteményét mutatja be. A múzeum egyben kutatóállomás, itt működik a Biológiai Intézet Akváriuma is. (ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)

 • 4. nap Lisztvijanka – Olkhon-sziget – Khujir

  A Bajkál-tavon 26 kisebb sziget található, amelyek közül az Olkhon a legnagyobb. A 71 kilométer hosszú sziget a legszélesebb pontján 15 kilométeres. A sziget nyugati partja lankás, fövenyes, míg a keleti partot éles sziklák szabdalják. Az Olkhon-sziget a Bajkál régió földrajzi, történelmi és szakrális központja, a buddhisták és sámánok szent helye.
  Reggeli után  indulunk útnak. Ebédünket egy helyi presszóban költjük el, ahol a burját konyha ínyencségeivel ismerkedhetünk meg. Egy kompozás után érkezünk mega szigetre, Khujirba. Délután felfedezhetjük a bájos kis falucskát és elsétálunk a híres Burkhan sziklához (Sámán szikla). A Burkhanról úgy tartják, hogy ez a Bajkál istenének lakhelye.
  Találkozhatunk egy mai sámánnal és részt vehetünk egy tisztító szertartáson is. Este a vendégházunkban vacsorázunk. (szállás: vendégház, 3 éj, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 5. nap Khujir – Olkhon-sziget – Hoboy-fok

  Túra: 5-6 km, szint fel/le: 200 m

  Reggel egy UAZ-ba pattanunk és az Olkhon legészakabbra fekvő pontjára indulunk. Utunk során megcsodáljuk a Maloje More (kis tenger) gyönyörű tájait és a sámánisztikus szertartások szent helyeit. 40 km autózás után gyalog folytatjuk utunkat. A sziget legzabolátlanabb területén gyalogolunk a sziklás, meredek partszakaszokon. Először a Shunte-Levij fokot érjük el, majd innen gyalogolunk tovább a sziget legészakabbra fekvő pontjára. A Hoboy-fokot természeti szépsége mellett szakrális jelentősége miatt is érdemes felkeresni. Ez az egyetlen hely, ahonnan a Bajkál-tó körpanorámájában gyönyörködhetünk.
  Késői piknikebédünk után visszatérünk Khujirba. A visszafelé vezető úton felkeressük az uzuri-i meteorológiai állomást, majd hátradőlve gyönyörködünk a sztyeppékben, a partvidékben és a tajgában. (ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)

 • 6. nap Olkhon-sziget – Ust-Barguzin

  Ma a legszélesebb szakaszán hajózzuk át a Bajkál tavat, a nyugati partról a keleti partra! A körülbelül 80 kilométeres, több órányi utazás során lesz alkalmunk kigyönyörködni magunkat a Bajkál-tóban és a Szvjatoj Nos-félszigetben. Délután érkezünk meg a tó keleti partjára, Ust-Barguzinba. A Bajkál legmélyebb és legnagyobb öblében, a Barguzinszkij-öbölben fekvő település festett rönkházaival pont olyan, ahogy egy szibériai falut elképzelünk. Ust-Barguzint csodálatos tajgaerdő veszi körül, amely medvék, farkasok, jávor- és rénszarvasok otthona. Egy burját család vendégházában szállunk meg, este pedig egy házias vacsorával ünnepelhetjük meg a tó átszelését. (szállás: vendégház, 2 éj, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 7. nap Ust-Barguzin – Barguzin-völgy

  Túra: 5 km, szint fel/le: 100 m

  Vár ránk a „Kis Mongóliának” is becézett Barguzin-völgy! A völgyet UAZ terepjárókkal közelítjük meg. A legenda szerint ez Dzsingisz kán édesanyjának szülőföldje. A 3,000 éves sziklarajzok, a völgy természeti szépségei, a sztyeppe, a sós tavak és a fenséges sziklák valóban fejedelmi látnivalót kínálnak. Ellátogatunk a barguzini burjátok szent szikláihoz. A Barguzin-völgy 2005-ben jelenéseiről vált híressé, Szent Yanjima alakja többször is felbukkant a tajga szikláin. Azóta zarándokok és turisták ezrei keresik fel ezt a szent helyet. Estére visszatérünk Ust-Barguzin falujába. (ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)

 • 8. nap Ulan-Ude – Ivolginszkij Datsan buddhista kolostor – Irkutszk/ Mongólia: ULanbátor

  Reggel a Burját Köztársaság központja, Ulan-Ude felé indulunk. Útközben ellátogatunk a legjelentősebb orosz buddhista szentélyhez, az Ivolginszkij Datsanhoz. A gyönyörű sztyeppei tájban emelkedő épület az oroszországi buddhizmus központja, Burjátföld legjelentősebb kegyhelye. Sétálunk az élénk színű templomi épületek és az egyszerű szerzetes házak komplexumában, a fehér sztúpák és a színes ima zászlókkal díszített fák között, megcsodáljuk az órási Buddha szobrot és megforgatjuk az imakerekeket. Ulan-Udéba érkezve letesszük a poggyászunkat a vasútállomáson, majd sétára indulunk a városközpontban. A 4 km-es  városi panoráma úton megnézzük a szibériai barokk építészet legszebb példáit, készítünk egy szelfit Lenin szobrával, majd folytatjuk ismerkedésünket a burját konyhával. Késő este indul a vonatunk Irkutszkba, vagy ha Mongóliában folytatjuk kalandunkat, akkor Ulánbátorba. Az éjszakát 4 személyes hálókabinokban töltjük. (ellátás: reggeli, ebéd)

 • 9-10. nap Irkutszk – hazautazás

  Reggel érünk Irkutszkba a Transzszibériai vasúttal. A vasútállomásról egy kényelmes hotelbe megyünk, ahol megreggelizünk, megpihenhetünk, rendezhetjük a hazautazáshoz a csomagjainkat. A nap további részét a Irkutszkban tölthetjük nézelődéssel, ajándék vásárláslassal. Repülési menetrendeünknek megfelelően ezen a délutánon vagy másnap reggel a repülőtérre megyünk és búcsút intünk a Bajkál-tó és Burjátföld csodáinak.

   

Csapat

 • Purnhauser Zsófi Túravezető

  „Családomnak köszönhetően gyakorlatilag belenőttem a természet- és világjárásba. Utazásaimnak köszönhetően sokat tapasztaltam és tanultam, minden kaland megváltoztatott egy kicsit. Szeretném másokkal is megosztani élményeim, ezért döntöttem úgy, hogy túravezető leszek.
  Az utazások között tervező grafikusként dolgozom, a termékdizájn a kedvenc területem. Minden munkám során az a legfontosabb számomra, hogy kizökkentsem egy kicsit az embereket a hétköznapokból és valamilyen pozitív élményt nyújtsak nekik.”

Jelentkezési információk

 • Az utazás ára tartalmazza
  • 2 éjszaka szállást egy 3*-os hotelben Irkutszkban, 2 ágyas szobákban
  • 7 éjszaka szállást vendégházakban, 2-3 ágyas szobákban
  • 9 reggelit, 8 csomagolt ebédet, 7 vacsorát a részletes leírás szerint
  • az Ulan Ude – Irkutszk hálókocsis vonatjegy árát 2. osztályon
  • az utazást bérelt busszal, helyi sofőrrel 
  • az Olkhon-sziget – Ust-Barguzin hajójegy árát
  • a részletes leírásban szereplő progamokat, túrákat és az egynapos hajókirándulást a Bajkál Nemzeti Parkba
  • a nemzeti parkok és turista látványosságok belépőit a részletes programleírás szerint: Irkutsk Ethnográfiai Múzeum, Bajkál Múzeum, Taltszi Skanzen, Burját Múzeum
  • egy helyi sámánnal való találkozást Yst’-Orda faluban
  • a helyi túravezetők és sofőrök munkadíját
  • a magyar nyelvű túravezetést és tolmácsolást
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a nemzetközi repülőjegy és illeték árát
  • a vízum árát
  • a fakultatív programokat
  • az útlemondási biztosítást
  • a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást
  • a borravalókat: 100 EUR/ résztvevő
  • egyágyas felár: 200 EUR
 • Fakultatív programok
  • Olkhon-sziget – Ogoj-sziget hajókirándulás: 2 500 RUB
  • Olkhon-sziget – kajakozás a Maloje More-csatornán: 3 500 RUB
 • Repülőjegyek, illetékek
  • a Budapest – Moszkva repülőjegy ára illetékkel: 60 000 Ft-tól
  • a Moszkva – Irkutszk repülőjegy ára illetékkel: 300 EUR-tól
  • a repülőjegy ára a megvásárlás idejétől függ
  • menetrend információkért és partnerünk árajánlatáért fordulj irodánk munkatársához
 • Beutazási szabályok, vízum
  • magyar állampolgároknak az Oroszországba való beutazáshoz  vízum szükséges, amit az utazás előtt kell megigényelni
  • a vízum ügyintézés egy hetet vesz igénybe
  • a vízum díja: 25 000 – 30 000 HUF
  • a hagyományos turista vízum csoportos ügyintézésének követelményeit jelentkezés után küldjük el
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz baleset- és poggyászbiztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatért fordulj irodánk munkatársához
 • FIZETÉSI FELTÉTELEK
  • RÉSZVÉTELI DÍJ: 2 200 EUR
  • Előleg: a jelentkezéskor fizetendő, a Részvételi díj 40 %-a (880 EUR)
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 60 nappal fizetendő, a Részvételi díj 60% -a (1 320 EUR)
 • ÚTLEMONDÁSI FELTÉTELEK

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás  esetén irodánk minden esetben levon 30 EUR kezelési költséget. A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-36. napok között a Részvételi díj 50%-a,
  • 35-16. napig a Részvételi díj 75%-a,
  • 15 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a Részvételi díj 100%-a.
 • Ajánlott korhatár

  25-55 év

 • Létszám

  8-12 fő

Hasznos információk

 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképpen keresd munkatársunkat, akkor is, ha nem a mi partner irodánkon keresztül foglalod le repülőjegyed
 • Túraszervezés
  • az utazás megszervezése egy helyi utazási iroda bevonásával zajlik
  • kalandtúránk során bérelt buszokkal, turista hajókkal és a Transzszibériai vasúttal utazunk
  • az utazás teljes ideje alatt egy angolul beszélő helyi idegenvezető és egy magyar túravezető állnak a rendelkezésedre
 • GYALOGTÚRÁK NEHÉZSÉGE
  • az utazás programjában lévő túrákat az egészséges, sportos emberek könnyen teljesíteni tudják
  • a túrák során jól kijárt ösvényeken gyalogolunk, a terep közepesen nehéz
  • rövid kirándulásaink és félnapos túráink során egy kis hátizsákkal gyalogolunk
  • a túrák kihagyhatóak, minden helyszínen lehetőség van pihentetőbb programokon részt venni
 • Szállások
  • 1 éjszakát egy 3*-os hotelben töltünk Irkutszkban, 2 ágyas szobákban
  • 3 éjszakát egy vendégházban töltünk Lisztvijankában, 2-3 ágyas szobákban, melyekhez saját fürdőszoba tartozik
  • 3 éjszakát egy vendégházban töltünk az Olkhon-szigeten, 2-3 ágyas szobákban, melyekhez saját fürdőszoba tartozik
  • 2 éjszakát burját családok vendégházaiban töltünk, 2-3 ágyas szobákban, melyekhez közös fürdőszoba tartozik
 • Ellátás
  • az utazás ára 8 reggelit, 8 csomagolt ebédet és 7 vacsorát tartlamaz a részletes leírás szerint
  • a reggeli és vacsora általában meleg étel, a burját konyha remeikei
  • az ebéd általában csomagolt: szendvics, sok hal, friss zöldségek és gyümölcsök
  • az egészségügyileg indokolt, egyéni diéta ígényed jelentkezéskor mindenképp egyeztesd irodánkkal
 • INDULÁS ELŐTTI INFORMÁCIÓK
  • a Bajkál régióban a nyári hónapokban az átlagos nappali hőmérséklet +18 °C és +25 °C között van
  • a szükséges túrafelszerelések listáját és a felkészüléshez szükséges további információkat jelentkezés után küldjük el
 • Valuta, költőpénz
  • Oroszország hivatalos fizetőeszköze a Rubel
  • 1 RUB = kb. 5 Ft
  • legcélszerűbb a Rubel vagy az Euro kivitele, amit bankokban válthatunk majd be a helyi fizetőeszközre
  • ajánlott költőpénz: 5 000 RUB

   

 • Oltások, gyógyszerek
  • ajánlott oltások: kullancs-encephalitis elleni védőoltás, Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
 • Bankszámlaszámok

  Pachamama Adventures Ltd.

   

  • EUR Számla:
  • Számlavezető bank neve: Wise Ltd.
  • Bank címe: Avenue Louise 54, Room S52 , Brussels, 1050 – Belgium
  • IBAN: BE84 9670 4083 6659
  • SWIFT/ BIC: TRWIBEB1XXX

   

  • HUF Számla:
  • Számlavezető bank neve: MKB Bank
  • Bank címe: 1062 Budapest, Nyugati tér 5.
  • Számlaszám: HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
2015 | site by stromi.design