Bhután, Nepál, Tibet Overland – Kalandtúra a Himalájában

Indulás: 2022/09/24
Utazás hossza: 19 nap
Utazás stílusa: Overland kalandtúrák
Létszám: 12-14 fő
Ár:

Jelentkezem
Kérdésem van

3 hetes kalandtúránkon Bhután, Nepál és Tibet ikonikus útjain keresztül járjuk be a Himalája lenyűgöző tájait.

Bhután tökéletes ráhangolódást kínál a buddhista kultúrkörre és a vad Tibeti-fennsíkra. Mesés táj, évezredes hagyományok, varázslatos buddhista kultúra. Ősi templomok, színes házak, érintetlen erdők. Színvonalas szállások, teljes ellátás, rövid kirándulások és hosszú mesék.

Nepálban egy másik világba csöppenünk. Mintha egy időutazáson vennénk részt a Kathmandu-völgy középkori királyi városaiban. Együtt élünk egy kicsit a nepáli kultúra hordozóival, beköltözünk egy buddhista kolostorba és bepillanthatunk a vallás élő hagyományaiba.

A Tibeti-fennsík megismerésének legjobb módját választjuk. A Himalája legvadabb tájain keresztül utazunk Lhászától a Mount Everest északi alaptáboráig, miközben ellátogatunk a legjelentősebb ősi tibeti kolostorokba és helyi vezetőnk tolmácsolásában megismerhetjük a tibeti buddhizmust.

A Himalája természeti szépsége, a sokszínű kultúra és az élő vallási hagyományok együtt teszik kiscsoportos körutazásunkat különleges élménnyé.

Kiemelt látnivalók

 • Thimpu, Bhutan modern kori fővárosa
 • az 50 méter magas Világbéke Buddha szobor
 • a Dochula-hágó 108 csortenje
 • a bhutáni építészet csúcspontja, a Paro Dzong
 • a “tigris fészke” kolostor
 • az „Ígéret sztúpája”
 • vendégségben a Neydo Tashi buddhista kolostorban
 • Patan, a “szépség városa” 
 • Bhaktapur középkori királyi városa
 • Lhásza töténelmi városa, a Barkhor negyed
 • az óriási Drepung kolostor
 •  a szerzetesek vitagyakorlatai a Sera kolostorban
 • Tibet szíve, a Jokhang kolostor
 • a dalai lámák nyári rezidenciájába, a Norbulingka
 • Tibet emblematikus épülete, a Potala-palota
 • a szent Yamdrok-tó
 • a Pelkor Chode kolostor ereklye tornya
 • a pancsen láma székhelye, a Tashi Lumpo kolostor
 •  Sakya erődítménnyel védett kolostora
 • Buddha tanításainak legnagyobb tibeti gyűjteménye
 • a Chomolungma Nemzeti Park
 • a Mount Everest panorámája

Neked való?

 • Utazási stílus: kiscsoportos kalandtúra
 • Komfort: ***
 • Szervíz: ***
 • Aktivitás: ***

Részletes program

 • 1. nap Nepál: Kathmandu

  A kathmandui repülőtérről a Thamel városrészben lévő  szállásunkra utazunk. Miután kipihentük magunkat, belevethetjük magunkat a turistanegyed nyüzsgésébe, melynek szűk utcáin és terein ajándékboltok, hangulatos bárok és éttermek sorakoznak (szállás: hotel)

 • 2. nap BHUTÁN: PARO – THIMPU – NEMZETI EMLÉK CHORTEN – VILÁGBÉKE BUDDHA SZOBOR

  A repülőút Paro-ba tökéletes kezdete egy fantasztikus utazásnak ebbe a gyönyörű országba! Tiszta időben bámulatos látvány tárul a szemünk elé: először megcsodálhatjuk a világ legmagasabb csúcsait, majd landoláskor a Paro-völgy buja, zöld mezői fogadnak minket. Ahogy kiszállunk a repülőgépből rögtön megkapjuk Bhután első ajándékát, a kellemesen hűvös, kristálytiszta levegőt. Paro-ban ebédelünk, majd továbbindulunk Thimpu-ba, Bhutan modern kori fővárosába. A fotószünetekkel megszakított utazás körülbelül 1,5 óra.  Thimpu-nak mintegy 100 000 lakosa van. Ez a világ egyetlen olyan fővárosa, ahol nincsenek közlekedési lámpák. Érkezés után ellátogatunk a Nemzeti Emlék Chortenhez, a modern Bhután megteremtőjének Jigme Dorji Wangchuck királynak az emlékére emelt sztúpához. Thimpu egyik leglátogatottabb vallási emléke, a városiak népszerű találkozóhelye is. Ezután a város fölé emelkedő óriási méretű (50 méter magas) Dordenma Világbéke Buddha szoborhoz utazunk. Mialatt körbejárjuk a szobor belsejében kialakított, gazdagon díszített meditációs termet, helyi vezetőnk betekintést nyújt a buddhista filozófia szimbólumrendszerébe. Színvonalas szállodánkban vacsorázunk. (szállás: hotel, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 3. nap THIMPU – NEMZETI TEXTIL MÚZEUM – TASHI CHHOE DZONG – PUNAKHA – CHIMI LHAKHANG KOLOSTOR

  Reggeli után a Nemzeti Textil Múzeumba, majd a Tashi Chhoe Dzong-ba vagy, ahogyan emlegetni szokták, „a csodálatos vallás erődítményébe” látogatunk el. A közigazgatási központot 1702-ben építtetett Sherab Wangchuck, a 13. desi (megbízott uralkodó). Az épületet 1955-ben – amikor áthelyezték a fővárost Punakhá-ból Thimpu-ba – újjáépítették. Ekkor nyerte el mai formáját. Napjainkban ez az épületegyüttes ad otthont a központi adminisztrációnak, a szerzetesek vezető testületének, és a Királyi hivatal is itt található. Thimput elhagyva meredeken kapaszkodunk felfelé a fenyő- és cipruserdők között. Ahogy lassan elérjük a Dochula-hágót (3100 m) a fákon megjelennek a zuzmók is. A hágóban épült 108 csortentől tiszta időben csodálatos kilátás nyílik a Himalája vonulatára. Miután kigyönyörködtük magunkat, a köderdő közepén álló étteremben ebédelünk, majd az éles hajtűkanyarokkal tarkított úton leereszkedünk a Punakha-völgybe, ahol trópusi időjárás fogad minket. Az 1200 méter magasan fekvő Punakha-völgy Bhután egyik legfestőibb úti célja. Délután egy könnyű gyalogtúrára indulunk az 1499-ben épült Chimi Lhakhang kolostorhoz. Körülbelül fél órás séta vár ránk a rizsföldeken és apró falvakon keresztül, az egy apró, domb tetején álló Chimi Lhakhang-hoz. Az „Isteni Őrült” templomát, melyhez számos legenda fűződik, manapság főleg a meddő nők keresik fel gyermekáldásért könyörögve. (szállás: hotel, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 4. nap PUNAKHA – PUNAKHA DZONG – THIMPHU – PARO – KYICHU LHAKHANG TEMPLOM

  Reggeli után a Punakha Dzongot, a régió adminisztratív központjához és a Thimpu kolostor szerzeteseinek téli lakhelyére látogatunk el. A “Boldogság helye” -ként is nevezett Punakha Dzong a második legrégebbi erődítmény, templom Bhutánban. A gondosan kialakított, virágzó park közepén álló épületegyüttes a bhutáni egyházi építészet gyöngyszeme. A Tsang Chu és a Dang Chu folyók találkozásánál, lenyűgöző szépségű természeti környezetben fekvő épületegyüttes olyan gyönyörű, hogy hosszú órákra fotótémát kínál. A kolostorlátogatás után a Dochula-hágón keresztül visszautazunk Thimpu-ba. Megebédelünk, sétálunk egyet a belvárosban, majd Paro felé vesszük az irányt. A Paro-völgy egyik legszebb részén épült, Kyichu Lhakhang egyike, a Bhután legrégebbi és legszebb templomainak. A templomot Songtsen Gampo tibeti király építette 659-ben. Az idős zarándokok folyamatosan keverednek a templom körül, és az imakerekeket forgatják. A templomlátogatás után jól fog esni a pihenés kényelmes szállodánk kertjében. (szállás: hotel, 2 éj, ellátás: reggeli)

 • 5. nap PARO – TAKTSANG KOLOSTOR – PARO DZONG

  Túra: Táv: 9 km, szint: fel 900 m, le 900 m

  Reggeli után a közeli Ram Thangkha településre utazunk, ahonnan felgyalogolunk a Taktsang kolostorba (A tigris fészke kolostor). A kolostorban a legenda szerint Padmasambhava guru a VIII. században meglovagolt egy nőstény tigrist. Körülbelül 2 óra alatt gyalogolunk fel a meredek hegyoldal sziklakiszögeléseire épült épületegyütteshez. Végig sétálunk a pazar panorámát kínáló lépcsősoron, körbejárjuk az ősi kilátótornyot, a legfontosabb imatermeket,  majd a már ismerős ösvényen gyalogolunk vissza a völgybe.
  Ebéd után a Paro Dzongba látogatunk el. A Paro Dzong a bhutáni építészet csúcspontja. Korábban az országgyűlés találkozóterme volt, most, mint a legtöbb dzong, a szerzetesi testületeknek és a kerületi kormányzati hivataloknak, köztük a helyi bíróságoknak ad otthont. A kápolnák többsége a turisták számára zárva van, de a lenyűgöző építészet és kilátás miatt érdemes meglátogatni a völgyben, a hatalmas falakkal a város fölé magasodó épületegyüttest. A nap további részét Paro belvárosában töltjük nézelődéssel és ajándékvásárlással. A vacsoránkat a szállodánkban fogyasztjuk el. (ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 6. nap Paro – Nepál: Kathmandu – Boudhanath sztúpa

  A kathmandui repülőtérről a már ismerős szállásunkra utazunk.
  Délután a „Kis Tibet”-nek is nevezett városrészbe látogatunk el. Nepál tibeti menekült közössége a Boudhanath sztúpa körül telepedett le, ahol a mai napig gyakorolják hagyományaikat és a vallásukat. Körbe sétálhatjuk az „Ígéret sztúpáját” és ellátogatunk a buddhista kolostorokba is.(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 7. nap KATHMANDU-VÖLGY: NEYDO BUDDHISTA KOLOSTOR

  Amíg a kínai vízumot intézik számunkra, mi a Kathmandu-völgy felfedezésére indulunk.
  A Neydo Tashi kolostor békés természeti környezetben, több jelentős vallási helyszín közelében épült, a Kathmandu-völgy északnyugati sarkában. Csaknem 200 fiatal szerzetes él és tanul itt, a kolostor élete ezért meglehetősen vibráló. A fiatalok rituális szertartásokat és imákat, tibeti irodalmat, valamint buddhista filozófiát és etikát tanulnak.
  Ebéd után egy szerzetessel járjuk végig a domb tetejét díszítő épületegyüttest. Vezetőnk a kolostor falait díszítő mandalák, Buddha ábrázolások és életkerék bemutatása során lelkesen avat be minket a buddhista filozófia tanaiba. A kolostor a hatalmas Amitabha Buddha szobráról is híres, amely a legnagyobb Nepálban.
  A kolostori élet gyakran titokzatos a kívülállók számára. A Neydo arra ösztönzi a látogatókat, hogy megtapasztalják, milyenek egy kolostor hétköznapjai, így jobban megértsék a tibeti buddhista hagyományokat. (szállás: vendégház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 8. nap KATHMANDU-VÖLGY: ASURA BARLANG – PATAN – KATHMANDU
  Kora reggel részt vehetünk a kolostorban a szerzetesek közös szertartásán, majd megreggelizünk és visszautazunk Kathmanduba. Útközben ellátogatunk a  Asura barlanghoz, ahol a nagy mester, Padmasambhava elérte el a Mahamudra megvalósulás szintjét.
  Ezután 
  Patanban, a “szépség városában”  sétálunk. Ez a királyi város adott otthont a képzőművészeknek, amely visszatükröződik a középkori épületek aprólékosan megmunkált díszítésein. Körbe járjuk a Főtéren a királyi palotát, a Krishna Mandir templomot, megnézzük a Aranytemplom nevű buddhista kolostort és Patan legrégibb hindu templomát.
  Késő délután térünk vissza kathmandui szállásunkra. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)
 • 9. nap KATHMANDU-VÖLGY: BHAKTAPUR

  A királyi városok közül Bhaktapur őrizte meg leginkább az időtlenség látszatát. A kisvárosnak különleges hangulata van. A szűk utcákon sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha évszázadokat repültünk volna vissza az időben. A vörös téglaépületeket gazdagon faragott kapuk és ablakok díszítik, a középkori tereken pagoda templomok, szentélyek és óriási szobrok állnak.
  Közös sétánk során sorra a hindu és buddhista vallás legszebb helyszíneit, benézünk a kézművesek műhelyeibe és ellátogatunk egy tanka festőiskolába. Körbesétálunk az UNESCO Világörökség részét képező Durbar téren, megnézzük a királyi palotát, az Aranykaput és a Kámaszutra templomot.  Délután szabdon bóklászhatunk a középkort idéző kisvárosban.(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 10. nap BHAKTAPUR – Kathmandu

  Reggel kényelmesen reggelizünk, teszünk még egy sétát Bhaktapur-ban, majd vissza utazunk Kathmandu-ba. A délutánt vásárlással és a tibeti utazásunkra való készülődéssel töltjük a Thamel városrészben. (ellátás: reggeli)

 • 11. nap Kathmandu – Tibet: Lhásza (3650 m) – Barkhor

  Az alig egy órás repülőút Katmanduból Lhászába a Himalája és Tibeti-fennsík felett csodálatos élmény. Tiszta időben a világ legmagasabb – köztük az Everest, a Kancsendzönga és a Cho Oyu – hegycsúcsainak látványában gyönyörködhetünk. A Gongkar repülőtérről mintegy 90 kilométert utazunk a világ egyik legnagyobb kanyonja (5382 m), a Yarlung Tsangpo mentén, majd a Kyi Chu völgyben folytatjuk utunkat Lhászába (3650 m).
  Elfoglaljuk szállásunkat, majd a magaslati levegőhöz való alkalmazkodás jegyében lassan, nyugodt tempóban fedezzük fel a világ tetején álló várost. A Barkhor a legszentebb Lhásza zarándokútjai közül és persze a város legizgalmasabb piaca is itt található: boltocskák, bódék, teaházak és kávézók sorakoznak mindenfelé. Az utcákon szerzetesek, zarándokok, utcai előadóművészek és árusok nyüzsögnek. A hely sajátos elegyét nyújtja a szentnek, az ősinek, a kereskedelminek és az egzotikusnak. (szállás: hotel, 3 éj, ellátás: reggeli)

 • 12. nap Lhásza – Drepung kolostor – Sera kolostor

  Ma kettőt megismerünk a három nagy tibeti gelugpa egyetemi kolostorai közül. Délelőtt a kopár Gambo Utse hegy oldalában épült “rizs halom” kolostort járjuk be. Egyes feljegyzések szerint a második világháború előtt a Drepung volt a világ legnagyobb kolostora, valamikor 10 000 szerzetesnek adott otthont. Az itt élő és tanuló szerzetesek száma ma is meghaladja a 3000-et. A kolostor látogatás során vezetőnk tolmácsolásában megkezdjük ismerkedésünket a buddhista szobrok, kegytárgyak és festmények szimbólumrendszerével.
  Délután a Sera kolostorba látogatunk el. Tibet második legnagyobb kolostorának területén a három főiskolát, a gyűléstermet és szálláshelyeket összekötő utak óraszerű zarándokutat formáltak. 8-tól 70 éves korig együtt éltek itt a diákok és a szerzetesek. A kolostor udvarán a diákok a kötelező vitagyakorlatait nézhetjük meg. Ellátogatunk a kolostori nyomdába, az imatermekbe és megnézzük a három híres homok mandalát is.
  Miután visszatértünk szállásunkra, elsétálhatunk a Ramoche templomhoz, ami az egyik legrégibb vallásos épület Tibetben, vagy nézelődhetünk a Barkhor-ban és figyelhetjük a Jokhang templomát a földön leborulva körbekerülő zarándokokat. (ellátás: reggeli)

 • 13. nap LHÁSZA – JOKHANG KOLOSTOR – NORBULINGKA – POTALA-PALOTA

  Tibet spirituális szíve az 1300 éves Jokhang kolostor, ahol minden reggel pezseg az élet: zarándokok jönnek mindenfelől, hogy bemutassák vaj és árpaliszt áldozatukat. A legszentebbnek és legtöbbet látogatott tibeti templomnak tartott épületet Bhrikuti, Szongcen Gampo tibeti király nepáli felesége alapította. A helyszínt a király indiai felesége választotta ki, aki szerint a templom Tibet legfőbb geomantikus erő-központjára épült.
  Délután a dalai lámák valamikori nyári rezidenciájába, a Norbulingká-ba és az azt körülvevő parkba látogatunk el. Ezután pedig Tibet emblematikus épületébe, a Lhásza fölé magasodó Potala-palotába. Az alapokon kívül nem sok maradt már az egykor Szongcen Gampo király által építtetett épületből. Miután a XVII. században Lhásza visszakapta fővárosi rangját, az ötödik dalai láma megkezdte a Fehér-palota építtetését (1645). 7000 munkás és 1500 művész dolgozott a buddhista kultúra nagyságát jelképező palotán. (ellátás: reggeli)

 • 14. nap LHÁSZA (3600 M) – PELKOR CHODE KOLOSTOR – Gyantse (3800m)

  Reggel a három, 5000 méter magas hágón kereszül vezető, hajtűkanyarokkal tűzdelt úton indulunk el Lhászá-ból Gyantse felé. Útközben fotó szüneteket tartunk a tibetiek egyik szent tavánál, a Yamdrok Tso-nál és a 7197 méter magas Nojin Kangtsang-hegy gleccserénél.
  Gyantse városában ellátogatunk a Pelkor Chode kolostorba. A Pelkor Chode főtemplomát, a Tsuklakhang-ot 1418-1425 között építtette Gyantse második hercege. Széleskörű tudást kínáló akadémia volt ez, 16 dralsang-al, melyek otthont adtak a tibeti buddhizmus mind a négy iskolájának: a szakja, nyingma, gelug és kagyü iskoláknak. A dralsang-ok épületeit lerombolták, de a XV. századi falfestményekkel, hagyományos szakja mandalákkal díszített csarnok fennmaradt. Ezután bejárjuk a Kumbum csortent (ereklye tornyot), amely 35 méter magas. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 15. nap Gyantse (3800m) – Shigatse (3850 m) – TASHI LUMPO KOLOSTOR – Sakya (4320 m) – Sakya kolostor

  Barátság Főútvonalon (Friendship Highway) indulunk Nyugat-Tibet vad tájai felé.  Shigatsé-ben a Tashi Lumpo kolostorba látogatunk, amely a dalai láma utáni második legnagyobb méltóság, a Pancsen Láma székhelye. A pancsen nagy tanítót jelent. A címet hagyományosan a Tashilumpo kolostor vezetője viselte. A kolostorban található Maitréja (a jövendőbeli Buddha) 21,6 méteres bronz szobra és a pancsen lámák gyönyörűen kidolgozott, ékkövekkel díszített csortenjei (ereklyetartói). Este érdemes körbe sétálni a kolostor előtti bazárban, ahol vallási tárgyak, imazászlók, imamalmok, thankák, sálak és tőrök között válogathatunk. Az árusok hagyományos ruházatot és ékszert is szép számmal kínálnak. Ezután tovább indulunk a Tibeti-fennsík felé. A Himalája végtelennek tűnő hegyvonulata és hegyi legelőket tarkító nomádok szállásai között utazva egy kicsit megtapasztalhatjuk azt, milyen is lehetett az ősi Tibet. Délután érkezünk Sakya kisvárosába (4320 m), ahol a helyiek a mai napig őrzik hagyományaikat. Sakya a XI. századtól egészen a XIV. századig Közép-Tibet egyik vallási és politikai központja volt. Erődítménnyel védett kolostora ma is a tibeti buddhizmus egyik legjelentősebb iskolájának (Sakya Pa) központja. A kolostor legrégebbi imatermében őrzik a Buddha tanításainak legnagyobb tibeti gyűjteményét, összesen 84 000 imakönyvet. Közös kolostor látogatásunk után szabadon sétálhatunk a szerzetesek imatermeiben és lakóépületei között. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 16. nap SAKYA (4320 M) – CHOMOLUNGMA NEMZETI PARK – RONGBUK (5000 M) – EVEREST ALAPTÁBOR (5200 M)

  Apró tibeti települések között utazunk tovább a kopár Tibeti-fennsíkon, miközben egyre közelebbről csodálhatjuk meg a hatalmas Langtang-hegység 7-8000 méter magas vonulatait. Felkapaszkodunk a Pang La hágóra (5220 m), ahonnan az Everest (8848 m), a Cho Oyu (8125 m) , a Lhotse (8516 m), a Gyachung Kang (7952 m) és a Makalu (8481 m) csúcsai uralják a tájat. Látványuk egy életre szóló élmény!
  A Barátság Főútvonalról letérve a Chomolungma Nemzeti Park területén folytatjuk utunkat.
  „Meg kellett, hogy álljunk, teljesen lenyűgözött minket a táj. Az Everest látványa minden más gondolatot kisepert elménkből. Megfeledkeztünk a kopár sziklás vidékről és más természeti szépségekről. Nem szóltunk semmit, csak álltunk és bámultuk ezt az óriást.” George Mallory ezeket a szavakat jegyezte le amikor 1921-ben a Rongbuk-völgybe értek.
  Délután érkezünk meg az 5 000 méteres magasságban fekvő, parányi Rongbuk kolostor egyszerű vendégházba. Kolosszális morénák, hófödte hegycsúcsok és óriási gleccserek látványa kíséri utunkat. A kolostor feletti sztúpáktól a Mount Everest teljes panorámájában gyönyörködhetünk.
  Este szabadon sétálgathatunk az új Rongbuk kolostorban és ha szerencsénk van, gyönyörű naplemente fotókat készíthetünk Földünk legmagasabb hegyéről. (szállás: vendégház)

 • 17. nap RONGBUK (5000 M) – KYRONG (4200 M)

  Reggel újra felkapaszkodunk buszunkkal a Pang La hágóra és  elköszönünk a Mount Everest-től és hétezres társaitól. Hosszú utazás vár ránk a nepáli határig, de a Himalája hegyvonulatának – köztük a 8 013 méter magas Sisapangmá-nak – a látványa kárpótól minket. Az estét a kínai-nepáli határ közelében lévő hotelben töltjük. (szállás: hotel)

 • 18. nap KYRONG – NEPÁL: LANGTANG RÉGIÓ – KATHMANDU

  A határátlépés után egy 6-8 órás utazás vár ránk terepjárókkal Kathmandu-ig. A Hilmalája déli oldalán a táj teljesen megváltozik. A Langtang vonulaton kereszül, mély völgyek oldalában, tölgy, juhar és örökzöld erdőkön és gazdagon termő földek között utazunk. Északról érkezünk a Kathmandu-völgybe, elfoglaljuk szállásunkat, majd belevethetjük magunkat a Thamel negyed már ismerős forgatagába. (szállás:hotel, ellátás: reggeli)

 • 19. nap Kathmandu – hazautazás/ Hosszabbítás: Chitwan Nemzeti Park

  Kathmandu repülőteréről megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat vagy a Királyi Chitwan Nemzeti Parkba utazunk, melyet 1973-ban alapítottak az egykori királyi vadászterületen. Az UNESCO Világörökség részét képező park az eredeti lombhullató monszunerdők egyik utolsó képviselője a világon. Trópusi erdői és mocsarai tigriseknek, orrszarvúknak, elefántoknak és szarvasoknak adnak otthont.  Egy kényelmes lodge vendégházaiban töltünk két éjszakát, innen indulunk a Chitwan felfedezésére. (szállás: vendégház, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 20. nap CHITWAN NEMZETI PARK – ELEFÁNT SZAFARI – KENUTÚRA

  Ma megelevenedik a dzsungel könyve! Reggel egy kenutúrára indulunk a folyón. Fatönkből kifaragott kenuinkból a parton sütkérező krokodilokat és sokféle madárfajt láthatunk, köztük jégmadarakat és vadon élő pávákat. Délután terepjárókkal indulunk a trópusi erdőbe, hogy becserkésszük a folyókhoz inni járó indiai orrszarvúkat. (ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 21. nap CHITWAN NEMZETI PARK – KATHMANDU

  Reggel részt vehetünk egy elefántfürdetésen, a barátságos ormányosokkal együtt frissítő zuhanyt vehetünk a közeli folyóban. A délutánt már nézelődéssel, ajándékvásárlással tölthetjük a mindig nyüzsgő Thamel  városrészben. (szállás: szálloda, ellátás: reggeli)

 • 22. nap KATHMANDU – HAZAUTAZÁS

  Menetrendünknek megfelelően Kathmandu repülőterére utazunk és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

Csapat

 • Purnhauser Zsófi Túravezető

  „Családomnak köszönhetően gyakorlatilag belenőttem a természet- és világjárásba. Utazásaimnak köszönhetően sokat tapasztaltam és tanultam, minden kaland megváltoztatott egy kicsit. Szeretném másokkal is megosztani élményeim, ezért döntöttem úgy, hogy túravezető leszek.
  Az utazások között tervező grafikusként dolgozom, a termékdizájn a kedvenc területem. Minden munkám során az a legfontosabb számomra, hogy kizökkentsem egy kicsit az embereket a hétköznapokból és valamilyen pozitív élményt nyújtsak nekik.”

Jelentkezési információk

 • Az utazás ára tartalmazza
  • az utazást Nepál, Tibet és Bhután területén bérelt buszokkal
  • a bhutáni vízum árát
  • Bhutánban 4 éjszaka szállást színvonalas hotelekben, 2 ágyas szobákban
  • Tibetben 7 éjszaka szállást  3*-os hotelekben, 2 ágyas szobákban
  • Tibetben 1 éjszakát egy egyszerű vendégházban, 4 ágyas szobákban, közös mosdóval
  • Nepálban 4 éjszaka szállást 3*-os hotelekben, 2 ágyas szobákban
  • Nepálban 1 éjszaka szállást a Neydo kolostor vendégházában, teljes ellátással
  • Tibetben az Everest alaptábor belépési engedély és nemzeti park belépő árát
  • az utazási engedélyeket Nyugat-Tibet tartományaiban
  • a részletes leírásban szereplő programokat
  • a belépőket Bhutánban, Nepálban és Tibetben
  • az ellátást a részletes program szerint
  • a helyi idegenvezetők munkadíját
  • a magyar nyelvű túravezetést és tolmácsolást
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a nemzetközi repülőjegyek és illeték árát
  • a Kathmandu – Lhásza – Kathmandu repülőjegy és illeték árát
  • a repülőtéri transzferek árát
  • a nepáli és a tibeti vízum árát
  • az útlemondási biztosítást
  • a baleset-, és poggyászbiztosítást
  • a választható 3 napos programot a Chitwan Nemzeti Parkban
  • a borravalót a tibeti túravezetőnek és sofőrnek valamint a nepáli idegenvezetőnek: 100 – 120 USD/ résztvevő
  • egyágyas felár: 600 USD
 • Fakultatív programok
  •  3 napos program a Chitwan Nemzeti Parkban: 500 USD-tól
 • Repülőjegyek, illetékek
  • a Budapest – Kathmandu – Budapest repülőjegy ára illetékkel: 270 000 Ft-tól
  • a Kathmandu – Lhásza repülőjegy ára: 600 – 800 USD
  • a Kathmandu – Paro – Kathmandu repülőjegy ára illetékkel: 500 USD-tól
  • a repülőjegyek ára a megvásárlás idejétől függ
  • menetrend információkért és repülőjegy értékesítő partnerünk ajánlatáért fordulj irodánkhoz
 • Beutazási szabályok, vízum
  • Bhután: a vízumot és a belépési engedélyt helyi partnerünk intézi az utazás megkezdése előtt, annak árát az utazás ára tartalmazza
  • Nepál: a 30 napos turista vízum ára: 50 USD, melyet online vagy a helyszínen, érkezéskor a kathmandui repülőtéren vásárolhatunk meg
  • a vízumhoz szükséges 2 db igazolványkép és az útlevél
  • Kína: a 30 napos turista vízum ára: 115 USD, melyet a kathmandui kínai nagykövetségen vált ki helyi partnerünk érkezésünk után
  • a vízumhoz szükséges 2 db igazolványkép és az útlevél
  • az útlevelednek a hazaérkezéstől számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie
  • az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak a vízum elkészítéshez
  • az utazásra való jelentkezéskor küldd el útleveled első 2 oldalának másolatát irodánknak
  • összesen 4 darab igazolványképre lesz szükséged
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz útlemondási valamint baleset- és poggyászbiztosítással, amely 3000 méter tengerszint feletti magasságon is érvényes
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatáért fordulj irodánk munkatársához
 • Fizetési feltételek
  • RÉSZVÉTELI DÍJ: ÁRAZÁS ALATT
  • Előleg: jelentkezés után 14 nappal fizetendő, a Részvételi díj 40 %-a
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 60 nappal fizetendő, a Részvételi díj  60% -a
 • ÚTLEMONDÁSI FELTÉTELEK

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás esetén irodánk minden esetben levon 40 USD kezelési költséget. A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-36. napok között a Részvételi díj 10%-a,
  • 35-26. napok között a Részvételi díj 50%-a,
  • 25 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a   Részvételi díj 100%-a.
 • Ajánlott korhatár

  25-55 év

 • LÉTSZÁM

  12-14 fő

 • Kizáró okok

  A szív- és érrendszeri problémák, keringési panaszok, cukorbetegség, súlyos látászavar, valamint a testi fogyatékosság kizáró okot jelentenek a túrán való részvételről.

Hasznos információk

 • Utazási- és túraengedélyek
  • Bhutánba kizárólag szervezett utazás keretében lehet utazni, a szükséges belépési engedélyt, a vízumot és a repülőjegyet helyi partnerünk intézi
  • a Tibeti Autonóm Területre csak szervezett utak keretében juthatnak el külföldiek
  • az Everest alaptáborba a tibeti oldalon kizárólag engedéllyel lehet ellátogatni
  • Jelentkezz időben, mert az utazási engedélyek megszerzése 8 hétbe is beletelhet!
 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképp keresd munkatársunkat, akkor is, ha nem a mi repülőjegy értékesítő partner irodánknál foglalod le repülőjegyed
 • Túraszervezés
  • az utazás megszervezése helyi utazási irodák bevonásával zajlik
  • a Tibeti Turisztikai Hivatal előírása szerint Lhászát elhagyva csak engedéllyel rendelkező idegenvezetővel lehet a tartományban utazni
  • Bhutánban kizárólag szervezett utazás keretében, csak engedéllyel rendelkező idegenvezetővel lehet utazni
  • az utazás teljes ideje alatt képzett, angolul beszélő helyi idegenvezetők és egy magyar túravezető és tolmács állnak a rendelkezésedre
 • Étkezések
  • Bhutánban teljes ellátást biztosítunk
  • az utazás ára Nepálban 5 reggelit, 1 ebédet, 1 vacsorát tartalmaz
  • Tibetben 6 reggelit biztosítunk
  • az utazás programjában nem szereplő étkezésekre hozzávetőlegesen 15-20 USD-ral érdemes számolni személyenként, naponta
  • Bhutánban, Lhászában és Katmanduban minden igényt kielégítő éttermeket találunk
  • Nyugat-Tibet városaiban a lehetőségek nem ennyire szélesek, túravezetőink mindig ajánlanak nekünk megfelelő éttermeket
 • Szállások
  • Bhutánban 4 éjszakát színvonalas hotelekben töltünk, 2 ágyas szobákban
  • Nepálban 4 éjszakát egy kényelmes belvárosi 3*-os hotelben töltünk,  2 ágyas, saját fürdőszobával rendelkező szobákban
  • Nepálban 1 éjszakát a Neydo Kolostor vendégházában töltünk, 2 ágyas, saját fürdőszobával rendelkező szobákban
  • Tibetben 6 éjszakát színvonalas hotelekben töltünk, 2 ágyas szobákban
  • Tibetben 1 éjszakát egyszerű vendégházban töltünk a Chomolungma Nemzeti Park területén, 3-4 ágyas szobákban, melyhez közös mosdó tartozik, fürdőszoba nincs
 • Víz

  Mindig vigyünk magunkkal folyadékot és éjszaka se feledkezzünk meg arról, hogy legyen víz a kezünk ügyében. Az emberi test hihetetlenül gyorsan képes kiszáradni a magaslati levegőn, még pihenés közben is. A csapvíz nem fogyasztható biztonsággal, csak forralt vizet igyunk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni.

 • Valuta, költőpénz
  • Nepál hivatalos fizetőeszköze a nepáli rúpia (Rs = kb. 2.5 Ft.)
  • kizárólag új kiadású és viszonylag kis címletű amerikai dollár vagy Euro kivitelét javasoljuk, amit a helyszínen válthatunk át a helyi fizetőeszközre
  • Kína hivatalos fizetőeszköze a yüan (1 CNY = kb. 40 Ft.)
  • Bhután hivatalos fizetőeszköze a ngultrum (1 BTN = kb. 4 Ft)
  • Bhutánban kevés lehetőségünk lesz a “pénzköltésre”, Nepál és Tibet alacsony árfekvésű országok
  • mindenkinek mások az igényei, de általában 15-20 USD/nap/fő az az összeg, amit költőpénznek javasolni szoktunk
  • nehéz megítélni, hogy ki mennyit akar és fog vásárolni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy mindenki többet költ a tervezettnél
  • Bhután, ajánlott költőpénz: 50 USD
  •  Tibet és Nepál, ajánlott költőpénz 400 USD
 • Közlekedés
  • az utazásunk során használt bérelt kisbuszok és transzferek költségét az utazás ára tartalmazza
 • Hogyan hat a szervezetünkre a magasság?

  Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Erre itthon felkészülni nem lehet. Utazásunk programja úgy van felépítve, hogy hagyunk időt a magassághoz való alkalmazkodásra.

  Az AMS (akut hegyibetegség) komoly dolog. Akkor alakul ki, ha a szervezet nem tud alkalmazkodni a magaslati levegőhöz. Kialakulása nem függ életkortól vagy erőnléttől. Általában 3000 méter felett már számítani lehet rá és ahogy emelkedünk, úgy hat ránk egyre jobban. Bhutánban 2500 és 3000 méter tengerszint feletti magasságon kirándulunk, ami tökéletes akklimatizációt biztosít utazásunk tibeti szakaszára. Lhászába érkezve enyhe légszomjra és fejfájásra számíthatunk. A tünetek általában viszonylag gyorsan enyhülnek. Bőségesen igyunk folyadékot! Ne kezdjünk gyógyszert szedni, amíg nem konzultáltunk túravezetőnkkel.

 • Oltások, gyógyszerek
  • a Bhutánba, Nepálba és Kínába való belépéshez nincs szükség speciális egészségügyi papírokra
  • az egészségügyi ellátó rendszer nagyon más, mint amihez Európában hozzászoktunk
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
 • Időjárás
  • utazásunk időpontjában Bhutánban kellemes, 20-22 °C közötti hőmérséklet várható
  • Tibetben utazásunk időpontjában általában nem annyira zord az időjárás, ahogyan azt az ember elképzeli, de készüljünk fel, hogy bármikor hidegre fordulhat az idő, nappal 15-20 °C közötti hőmérséklet várható
  • Nepálban kifejezetten melegre számíthatunk, 25-30 °C közötti hőmérséklet várható
 • Túrafelszerelés
  • a szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked
 • Hasznos információk
  • időeltolódás:  Bhutánban + 4 óra,  Nepálban + 5 óra, Tibetben + 7 óra
  • Internet: Napálban és Bhutánban van internet a szállásainkon
  • a kínai kormány döntése nyomán néhány honlap nem hozzáférhető Kínában, szállásaink többségében van Internet hozzáférés
 • KAPCSOLÓDÓ

  Ha érdekel, hogy milyen a túránk hangulata, látogass el a blogunkra és olvasd el Pogonyi Tibor élménybeszámolóját: Nepál, Bhután, Tivet kalandtúra – Kathmandu kaotikus utcái és kiárlyi városai

 • JELENTKEZÉS
  • Mielőtt jelentkeznél egy utazásra, kérjük olvasd el az Általános Szerződési feltételeket az oldal alján.
  • Gyorsan és egyszerűen jelentkezhetsz az utazásra, ha az oldal tetején lévő „Jelentkezem!” gombra kattintasz és kitöltöd az online űrlapot.
  • A jelentkezés sikeres elküldése után kapsz egy automatikus válasz e-mailt irodánktól. Amennyiben nem kapod meg ezt az e-mailt, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@pachamama.hu címen.
  • Az utazás árának előlege jelentkezéskor fizetendő, banki átutalással. Felhívjuk figyelmed, hogy jelentkezésed az előleg bankszámlánkra való beérkezésekor hivatalos. A visszaigazolást online küldjük el a jelentkezési lapon megadott e-mail címre.
 • Bankszámlaszámok
  • Pachamama Adventures Ltd.

   

  • USD Számla
  • Számlavezető bank neve: TransferWise Ltd.
  • Bank címe: 19 w24th Street New York 10010 United States of America
  • Bankszámlaszám: 8310019717
  • Bankazonosító (routing number): 026073150
  • SWIFT kód: CMFGUS33

   

  • HUF Számla
  • Számlavezető bank neve: MKB Bank
  • Bank címe: 1062 Budapest, Nyugati tér 5.
  • Számlaszám: HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
2015 | site by stromi.design