Everest alaptábor gyalogtúra a Gokyo-völgyön keresztül – Gokyo-csúcs, Chola-hágó, Kala Pattar – Himalája – Nepáli utazás

Indulás: 2020/05/02
Utazás hossza: 18 nap
Utazás stílusa: Gyalogtúrák
Létszám: 8-12 fő
Ár:
1300
USD

Jelentkezem
Kérdésem van

Az ikonikus Everest alaptábor gyalogtúra egy kis extrával a kihívásokat kedvelő, gyakorlott túrázóknak! Az Everest régió legcsodálatosabb és egyben legérdekesebb területein, a Dudh Kosi, a Gokyo, a Thame és a Khumbu-völgyeket bejárva túrázunk el a Mount Everest déli alaptáboráig.

Túránk első napjaiban a legtöbb turista által végigjárt ösvényt követjük, a Dudh Kosi – folyó mentén gyalogoltunk Lukla-ból Namche Bazaar-ba. Itt elhagyjuk a klasszikus Everest alatábor túraútvonalat és lekanyarodtunk a Gokyo-völgybe. Csendes ösvényeken sétálunk, hagyományos serpa falvakon és 4 színben virágzó rododendron erdőkön keresztül, betérünk a buddhista kolostorokba, pásztorszállások hangulatos vendégházaiban alszunk és folyamatosan rácsodálkozunk a lélegzetelállítóan szép himalájai hegycsúcsokra….

Nepál legnagyobb gleccserének a morénáin és a türkizkék Gokyo-tavak mentén túrázunk. Megmászhatjuk a Gokyo 5360 méteres csúcsát, ahonnan a vidék 365 hegycsúcsát, köztük a Himalája híres nyolcezreseit láthatjuk: az Everestet, a Lhotsét, a Makalut és a Cho Oyut!

Gokyo-ból az igazi kihívást jelentő 5385 méteres Chola-hágón keresztül, a Lobuche lábánál érjük el újra el az Everesthez vezető fő túraútvonalat. Innen a Khumbu gleccser mentén haladunk az utolsó településig, Gorak Shep-ig, majd a Mount Everest déli alaptáborba. Természetesen nem hagyjuk ki a 5600 méteres Kala Pattar megmászását sem. Az Everest expedíciók áldozatainak szimbolikus temetőjébe és a Tengboche-i buddhista kolostorba már a klasszikus túraösvényen visszafelé haladva látogatunk el.

Ezt az útvonalat végig járva a Sagarmatha Nemzeti Park legtöbb természeti csodáját láthatjuk, bepillantást nyerhetünk a még hagyományos módon élő sherpa közösségek életébe és a buddhista kultúrkörbe.

A Gokyo-völgyben alig találkozunk turistákkal. A jelentős tengerszint feletti magassághoz is könnyebben alkalmazkodik itt szervezetünk, mivel a napi szintemelkedések kisebbek. A túra során az elérhető legjobb vendégházakban szállunk meg, a legtöbb esetben saját fürdőszoba tartozik 2 személyes szobáinkhoz. Túránkat 10-12 fővel indítjuk, hogy a csapat kényelmesen tudjon haladni és együtt tudjon mozogni a hegyekben.

Részletes program

 • 1. nap Kathmandu

  A kathmandui repülőtérről egy bérelt busszal utazunk a Thamel városrészben lévő szállásunkra. Az Óvárosban lévő turistanegyed szűk utcáin és terein ajándékboltok, hangulatos bárok és éttermek sorakoznak.
  Érkezés után átbeszéljük az előttünk álló gyalogtúra részleteit és a környék számtalan túraboltjának egyikében beszerezzük hiányzó felszerelésünket. Ezután belevetjük magunkat Kathmandu esti nyüzsgésébe. (szállás: hotel)

 • 2. nap Lukla (2800 m) – Phakding (2650 m)

  Távolság: 8 km, szint: fel 150m, le 250 m
  Túra időtartama: 3 óra
  Környezet: magashegyi

  20 fős kisgéppel indulunk a világ egyik legizgalmasabb repülőútjára, a 2827 méter magasan fekvő Lukla-ba. A repülő ablakából már láthatjuk a Nepál és Kína (Tibet) határánál magasodó Himalája vonulatát. 40 percnyi repülés után, egy rövid és meredek aszfaltcsíkon landolunk, egy olyan kifutópályán, amit Sir Edmund Hillary és a sherpák építettek az 1960-as évek közepén.
  A reptér melletti menedékháznál találkozunk a teherhordóinkkal, akik megkönnyítik életünket gyalogtúránk során, ők viszik nagy csomagjainkat szálláshelyeink között. A könnyű, körülbelül 3 órás gyalogtúránk rhododendron erdőkön és apró falvakon keresztül vezet a Dudh Kosi-folyó mentén Ghat faluig (2550 m), ahol rátérünk a Namche Bazaar-ba vezető túraútvonalra. A buddhista kolostort övező imamalmoktól és óriási mani kövektől már nincs messze a mai úti célunk: Phakding (2650 m). (szállás: vendégház, ellátás: reggeli)

 • 3. nap Phakding (2650 m) – Namche Bazaar (3470 m)

  Távolság: 11 km, szint: fel 900 m, le 100 m
  Túra időtartama: körülbelül 7 óra
  Környezet: magashegyi

  Utunk első szakasza a Dudh Kosi-folyó mentén vezet. Csodálatos himalájai selyemfenyő és rododendron erdőkben sétálunk, amik a tavaszi rügyfakadás idején különösen szép látványt nyújtanak. A folyón a völgy felé ívelő 5 függőhídon kell átkelnünk, miközben a távolban a Kusum Kanguru (6369m) és a Thamserku (6623m) hófödte csúcsait láthatjuk. Benkar egyik vendégházában megállunk ebédelni, majd egy rövid séta után Monjo-ban (2835m) elérjük a Sagarmatha Nemzeti Park bejáratát. A híres Hillary-hídtól fokozatosan felfelé haladunk, a meredek kaptató tetejéről először pillanthatjuk meg az Everest-et, a Lhotse-t, a Nuptse-t és a Taweche-t. Mai túránk végén a sherpák „fővárosába“, a 3470 m magasan fekvő Namche Bazaar-ba érkezünk meg, ahol menedékházak, egyszerű éttermek, túraboltok, pénzváltó és internet kávézók várják a megfáradt túrázókat. Délután ellátogathatunk a város felé magasodó buddhista kolostorba is, ahol a szerzetesek barátságosan fogadják az érdeklődő turistákat. (szállás: vendégház, 2 éj)

 • 4. nap NAMCHE BAZAAR (3470 M) – THAME-VÖLGY – NAMCHE BAZAAR (3470 M)

  Távolság:  8 km, szint: fel 250 m, le 250 m
  Túra időtartama: 4-5 óra
  Környezet: magashegyi

  Ahhoz, hogy magashegyi túránk jó élmény legyen, a megfelelő fizikai felkészültség mellett nagyon fontos, hogy hozzászokjunk a nagy tengerszint feletti magassághoz. Ezért két napot pihenünk Namche Bazaar-ban és könnyű akklimatizációs túrákat teszünk a környéken. Namche egy virágzó kisváros, ami a tibeti só- és a nepáli gabonakereskedelemnek köszönheti jelentőségét.
  Az egykori kereskedelmi utak közül még ma is járható néhány, Namche utcáin ezért gyakran találkozunk tibetiekkel, akik szőnyeget, kínai árucikkeket, ruhát, sót és szárított húst árulnak. Reggel körbejárjuk a helyi piacot, majd felsétálunk a város felé emelkedő gerincre. A nemzeti park főépületétől páratlan panoráma tárul a szemünk elé. Nem csak Namche Bazaar és a környező völgyek csodálatosak innen szemlélve, de a Khumbu, a Taweche és az Everest csúcsai is teljes szépségükben mutatkoznak meg. Miután körbejártuk az „Univerzum Istennőjéhez” címzett nemzeti parkot bemutató kiállítást, ellátogatunk a szomszédos Sherpa Múzeumba. Az egyik legjelentősebb himalájai népcsoport hagyományait és mindennapi életét, valamit az Everest mászás történetét bemutató gazdag kiállítás egy hagyományos sherpa házban kapott helyet.
  Ebéd után a Namche-tól nyugatra fekvő Thame-völgybe kirándulunk el. Egy könnyű, de annál látványosabb túrára indulunk. A Both Kosi-folyó meredek völgye felett vezető egykori tibeti kereskedelmi útvonalon haladunk, miközben 6000 méteres himalájai hegycsúcsok látványában gyönyörködhetünk. A Thame Gompáig sétálunk el, amely egyike annak a három ősi kolostornak, ahol megalapították a sherpák 500 éves hagyományokra visszatekintő buddhista vallását. Innen a már ismert útvonalon sétálunk vissza Namche Bazaar-ba.

 • 5. nap NAMCHE BAZAR (3470 M) – KUMJUNG – DOLE (4110 M)

  Távolság: 18 km, szint: fel 900 m, le 350 m
  Túra időtartama: körülbelül 7 óra
  Környezet: magashegyi

  Egy időre búcsút veszünk Namche-től és az Everest alaptáborba vezető klasszikus túra útvonaltól. Első uticélunk Khumjung, a régió egyik legtradicionálisabb sherpa települése. Khumjung felett magasodik a szent Khumbi Yul csúcs (5761 m), a sherpák védőszentjének otthona. A Namche felletti kis repülőtéren átsétálva, rhododendron erdőkön keresztül érjük el a 400 fős kistelepülés bejáratát jelző stúpát. Innen a környék leghosszabb mani kövekből épült fala és a Sir Edmund Hillary által alapított iskola mellett sétálunk el a híres Kumjung kolostorig, ahol egy jeti skalpot is láthatunk. Miután körbejártuk a buddhista kolostort nekivágunk túránk egyik legszebb szakaszának. A Khumbi Yul lábánál haladunk tovább amíg el nem érjük a Doth Kosi-folyót. A völgy felett 2-300 méter magasan futó ösvényről lélegzetelállító panoráma nyílik a szemközti nyeregre épült Tengboche kolostorára és a szédítő mélységben jól kirajzolódik  a központi túraútvonal is, amin mi lefelé fogunk végig gyalogolni. Ebédünket a sziklakiszögelésre épült Mongla (3970 m) egyik vendégházának teraszán fogyaszjuk el, miközben a Kantega (6585 m), a Thamserku (6608 m) és az Ama Dablam (6856 m) csúcsainak látványában gyönyörködhetünk. A völgy túloldalán Phortse látszik, ahol a sherpa hegyi vezetők iskolája is van. Monglában született a sherpák védőszentje, Lama Sangwa Dorge, aki állítólag átrepült a Himalája hágóin, hogy megalapítsa a régióban a buddhista egyházat.
  Ebéd után egy szerpentinen ereszkedünk le a Dudh Kosi völgyébe (3810 m). A Phortse-híd után egy meredek emelkedő vár ránk, egy mesébe illő nyír- és rhododendron erdőn keresztül, vízesések sora mellett elhaladva kapaszkodunk fel egy néhány házból álló sherpa faluig. Az éjszakát Dole (4110 m) egyik kényelmes vendégházában töltjük, ahol az étkezőnkben vacsoránkhoz a Kantega és a Thamserku csúcsai szolgáltatják a hátteret. (szállás: vendégház)

 • 6. nap DOLE (4110 M) – MACHHERMO (4470 M)

  Távolság: 6 km, szint: fel 400 m, le 50 m
  Túra időtartama: körülbelül 4 óra
  Környezet: magashegyi

  Kényelmesen, reggeli után indulunk tovább, hiszen egy könnyű és rövid túraszakasz vár ránk Macchermo-ig. Egy rövid szerpentinen felkapaszkodunk a Dole felé emelkedő hegygerincen álló stúpáig, ahonnan először pillanthatjuk meg a Cho-Oyu gigászi tömegét. Túránk innentől magasan a Dudh Kosi-folyó felett vezet. A rhododendron fák itt már cserjévé törpülnek, az erdő helyét átveszik a boróka bokrok és az alpesi virágok. Turistákkal is csak elvétve találkozunk már, sherpa jak-pásztorok elszórt települései között a hegyoldalban jak nyájak legelnek. Alig három órás túránk alatt a Cho-Oyu (8153 m), a Gyachung Kang (7922 m), a Taweche (6542 m) és a Cholatse (6440 m) látványa kísér minket.
  Ebédidőben érkezünk meg a hegy lábánál megbújó Machhermo (4470 m) piciny településére, ahol sherpa vendéglátónk a jetiről mesél majd nekünk. Ebéd után a Kyajo Ri (6168 m) lábánál fekvő morénákhoz kirándulhatunk, de vigyázzunk, 1974-ben itt csapott le egy szőrös, majomszerű lény három jakra és az őket őrző sherpa lányra! (szállás: vendégház)

 • 7. nap MACHHERMO (4470 M) – GOKYO (4720 M)

  Távolság:  7 km, szint: fel 300 m, le 50 m
  Túra időtartama: körülbelül 4 óra
  Környezet: magashegyi

  A Machhermo-ból rövid, meredek ösvényen kapaszkodunk fel újra a Dudh Kosi-völgy füves lejtőire. Ha szerencsénk van, megpillanthatunk néhányat a gyönyörű színekben pompázó himalájai királyfoglyokból és pávákból. Ahogyan elhagyjuk Pangka-t (4480 m), a völgy kiszélesedik és a szemünk elé tárul Nepál legnagyobb gleccserének morénavonulata. Innen a 36 km hosszú Ngozumpa gleccser nyugati oldalán haladunk felfelé. Egy 50 méteres szintemelkedés után érjük el a Longponga (4690 m) mellett fekvő első gleccsertavat. Ezután az oldalsó morénán, kényelmes útvonalon gyalogolunk tovább a második gleccsertóig, innen pedig Gokyo-ig (4750 m). Szállásunk a türkizkéken csillogó Dudh Pokhari gleccsertó partján álló vendégházban lesz. (szállás: vendégház)

 • 8. nap GOKYO (4720 M) – GOKYO CSÚCS (5360 M) – THANGNAG (4700 M)

  Távolság: 4 + 4 km, szint: fel 700 m, le 700 m
  Túra időtartama: körülbelül 4 + 2 óra
  Környezet: magashegyi

  A korai ébredés után, napfelkelte előtt indulunk a Gokyo-csúcs (5360 m) meghódítására. Két óra alatt, egy meredek ösvényen kapaszkodunk fel a hegycsúcsra, ahol túránk egyik legszebb látványa vár minket: a Himalája 365 hegycsúcsának körpanorámája, számtalan hófödte csúcs és gerinc tölti be a horizontot. Négy 8000 méteres csúcs, az Everest (8848 m), a Cho-Oyu (8153 m), a Lhotse (8511 m) és a Makalu (8481 m) is jól látszik innen. Ráadásként madártávlatból tekinthetünk le a híres Gokyo-tavakra és a Ngozumpa gleccserre.
  Miután visszatértünk Gokyo-ba, elköltjük kései reggelinket és elindulunk a Chola-hágó lábánál álló Thangnag-i vendégházhoz (4700 m). Túránk során alaposan felfedezzük a Ngozumpa gleccsert, egy jól járható ösvényen átkelünk rajta. Gyaloglás közben szerencsés esetben megpillanthatunk néhány himalájai pézsmaszarvast is. (szállás: vendégház)

 • 9. nap THANGNAG (4700 M) – CHOLA-HÁGÓ (5386 M) – DZONGLA (4830 M)

  Távolság:  6 km, szint: fel 700 m, le 700 m
  Túra időtartama: körülbelül 6 óra
  Környezet: magashegyi

  13 napos gyalogtúránk legnagyobb kihívása áll előttünk. Egy nagyon korai ébredés után, még sötétben vágunk neki a Chola-hágónak. A túrát a tengerszint feletti magasság és az utolsó szakaszon a köves terep is megnehezíti. Körülbelül 4 órás kimerítő gyaloglás után érjük el az 5386 méteres hágót, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik északon a Cholo (6089 m), a Kanchung (6083 m), a Lobuche (6145m) csúcsára, délen pedig a Cholatse (6335 m) és a Tabuche (6367 m) hómezői töltik be a látóhatárt. Miután kigyönyörködtük magunkat, meredeken leereszkedünk a völgybe, ahol Dzongla (4380 m) egyik kényelmes menedékházában pihenjük ki a nap fáradalmait. (szállás. vendégház)

 • 10. nap DZONGLA (4830 M) – LOBUCHE (4930 M)

  Távolság:  5 km, szint: fel 150 m, le 50 m
  Túra időtartama: körülbelül 4 óra
  Környezet: magashegyi

  Egy viszonylag könnyű nap áll előttünk, a tengerszint feletti jelentős magasság lassít csak minket túránk során. A Lobuche tömbjét délről megkerülve érjük el az Everest gleccserét. A Khumbu gleccser völgyének bejáratától már jól látszik a Pumori (7145m), a Lingtren (669 7m), a Khumbutse (6623 m), és – a határ túloldalán, Tibetben húzódó – Changtse (7550 m). Az Everest a Nuptse (7855 m) és a Lhotse (8516 m) mögött bujkál. Folytatjuk utunkat a Khumbu-völgyben és már ebédidőben elérjük Lobuche-t (4930 m), ahol az éjszakát töltjük. (szállás: vendégház)

 • 11. nap LOBUCHE (4930 M) – EVEREST ALAPTÁBOR (5360 M) – GORAK SHEP (5160 M)

  Távolság:  8 km, szint: fel 750 m, le 500 m
  Túra időtartama: körülbelül 3 + 5 óra
  Környezet: magashegyi

  Reggeli után a Khumbu gleccserrel párhuzamosan haladó ösvényen vágunk neki a túrának. Lassan „rááll” a lábunk arra a lassú, de biztos ritmusra, ami a magaslati levegőn való haladáshoz a legkellemesebb. A morénavonulaton át – mintegy 3 órányi gyaloglás után – elérjük Gorak Shep-et (5160 m). Gyorsan bekapunk valamit ebédre, aztán irány az Everest alaptábor (5360 m), amit körülbelül háromórányi gyaloglással érünk el. Az alaptáborból jól látszik a híres-hírhedt Khumbu-jégesés, a hegy legtechnikásabb és legveszélyesebb része. Miután körbesétáltunk az alaptáborban és elkészültek a fotók, visszatérünk Gorak Shep-be. Korán megvacsorázunk és nyugovóra térünk, hogy reggel frissen vágjunk neki a Kala Pattar túránknak. (szállás: vendégház)

 • 12. nap GORAK SHEP (5160 M) – KALA PATTAR (5545 M) – DINGBOCHE (4400 M)

  Távolság: 4 + 16 km, szint: fel 400 m, le 1 300 m
  Túra időtartama: körülbelül 3 + 5 óra
  Környezet: magashegyi

  Korán kelünk és elindulunk a Pumori alatt fekvő Kala Pattar-ra (5545 m). Itt ér majd minket a napfelkelte. Az út elég meredek, ezért az első másfél órás szakaszon lassan haladunk majd, a tempót fokozatosan növeljük. Bár fárasztó út vár ránk, megéri. Felérve a világ legmagasabb hegyeinek ölelésében találjuk magunkat, a Pumori, a Nuptse, a Changtse, az Ama Dablam, a Taweche, a Kantega és az Everest vesznek körül. Mintegy három kilométernyire, úgy 200 méterrel alattunk láthatjuk a Khumbu-jégesés lábánál az Everest alaptábort is. Miután mindenki kiélvezte a látványt, visszatérünk Gorak Shep-be és megreggelizünk. Ezután továbbindulunk Lobuche felé, ahol elköltjük ebédünket.
  A Thugla feletti moréna tetején leróhatjuk a tiszteletünket az út mentén álló kőhalmoknál, amelyeket azoknak a sherpáknak és hegymászóknak az emlékére emeltek, akik az elmúlt ötven évben életüket vesztették a különböző Everest expedíciók során. Innen leereszkedünk a moréna aljába, majd a Cholatse és a Tabuche  árnyékában folytatjuk utunkat a Khumbu-völgyben Dingboche (4360 m) felé, ahol szállásunk lesz. (szállás: vendégház)

 • 13. nap DINGBOCHE (4400 M) – TENGBOCHE (3360 M) – NAMCHE BAZAAR (3470 M)

  Távolság: 18 km, szint: fel 450 m, le 1 150 m
  Túra időtartama: körülbelül 7 óra
  Környezet: magashegyi

  Dingboche-t elhagyva átkelünk a Khumbu Khola-n. Egy rövid, de meredek szakasz után egy kisebb gerincen pihenőt tartunk, hogy innen csodáljuk meg az Imja-völgyet, az Ama Dablam-ot és a Kantega-t. Miután kigyönyörködtük magunkat, Orsho és Shomare érintésével jutunk el az Imja Khola folyó hídjáig. Ezen átkelünk és Tengboche faluban megebédelünk. A legenda szerint Tengboche kolostorát a XVII. században alapította a tibeti Rongphu kolostorból jövő Sange Dorge láma. 1933-ban egy földrengés lerombolta. A kolostort újjáépítették, de 1989-ben egy tűzvész során az épület súlyos károkat szenvedett. A térség legjelentősebb kolostora, melyet ebéd után mi is meglátogatunk 1992-ben nyerte el mai formáját. Délután egy gyönyörű, borókabokrokkal, rhododendronokkal és fenyőkkel övezett ösvényen haladunk lefelé, egészen az Imja Khola-folyó partjáig. Phunkiteng-ból egy csésze tea után folytatjuk utunkat éjszakai szállásunk felé. A magasan a folyóvölgy felett futó látványos túraösvényen érkezünk meg Namche Bazaar-ba.(szállás: vendégház)

  Az Island Peak meghódítására induló csapat ezen a reggelen Chukhung  felé veszi az irányt, velük legközelebb Kathmanduban találkozunk.

 • 14. nap NAMCHE BAZAAR (3446 M) – LUKLA (2800 M)

  Távolság: 21 km, szint: fel 550 m, le 1 550 m
  Túra időtartama: körülbelül 6-8 óra
  Környezet: magashegyi

  A kényelmes ébredést követően még kihasználhatjuk az utolsó lehetőséget, hogy sétáljunk egyet a sherpák fővárosában. Ezután elindulunk a Dudh Koshi-folyó függőhídjai felé. Öt alkalommal kelünk át újra a folyón mire megérkezünk a már ismerős Phadging-ba, ahol megállunk ebédelni. Délután már csak egy rövid séta vár ránk a selyemfenyők és rododendronok között, utolsó függőhidunk után pedig már csak egy rövid kaptató vár ránk Lukla-ig, gyalogtúránk befejező pontjáig. Este elbúcsúzunk sherpa segítőinktől és ha van kedvünk ellátogathatunk a közeli buddhista kolostorba is. (szállás: vendégház)

 • 15. nap LUKLA – KATHMANDU

  A Kathmandu-ba tartó kis repülő ablakából búcsút intünk a Khumbu régió felejthetetlen himalájai vonulatának. A főváros repülőteréről a már jól ismert hotelünkbe utazunk, a Thamel negyedbe. A délutánt nézelődéssel és ajándékvásárlással tölthetjük. (szállás: hotel, 3 éj, ellátás: reggeli)

 • 16. nap Kathmandu – Pashupatinath – Boudhanath

  Tartalék nap: városnézések a Kathmandu-völgyben vagy kirándulás a Chitwan Nemzeti Parkban

  Délelőtt Nepál legnagyobb hindu templomegyütteséhez látogathatunk el. A Pashupatinath halottégetőnél láthatjuk a hinduk hagyományos temetkezési szertartását, melynek során a családtagok a hamvakat a szent Bagmati-folyóba szórják. Az egész országból érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva Istennek, a hívők a szent folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak.
  Délután a Kis Tibetnek is nevezett városrészbe látogatunk el. Nepál tibeti menekült közössége a Boudhanath sztúpa körül telepedett le, ahol a mai napig gyakorolják hagyományaikat és vallásukat. Körbe sétálhatjuk a sztúpát, ellátogathatunk az egyik buddhista kolostorba és egy tanka-festő iskolába is. (ellátás: reggeli)

 • 17. nap Kathmandu – Bhaktapur

  A Katmandu-völgy királyi városai közül Bhaktapur őrizte meg leginkább az időtlenség látszatát. A középkort idéző város főterén a királyi palotát számos középkori hindu templom és óriási szobor veszi körül. Városnézésünk során megismerkedhetünk Nepál történelmével és a hindu vallás rituáléival, a szűk utcákon sétálva pedig bepillantást nyerhetünk a helyiek mindennapi életébe. (ellátás: reggeli)

 • 16-17. nap: CHITWAN NEMZETI PARK

  Fakultatív programként a városnézések helyett a Királyi Chitwan Nemzeti Parkba kirándulhatunk. A Világörökség részét képező park az eredeti lombhullató monszunerdők egyik utolsó képviselője a világon. Trópusi erdői és mocsarai tigriseknek, orrszarvúknak, elefántoknak és szarvasoknak adnak otthont. Egy hangulatos lodge kényelmes bungalóiban töltünk két éjszakát, innen indulunk a park felfedezésére. Elefántok hátán cserkészhetjük be  az orrszarvúkat, kenutúrára indulhatunk a folyón és elefántokat is fürdethetünk. (szállás: lodge, 2 éj, ellátás: reggeli)

 • 18. nap Kathmandu

  Menetrendünknek megfelelően Kathmandu nemzetközi repülőterére utazunk és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat. (ellátás: reggeli)

Csapat

 • Mészáros Csaba Túravezető

  „A 80'-as években kezdtem a sportot, több mint 30 éve oktatom is a hegymászást. Jó néhány négyezres csúcsot megjártam már, az ötezresek közül is volt szerencsém egy-egy technikailag nehezebbre is feljutnom. Hatezressel még csak Nepálban barátkoztam. Bízom benne, hogy tapasztalataim megosztásával hozzá tudok járulni ahhoz, hogy a magashegyi túrák igazán jó élményt nyújtsanak számotokra."

Jelentkezési információk

 • FOGLALHATÓ, 7 SZABAD HELY VAN A TÚRÁN

 • Az utazás ára tartalmazza
  • a reptéri transzfereket Nepálban a csoporttal való érkezés és indulás esetén
  • 4 éjszaka szállást Kathmanduban színvonalas hotelben, 2 ágyas szobákban, reggelivel
  • 13 éjszaka szállás a gyalogtúrán kényelmes menedékházakban, 2 ágyas szobákban, melyek többségéhez saját mosdó tartozik
  • a hegyi vezetők és a teherhordók munkadíját a túra során
  • a magyar túravezetést és a tolmácsolást
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a nemzetközi repülőjegyet és illeték árát
  • a Kathmandu – Lukla – Katmandu repülőjegy és illeték árát
  • a nepáli vízum árát
  • a túraengedélyt (TIMS kártya) és a Sagarmatha Nemzeti Park belépőt: 46 USD
  • a fakultatív programok és városnézések árát
  •  programban nem szereplő étkezéseket
  • a baleset- és poggyászbiztosítást valamint az extrém sportbiztosítást
  • az útlemondási biztosítást
  • a borravalókat: 10 USD/ részvevő/ nap
 • Belépők, fakultatív programok
  • a 2 napos városnézés és a belépők ára Kathmandu-ban: 50 USD
  • 3 napos kirándulás a Chitwan Nemzeti Parkban: 250 USD-tól
  • Namche Bazaar – Sherpa Múzeum: 200 Rs
  • Namche Bazaar – kolostor belépő: 200 Rs
  • Kumjung – kolostor belépő: 200 Rs
 • Repülőjegyek, illetékek
  • a Budapest – Kathmandu – Budapest repülőjegy illetékkel  295 000 Ft-tól
  • a Kathmandu – Lukla – Kathmandu repülőjegy ára illetékkel 322 USD-tól, maximum 100 000 Ft
  • a repülőjegyek ára a megvásárlás ideéjtől függ
  • menetrend információkért és repülőjegy értékesítő partnerünk ajánlatért fordulj irodánkhoz
 • Beutazási szabályok, vízum
  • magyar állampolgároknak a Nepálban való tartózkodáshoz vízum szükséges, melyet a kathmandui repülőtéren vásárolhatunk meg érkezéskor
  • a 30 napos turista vízum ára: 40 USD
  • a vízumhoz szükséges 2 igazolványkép és az útlevél
  • útlevelednek a hazaérkezéstől számítva, még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie
  • az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak a vízum elkészítéshez
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz baleset- és poggyászbiztosítással valamint extrém sportbiztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatért fordulj irodánk munkatársához
 • Fizetési feltételek

  AZ UTAZÁS ÁRA ÖSSZESEN: 1 300 USD

  • Előleg: jelentkezéskor fizetendő,  a részvételi díj 40 %-a (520 USD)
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 60 nappal fizetendő, a részvételi díj 60% -a (780 USD)
  • a Kathmandu – Lukla – Kathmandu repülőjegy (322 USD) valamint a túraengedély (46 USD) ára az előleggel fizetendő
 • Útlemondási feltételek

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás vagy átjelentkezés esetén irodánk minden esetben levon 20 USD kezelési költséget.

  A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-36. napok között a Részvételi díj 10%-a,
  • 35-26. napok között a Részvételi díj 50%-a,
  • 25-16. napig a Részvételi díj 75%-a,
  • 15 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a Részvételi díj 100%-a
 • Ajánlott korhatár, létszám
  • ajánlott életkor: 18–55 év
  • létszám: 10-12 fő
 • Kizáró okok

  A szív- és érrendszeri problémák, keringési panaszok, cukorbetegség, súlyos látászavar valamint a testi fogyatékosság kizáró okot jelentenek a túrán való részvételről.

Hasznos információk

 • Fizikai erőnlét – Nehéz fokozatú túra

  A gyalogtúra nehézségét a sorozatterhelés és a tengerszint feletti magasság jelenti. Az Everest alaptáborba vezető alternatív ösvényt kizárólag haladó túrázóknak ajánljuk!

  A túra teljesítéséhez kell a megfelelő fizikai erőnlét és mentális felkészültség is. Az indulás előtti hónapokban sportolj a lehető legtöbbet, akkor is, ha gyakorlott túrázó vagy, hogy felkészülten vágj neki a túrának.

  Kitett részek nincsenek a túraösvényen.

  Ha túra közben derül ki, hogy mégsem tudsz akklimatizálódni a jelentős tengerszint feletti magassághoz, egy helyi vezető kíséretében tudsz visszafordulni. Ha a túra során derül ki, hogy nem jól mérted fel a fizikai erőnléted és a Chola-hágó túl megerőltető lenne számodra, egy könnyebb, alternatív útvonalat tudunk a helyszínen számodra ajánlani, amit egy helyi vezetővel járhatsz végig. Ennek ellenére, ne légy felelőtlen magaddal és társaiddal szemben, erre a túrára tényleg gyakorlott túrázókat várunk.

 • TÚRASZERVEZÉS

  A gyalogtúrát helyi utazási iroda bevonásával szervezzük meg, partnerünket sok éves utazásszervezői tapasztalatunk alapján választottuk ki.

  Kiválóan képzett hegyi vezetőkkel dolgozunk, olyanokkal, akik szakmájuk mestereinek számítanak.

  Az utazás ideje alatt angol és magyar nyelvű túravezetők állnak a rendelkezésedre.

 • TEHERHORDÓK

  A gyalogtúra során hordárok veszik le vállunkról a terhet, napközben ők viszik a nagy csomagunkat táborhelyeink között. A nagy csomag súlya maximum 7 kg lehet.

  Mi egy kis méretű hátizsákkal gyalogolunk, amiben a napi felszerelésünket visszük magunkkal: esőkabátunkat, néhány csokoládét, az ivóvizünket, valamint a személyes tárgyainkat és a fényképezőgépünket.

 • Hogyan hat a szervezetünkre a magasság?

  Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Erre itthon felkészülni nem lehet.

  Gyalogtúránk programja úgy van felépítve, hogy megfelelő időt hagyunk a magassághoz való alkalmazkodásra. Lassú, komótos tempóban gyalogolunk napról napra egyre magasabbra.

  Két akklimatizációs/pihenőnapot is beiktattunk a programba, hogy kevésbé legyen megterhelő a túra és biztosabb legyen a siker.

 • A túranapok beosztása

  A napi túra távolságok úgy vannak beosztva, hogy gyaloglás mellett maradjon elegendő időnk a nézelődésre és pihenésre is.  A túrák kényelmes tempóban is teljesíthetőek 6-8 óra alatt.

  Reggeli után, 7 óra körül indulunk útnak, két-három órát szánunk az ebédre, a teaszünetekre és a pihenőkre. Délután 4-5 óra körül általában már az éjszakai szállásunkra érünk, így marad elég időnk arra, hogy felfedezzük a környéket vagy hátradőljünk és egy könyvvel a kezünkben élvezzük a pihenést.

 • Szállások

  A gyalogtúra ideje alatt egyszerű, tiszta vendégházakban alszunk, 2 ágyas szobákban. A szobákhoz általában tartozik saját mosdó. A házakban fűtés csak az étkezőben van. A hálózsákról magunknak kell gondoskodni. Egy profi, 3 évszakos hálózsákra lesz szükséged!

  A mosdók tiszták, mindenhol lehetőség van meleg vízben lezuhanyozni külön díj ( 200-300 Rs) ellenében.

  A menedékházakban az elektromos áramot általában napelemek szolgáltatják, a töltési lehetőség korlátozott, külön díj ellenében van rá lehetőség. Felszerelésed összeállításakor ne feledkezz meg a fejlámpáról, valamint a fényképezőgépbe való tartalék elemekről és akkumulátorokról és a napelemes töltőről sem.

 • Étkezések

  A gyalogtúra ideje alatt nem biztosítunk ellátást de minden nap lehetőséget biztosítunk rá, hogy meleg reggelid, ebéded és vacsorád kényelmesen fogyaszthasd el.

  Reggelizni és vacsorázni éjszakai szálláshelyünk éttermében tudunk. Ebédünket déli pihenőink során fogyasztjuk el, az ösvényünk mellett álló kisvendéglők étlapjáról választhatunk egészséges és tápláló ételeket. Húsos és vegetáriánus ételeket egyaránt találunk az étlapok választékában.

  Ha speciális diétát követsz, esetleg ételallergiád van, azt jelentkezéskor jelezd nekünk és tájékoztatunk a lehetőségekről.

 • Időjárási körülmények

  Magashegyen az időjárás egy pillanat alatt változhat meg, a kellemes napsütésből akár havazásba, úgyhogy készülj fel minden eshetőségre! Alaposan készítsd elő túrafelszerelésed; meleg, réteges túraöltözetet.

  Ne felejtkezz el az UV-sugárzás elleni bőrvédelemről, akkor is ha nem napsütéses az idő. Nagyon fontos, hogy szemeid megfelelő napszemüveggel védd az UV-sugárzástól.

  • 4000 méter felett a hőmérséklet napközben sem melegszik 10-15 °C fölé
  • reggelente amikor elindulunk, még hűvös lesz, 5-8 °C várható
  • esténként pedig kifejezetten fázni fogunk, melyhez nagyban hozzájárul a fizikai kimerültség is
  • 5000 méteres magasságban hajnalban akár -10 °C is lehet, napközben a hőmérséklet 0-10 °C közötti
  • a völgyek időnként szelesek lehetnek, 4800 méter felett a csapadék hó formájában esik
 • Túrafelszerelés
  • a szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked
  • ha segítségre van szükséged a megfelelő túrafelszerelés összeállításában, fordulj túravezetőnkhöz, szívesen áll rendelkezésedre
 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképp keresd munkatársunkat, akkor is, ha nem a mi partner irodánkon keresztül foglalod le repülőjegyed
 • Valuta, költőpénz
  • Nepál hivatalos fizetőeszköze a nepáli rúpia 1 Rs = kb. 3 Ft.
  • kizárólag 2006 utáni kiadású amerikai dollár vagy Euro kivitelét javasoljuk, amit Kathmanduban válthatunk át a helyi fizetőeszközre
  • ajánlott költőpénz: 400 USD + a fakultatív programok ára
 • Szállások, ellátás
  • a gyalogtúra ideje alatt 15 éjszakát kényelmes menedékházakban, 2 ágyas szobákban töltünk, melyek többségéhez saját mosdó tartozik
  • meleg vízzel zuhanyozni a vendégházakban külön díj ellenében (200 – 300 Rs)
  • a gyalogtúra során nem biztosítunk ellátást
  •  Kathmanduban 4 éjszakát egy kényelmes hotelben, 2 ágyas szobákban töltünk, az ellátás itt reggeli
 • Közlekedés
  • a reptéri transzferek és városnézések során bérelt busszal utazunk Nepálban
 • Oltások, gyógyszerek
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
  • fásli, sebtapasz, szőlőcukor
 • Hasznos információk
  • időeltolódás: + 3 óra 45 perc
  • kommunikáció: a turizmusban dolgozó nepáliak többsége beszél angolul
  • mobiltelefon: a magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek roaming partnerekkel, a hálózat 1800 MHz-en működik
  • wifi: a kathmandui hotelünkben és a túra során a menedékházak többségében is lehetőség van internet elérésre, a túra során külön díj ellenében
  • elektromos áram: a konnektor átalakítókról itt találsz információt: http://goo.gl/wqr3Xb
 • JELENTKEZÉS
  • Mielőtt jelentkeznél egy utazásra, kérjük olvasd el az Általános Szerződési feltételeket az oldal alján.
  • Gyorsan és egyszerűen jelentkezhetsz az utazásra, ha az oldal tetején lévő „Jelentkezem!” gombra kattintasz és kitöltöd az online űrlapot.
  • A jelentkezés sikeres elküldése után kapsz egy automatikus válasz e-mailt irodánktól. Amennyiben nem kapod meg ezt az e-mailt, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@pachamama.hu címen.
  • Az utazás árának előlege jelentkezéskor fizetendő, banki átutalással. Felhívjuk figyelmed, hogy jelentkezésed az előleg bankszámlánkra való beérkezésekor hivatalos. A visszaigazolást online küldjük el az jelentkezési lapon megadott e-mail címre.
 • Bankszámlaszámok

  Pachamama Adventures Ltd.

  • HUF Számlaszám:
   MKB Bank HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
  • USD Számlaszám:
   MKB Bank HU79 1030  0002 1065 3749 4012 0017
   SWIFT: MKKBHUHB
2015 | site by stromi.design