Everest alaptábor, Kala Pattar gyalogtúra – Klasszikus útvonal – Himalája – Nepáli utazás

Indulás: 2020/11/01
Utazás hossza: 16 nap
Utazás stílusa: Gyalogtúrák
Létszám: 8-12 fő
Ár:
1000
USD

Jelentkezem
Kérdésem van

A klasszikus Everest alaptábor és Kala Pattar gyalogtúra egy kis kitérővel, úgy, ahogyan mi szeretjük.

11 napos gyalogtúránk első 2 napján a legtöbb turista által végigjárt útvonalat követjük, a Dudh Kosi-völgyön keresztül jutunk el Lukla-ból Namche Bazaar-ba. A sherpák fővárosában azonban pár napra elhagyjuk a “Everest Highway”-t. Akklimatizációs túrára indulunk az egykori tibeti kereskedelmi útvonalon a Thame-völgybe, majd a régió egyik legtradicionálisabb sherpa települése, Kumjung felé vesszük az irányt. 3 napig egy látványos panoráma ösvényen gyalogolunk tovább, a Himalája hatezreseinek ölelésében. Pengboche pici településén újra rátérünk a klasszikus túraútvonalra, Dingboche-től a Khumbu-gleccser útját követjük a legendás Mount Everest alaptáborba.
A naplementét/ napfelkeltét a Kala Pattar csúcsáról nem hagyhatjuk ki! Az Everest expedíciók áldozatainak szimbolikus temetőjét és a Tengboche-i buddhista kolostort pedig a klasszikus útvonalon lefelé túrázva nézzük meg.

Kitérőkkel tarkított Everest alaptábor túránk gazdagabb látnivalót kínál, útközben kevesebb turistával találkozunk mint a “kereskedelmi útvonalon”, az akklimatizációs időszakban pedig rövidebbek a napi távok és kisebbek a szintemelkedések.

Túránkat 10-12 fővel szervezzük, hogy a csapat kényelmesen, együtt tudjon haladni és az elérhető legszínvonalasabb vendégházakban pihenünk meg éjszakára.

Részletes program

 • 1. nap Kathmandu

  A kathmandui repülőtérről a Thamel városrészben lévő hotelünkbe utazunk. Érkezés után átbeszéljük az előttünk álló gyalogtúra részleteit, majd a környék számtalan túraboltjának egyikében beszerezzük hiányzó felszerelésünket. Ezután belevetjük magunkat Kathmandu esti nyüzsgésébe. (szállás: hotel)

 • 2. nap Lukla (2800 m) – Phakding (2650 m)

  Távolság: 8 km, szint: fel 150 m, le 250 m
  Túra időtartama: 3 óra
  Környezet: magashegyi

  20 fős kisgéppel indulunk a világ egyik legizgalmasabb repülőútjára, a 2827 méter magasan fekvő Lukla-ba. A repülő ablakából már láthatjuk a Nepál és Kína (Tibet) határánál magasodó Himalája vonulatát. 40 percnyi repülés után, egy rövid és meredek aszfaltcsíkon landolunk, egy olyan kifutópályán, amit Sir Edmund Hillary és a sherpák építettek az 1960-as évek közepén.
  A reptéren találkozunk a teherhordóinkkal, akik megkönnyítik életünket gyalogtúránk során, ők viszik nagy csomagjainkat szálláshelyeink között. A könnyű, körülbelül 3 órás gyalogtúránk rhododendron erdőkön és apró falvakon keresztül vezet a Dudh Kosi-folyó mentén Ghat faluig (2550 m), ahol rátérünk a Namche Bazaar-ba vezető túraútvonalra. A buddhista kolostort övező imamalmoktól és óriási mani kövektől már nincs messze a mai úti célunk: Phakding (2650 m). (szállás: vendégház, ellátás: reggeli)

 • 3. nap Phakding (2650 m) – Namche Bazaar (3470 m)

  Távolság: 11 km, szint: fel 900 m, le 100 m
  Túra időtartama: körülbelül 7 óra
  Környezet: magashegyi

  Utunk első szakasza a Dudh Kosi-folyó mentén vezet. A völgy felé ívelő 5 függőhídon kell átkelnünk, miközben a távolban a Kusum Kanguru (6369m) és a Thamserku (6623m) hófödte csúcsait láthatjuk. Benkar egyik vendégházában megállunk ebédelni, majd egy rövid séta után Monjo-ban (2835m) elérjük a Sagarmatha Nemzeti Park bejáratát. A híres Hillary-hídtól fokozatosan felfelé haladunk, a meredek kaptató tetejéről először pillanthatjuk meg az Everest-et, a Lhotse-t, a Nuptse-t és a Taweche-t. Mai túránk végén a serpák „fővárosába“, a 3470 m magasan fekvő Namche Bazaar-ba érkezünk meg, ahol menedékházak, egyszerű éttermek, túraboltok, pénzváltó és internet kávézók várják a megfáradt túrázókat. Délután ellátogathatunk a város felé magasodó buddhista kolostorba is, ahol a szerzetesek barátságosan fogadják az érdeklődő turistákat. (szállás: vendégház, 2 éj)

 • 4. nap NAMCHE BAZAAR (3470 M) – THAME-VÖLGY – NAMCHE BAZAAR (3470 M)

  Távolság:  8 km, szint: fel 250 m, le 250 m
  Túra időtartama: 4-5 óra
  Környezet: magashegyi

  Ahhoz, hogy magashegyi túránk jó élmény legyen, a megfelelő fizikai felkészültség mellett nagyon fontos, hogy hozzászokjunk a nagy tengerszint feletti magassághoz. Ezért két napot pihenünk Namche Bazaar-ban, és könnyű akklimatizációs túrákat teszünk a környéken. Namche egy virágzó kisváros, ami a tibeti só- és a nepáli gabonakereskedelemnek köszönheti jelentőségét.
  Az egykori kereskedelmi utak közül még ma is járható néhány, Namche utcáin ezért gyakran találkozunk tibetiekkel, akik szőnyeget, kínai árucikkeket, ruhát, sót és szárított húst árulnak. Reggel körbejárjuk a helyi piacot, majd felsétálunk a város felé emelkedő gerincre. A nemzeti park főépületétől páratlan panoráma tárul a szemünk elé. Nem csak Namche Bazaar és a környező völgyek csodálatosak innen szemlélve, de a Khumbu, a Taweche és az Everest csúcsai is teljes szépségükben mutatkoznak meg. Miután körbejártuk az „Univerzum Istennőjéhez” címzett nemzeti parkot bemutató kiállítást, ellátogatunk a szomszédos Sherpa Múzeumba. Az egyik legjelentősebb himalájai népcsoport hagyományait és mindennapi életét, valamit az Everest mászás történetét bemutató gazdag kiállítás egy hagyományos sherpa házban kapott helyet.
  Ebéd után a Namche-tól nyugatra fekvő Thame-völgybe kirándulunk el. Egy könnyű, de annál látványosabb túrára indulunk. A Duth Kosi-folyó meredek völgye felett vezető egykori tibeti kereskedelmi útvonalon haladunk, miközben 6000 méteres himalájai hegycsúcsok látványában gyönyörködhetünk. A Thame Gompáig sétálunk el, amely egyike annak a három ősi kolostornak, ahol megalapították a sherpák 500 éves hagyományokra visszatekintő buddhista vallását. Innen a már ismert útvonalon sétálunk vissza Namche Bazaar-ba.

 • 5. nap NAMCHE BAZAR (3470 M) – KUMJUNG – PHORTSE (3810 M)

  Távolság: 14 km, szint: fel 750 m, le 300 m
  Túra időtartama: körülbelül 7 óra
  Környezet: magashegyi

  Egy időre búcsút veszünk Namche-től és az Everest alaptáborba vezető klasszikus túra útvonaltól. Első úti célunk Khumjung, a régió egyik legtradicionálisabb sherpa települése. Khumjung felett magasodik a szent Khumbi Yul csúcs (5761 m), a sherpák védőszentjének otthona. A Namche feletti kis repülőtéren átsétálva, rhododendron erdőkön keresztül érjük el a 400 fős kistelepülés bejáratát jelző stúpát. Innen a környék leghosszabb mani kövekből épült fala és a Sir Edmund Hillary által alapított iskola mellett sétálunk el a híres Kumjung kolostorig, ahol egy jeti skalpot is láthatunk. Miután körbejártuk a buddhista kolostort nekivágunk túránk egyik legszebb szakaszának. A Khumbi Yul lábánál haladunk tovább amíg el nem érjük a Doth Kosi-folyót. A völgy felett 2-300 méter magasan futó ösvényről lélegzetelállító panoráma nyílik a szemközti nyeregre épült Tengboche kolostorára és a szédítő mélységben jól kirajzolódik  a központi túraútvonal is, amin mi lefelé fogunk végig gyalogolni. Ebédünket a sziklakiszögelésre épült Mongla (3970 m) egyik vendégházának teraszán fogyasztjuk el, miközben a Kantega (6585 m), a Thamserku (6608 m) és az Ama Dablam (6856 m) csúcsainak látványában gyönyörködhetünk. Monglában született a sherpák védőszentje, Lama Sangwa Dorge, aki állítólag átrepült a Himalája hágóin, hogy megalapítsa a régióban a buddhista egyházat. A völgy túloldalán már látszik Phortse, éjszakai szálláshelyünk is.
  Ebéd után egy szerpentinen ereszkedünk le a Duth Kosi völgyébe (3810 m). Átkelünk hídon, ami után egy meredek emelkedő vár ránk Portsé-be. Délután elsétálunk a Khumbu Mászóiskolához. A mászóközpontot – ahol elmúlt években több mint 1000 sherpa végezte el a hegyivezető iskolát – Alex Lowe amerikai mászó emlékére alapította felesége és Conrad Anker. (Alex Lowe 1999-ben egy lavina balesetben halt meg társával az Everesten.) (szállás: vendégház)

 • 6. nap PORTSE (3810 M) – Syomare (4050 M)

  Távolság: 12 km, szint: fel 450 m, le 200 m
  Túra időtartama: 5-6 óra
  Környezet: alpesi

  Túránk egyik legszebb panorámáját kínáló szakasz vár ma ránk! Megkerüljük a hegygerincet és az Imja Khola-folyó medre felett magasan futó ösvényen gyalogolunk tovább. Útközben madártávlatból gyönyörködhetünk Tengboche kolostorában miközben szemmagasságban a Tahmserku, a Kantega és az Ama Dablam csúcsai uralják a látképet. Az éjszakát Syomare piciny településének egyik vendégházában töltjük. (szállás: vendégház)

 • 7. nap Syomare (4050 M) – DINGBOCHE (4400 M)

  Távolság: 8 km, szint: fel 350 m, le 350 m
  Túra időtartama: 6 óra
  Környezet: alpesi

  Reggel átkelünk egy függőhídon az Imja Khola-folyón, hogy aztán egy jégkorszakbeli morénavonulaton keresztül eljussunk mai szállásunkra, Dingboche-ba. Ebéd után egy rövid akklimatizációs túrára indulunk, hogy szervezetünk alkalmazkodni tudjon a 4000 méter feletti magassághoz. Felsétálunk a szállásunk feletti hegygerincen, 5000 méteren álló sztúpához, hogy még szebben láthassuk a környező „hatezres” hegycsúcsokat. Bár az Everest elbújik a Lhotse-Nuptse vonulat mögé, a völgy keleti felén magasodó csúcsok tökéletesen kárpótolnak minket. Tiszta időben jól látszik innen az Ama Dablam, a Taboche valamint a Nuptse. Kényelmes sétát teszünk a hegygerincen, ahonnan szép kilátás nyílik az Imja Khola-folyó völgyére, az Island Peak 6189 méteres csúcsának meghódítására induló hegymászók útvonalára. (szállás: vendégház)

 • 8. nap DINGBOCHE (4400 M) – LOBUCHE (4930 m)

  Távolság: 9 km, szint: fel 600 m, le 100 m
  Túra időtartama: 6 óra
  Környezet: alpesi

  Dughla-ig (4620m) egy könnyebb túra vár ránk. A Khumbu gleccser lábánál megebédelünk, majd egy meredek sziklás ösvényen folytatjuk utunkat a moréna tetejére, ahol leróhatjuk a tiszteletünket az út mentén álló kőhalmoknál, amelyeket azoknak a sherpáknak és hegymászóknak az emlékére emeltek, akik az elmúlt ötven évben életüket vesztették a különböző Everest-expedíciók során. A moréna tetején ránk váró látvány – természetesen – minden képzeletet felülmúl: a völgy bejáratánál látszik a Pumori (7145 m), a Lingtren (6697 m), a Khumbutse (6623 m), és – a határ túloldalán, Tibetben húzódó – Changtse (7550 m). Innen még körülbelül 2 órás gyalogolunk a Khumbu gleccserrel szélén haladó ösvényen amíg elérjük éjszakai menedékhelyünket, Lobuche-t.

 • 9. nap LOBUCHE (4930 M) – EVEREST ALAPTÁBOR (5360 M) – GORAK SHEP (5160 M)

  Távolság:  8 km, szint: fel 750 m, le 500 m
  Túra időtartama: körülbelül 3 + 5 óra
  Környezet: magashegyi

  Reggeli után a Khumbu gleccserrel párhuzamosan haladó ösvényen folytatjuk túránkat. Lassan „rááll” a lábunk arra a lassú, de biztos ritmusra, ami a magaslati levegőn való haladáshoz a legkellemesebb. A morénavonulaton át – mintegy 3 órányi gyaloglás után – elérjük Gorak Shep-et (5160 m). Gyorsan bekapunk valamit ebédre, aztán irány az Everest alaptábor (5360 m), amit körülbelül háromórányi gyaloglással érünk el. Az alaptáborból jól látszik a híres-hírhedt Khumbu-jégesés, a hegy legtechnikásabb és legveszélyesebb része. Miután körbesétáltunk az alaptáborban és elkészültek a fotók, visszatérünk Gorak Shep-be. Korán megvacsorázunk és nyugovóra térünk, hogy reggel frissen vágjunk neki a Kala Pattar túránknak. (szállás: vendégház)

 • 10. nap GORAK SHEP (5160 M) – KALA PATTAR (5545 M) – DINGBOCHE (4400 M)

  Távolság: 4 + 16 km, szint: fel 400 m, le 1 300 m
  Túra időtartama: körülbelül 3 + 5 óra
  Környezet: magashegyi

  Korán kelünk és elindulunk a Pumori alatt fekvő Kala Pattar-ra (5545 m). Itt ér majd minket a napfelkelte. Az út elég meredek, ezért az első másfél órás szakaszon lassan haladunk majd, a tempót fokozatosan növeljük. Bár fárasztó út vár ránk, megéri. Felérve a világ legmagasabb hegyeinek ölelésében találjuk magunkat, a Pumori, a Nuptse, a Changtse, az Ama Dablam, a Taweche, a Kantega és az Everest vesznek körül. Mintegy három kilométernyire, úgy 200 méterrel alattunk láthatjuk a Khumbu-jégesés lábánál az Everest alaptábort is. Miután mindenki kiélvezte a látványt, visszatérünk Gorak Shep-be és megreggelizünk. Ezután továbbindulunk Lobuche felé, ahol elköltjük ebédünket.
  A Thugla feletti moréna tetején leróhatjuk a tiszteletünket az út mentén álló kőhalmoknál, amelyeket azoknak a sherpáknak és hegymászóknak az emlékére emeltek, akik az elmúlt ötven évben életüket vesztették a különböző Everest expedíciók során. Innen leereszkedünk a moréna aljába, majd a Cholatse és a Tabuche  árnyékában folytatjuk utunkat a Khumbu-völgyben Dingboche (4360 m) felé, ahol szállásunk lesz. (szállás: vendégház)

 • 11. nap DINGBOCHE (4400 M) – TENGBOCHE (3360 M) – NAMCHE BAZAAR (3470 M)

  Távolság: 18 km, szint: fel 450 m, le 1 150 m
  Túra időtartama: körülbelül 7 óra
  Környezet: magashegyi

  Dingboche-t elhagyva átkelünk a Khumbu Khola-n. Egy rövid, de meredek szakasz után egy kisebb gerincen pihenőt tartunk, hogy innen csodáljuk meg az Imja-völgyet, az Ama Dablam-ot és a Kantega-t. Miután kigyönyörködtük magunkat, Orsho és Shomare érintésével jutunk el az Imja Khola folyó hídjáig. Ezen átkelünk és Tengboche faluban megebédelünk. A legenda szerint Tengboche kolostorát a XVII. században alapította a tibeti Rongphu kolostorból jövő Sange Dorge láma. 1933-ban egy földrengés lerombolta. A kolostort újjáépítették, de 1989-ben egy tűzvész során az épület súlyos károkat szenvedett. A térség legjelentősebb kolostora, melyet ebéd után mi is meglátogatunk 1992-ben nyerte el mai formáját. Délután egy gyönyörű, borókabokrokkal, rhododendronokkal és fenyőkkel övezett ösvényen haladunk lefelé, egészen az Imja Khola-folyó partjáig. Phunkiteng-ból egy csésze tea után folytatjuk utunkat éjszakai szállásunk felé. A magasan a folyóvölgy felett futó látványos túraösvényen érkezünk meg Namche Bazaar-ba.(szállás: vendégház)

  Az Island Peak meghódítására induló csapat ezen a reggelen Chukhung  felé veszi az irányt.

 • 12. nap NAMCHE BAZAAR (3446 M) – LUKLA (2800 M)

  Távolság: 21 km, szint: fel 550 m, le 1 550 m
  Túra időtartama: körülbelül 6-8 óra
  Környezet: magashegyi

  A kényelmes ébredést követően még kihasználhatjuk az utolsó lehetőséget, hogy sétáljunk egyet a sherpák fővárosában. Ezután elindulunk a Dudh Koshi-folyó függőhídjai felé. Öt alkalommal kelünk át újra a folyón mire megérkezünk a már ismerős Phadging-ba, ahol megállunk ebédelni. Délután már csak egy rövid séta vár ránk a selyemfenyők és rododendronok között, utolsó függőhidunk után pedig már csak egy rövid kaptató vár ránk Lukla-ig, gyalogtúránk befejező pontjáig. Este elbúcsúzunk sherpa segítőinktől és ha van kedvünk ellátogathatunk a közeli buddhista kolostorba is. (szállás: vendégház)

 • 13. nap LUKLA – KATHMANDU

  A Kathmandu-ba tartó kis repülő ablakából búcsút intünk a Khumbu régió felejthetetlen himalájai vonulatának. A főváros repülőteréről a már jól ismert hotelünkbe utazunk, a Thamel negyedbe. A délutánt nézelődéssel és ajándékvásárlással tölthetjük. (szállás: hotel, 3 éj, ellátás: reggeli)

 • 14. nap Kathmandu – Pashupatinath – Boudhanath

  Tartalék nap: városnézések a Kathmandu-völgyben vagy kirándulás a Chitwan Nemzeti Parkban

  Délelőtt Nepál legnagyobb hindu templomegyütteséhez látogathatunk el. A Pashupatinath halottégetőnél láthatjuk a hinduk hagyományos temetkezési szertartását, melynek során a családtagok a hamvakat a szent Bagmati-folyóba szórják. Az egész országból érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva Istennek, a hívők a szent folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak.
  Délután a Kis Tibetnek is nevezett városrészbe látogatunk el. Nepál tibeti menekült közössége a Boudhanath sztúpa körül telepedett le, ahol a mai napig gyakorolják hagyományaikat és vallásukat. Körbe sétálhatjuk a sztúpát, ellátogathatunk az egyik buddhista kolostorba és egy tanka-festő iskolába is. (ellátás: reggeli)

 • 15. nap Kathmandu – Bhaktapur

  A Kathmandu-völgy királyi városai közül Bhaktapur őrizte meg leginkább az időtlenség látszatát. A középkort idéző város főterén a királyi palotát számos középkori hindu templom és óriási szobor veszi körül. Városnézésünk során megismerkedhetünk Nepál történelmével és a hindu vallás rituáléival, a szűk utcákon sétálva pedig bepillantást nyerhetünk a helyiek mindennapi életébe. (ellátás: reggeli)

 • 13-15. nap: CHITWAN NEMZETI PARK

  Fakultatív programként a városnézések helyett a Királyi Chitwan Nemzeti Parkba kirándulhatunk. A Világörökség részét képező park az eredeti lombhullató monszunerdők egyik utolsó képviselője a világon. Trópusi erdői és mocsarai tigriseknek, orrszarvúknak, elefántoknak és szarvasoknak adnak otthont. Egy hangulatos lodge kényelmes bungalóiban töltünk két éjszakát, innen indulunk a park felfedezésére. Elefántok hátán cserkészhetjük be  az orrszarvúkat, kenutúrára indulhatunk a folyón és elefántokat is fürdethetünk. (szállás: lodge, 2 éj, ellátás: reggeli)

 • 16. nap Kathmandu

  Menetrendünknek megfelelően Kathmandu nemzetközi repülőterére utazunk és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat. (ellátás: reggeli)

Csapat

 • Mészáros Csaba Túravezető

  „A 80'-as években kezdtem a sportot, több mint 30 éve oktatom is a hegymászást. Jó néhány négyezres csúcsot megjártam már, az ötezresek közül is volt szerencsém egy-egy technikailag nehezebbre is feljutnom. Hatezressel még csak Nepálban barátkoztam. Bízom benne, hogy tapasztalataim megosztásával hozzá tudok járulni ahhoz, hogy a magashegyi túrák igazán jó élményt nyújtsanak számotokra."

Jelentkezési információk

 • FOGLALHATÓ, 9 SZABAD HELY VAN A TÚRÁN

 • Az utazás ára tartalmazza
  • a reptéri transzfereket Nepálban a csoporttal való érkezés és indulás esetén
  • 4 éjszaka szállást Kathmanduban egy színvonalas hotelben, 2 ágyas szobákban, reggelivel
  • 11 éjszaka szállás a gyalogtúrán kényelmes menedékházakban, 2 ágyas szobákban, melyek többségéhez saját mosdó tartozik
  • a hegyi vezetők és a teherhordók munkadíját a túra során
  • a magyar nyelvű túravezetést és a tolmácsolást
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a nemzetközi repülőjegyet és illeték árát
  • a Kathmandu – Lukla – Kathmandu repülőjegy és illeték árát
  • a nepáli vízum árát
  • a Sagarmatha Nemzeti Park belépőt és a túraengedélyt: 46 + 20 USD
  • a fakultatív programok és városnézések árát
  • a programban nem szereplő étkezéseket
  • a baleset- és poggyászbiztosítást valamint az extrém sportbiztosítást
  • az útlemondási biztosítást
  • a borravalókat: 10 USD/ részvevő/ nap
 • Fakultatív programok
  • a 2 napos városnézés és a belépők ára Kathmandu-ban: 50 USD
  • 3 napos kirándulás a Chitwan Nemzeti Parkban: 290 USD-tól
 • Repülőjegyek, illetékek
  • a Budapest – Kathmandu – Budapest repülőjegy ára illetékkel Quatar Airways: 300 000 Ft-tól
  • a Kathmandu – Lukla – Kathmandu repülőjegy ára illetékkel 330 USD
  • a repülőjegyek ára a megvásárlás idejétől függ
  • menetrend információkért és repülőjegy értékesítő partnerünk ajánlatáért fordulj irodánkhoz
 • Beutazási szabályok, vízum
  • magyar állampolgároknak a Nepálban való tartózkodáshoz vízum szükséges,
  • tartózkodáshoz vízum szükséges, melyet megvásárolhatunk online vagy a helyszínen, érkezéskor a kathmandui repülőtéren
  • a 30 napos turista vízum ára: 40 USD
  • a vízumhoz szükséges 2 igazolványkép és az útlevél
  • útlevelednek a hazaérkezéstől számítva, még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie
  • az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak a vízum elkészítéshez
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz baleset- és poggyászbiztosítással valamint extrém sportbiztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatáért fordulj irodánk munkatársához
 • Fizetési feltételek

  AZ UTAZÁS ÁRA ÖSSZESEN: 1 000 USD

  • Előleg: jelentkezéskor fizetendő,  a részvételi díj 40 %-a (400 USD)
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 60 nappal fizetendő, a részvételi díj 60% -a (600 USD)
 • Útlemondási és átjelentkezési feltételek

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás vagy átjelentkezés esetén irodánk minden esetben levon 20 USD kezelési költséget. Másik útra átjelentkezni az utazás megkezdését megelőző 61. napig lehet.

  A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-36. napok között a Részvételi díj 10%-a,
  • 35-26. napok között a Részvételi díj 50%-a,
  • 25-16. napig a Részvételi díj 75%-a,
  • 15 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a Részvételi díj 100%-a.
 • Ajánlott korhatár

  18–55 év

 • Kizáró okok

  A szív- és érrendszeri problémák, keringési panaszok, cukorbetegség, súlyos látászavar valamint a testi fogyatékosság kizáró okot jelentenek a túrán való részvételről.

Hasznos információk

 • Fizikai erőnlét – Közepesen nehéz túra

  A gyalogtúra nehézségét a sorozatterhelés és a tengerszint feletti magasság jelenti.  A túra teljesítéséhez kell a megfelelő fizikai erőnlét. Az indulás előtti hónapokban sportolj a lehető legtöbbet, akkor is, ha gyakorlott túrázó vagy, hogy felkészülten vágj neki a túrának.

  Ha a gyalogtúra során derül ki, hogy szervezeted nem tud alkalmazkodni a jelentős tengerszint feletti magassághoz, egy helyi vezető kíséretében tudsz visszafordulni.

 • TÚRASZERVEZÉS

  A gyalogtúrát helyi utazásszervező iroda bevonásával szervezzük meg, kiválóan képzett, angolul beszélő hegyi vezetőkkel dolgozunk.

 • TEHERHORDÓK

  A gyalogtúra során hordárok veszik le vállunkról a terhet, napközben ők viszik a nagy csomagunkat egyik szálláshelyünkről a másikra. A nagy csomag súlya maximum 7 kg lehet.

  Mi egy kis méretű hátizsákkal gyalogolunk, amiben a napi felszerelésünket visszük magunkkal: esőkabátunkat, néhány csokoládét, az ivóvizünket, valamint a személyes tárgyainkat és a fényképezőgépünket.

 • Hogyan hat a szervezetünkre a magasság?

  Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Erre itthon felkészülni nem lehet.

  Gyalogtúránk programja úgy van felépítve, hogy megfelelő időt hagyunk a magassághoz való alkalmazkodásra. Lassú, komótos tempóban gyalogolunk napról napra egyre magasabbra.

 • A túranapok beosztása

  A napi túra távolságok úgy vannak beosztva, hogy gyaloglás mellett maradjon elegendő időnk a nézelődésre és pihenésre is.  A túrák kényelmes tempóban is teljesíthetőek 6-8 óra alatt.

  Reggeli után, 8 óra körül indulunk útnak, két-három órát szánunk az ebédre, a teaszünetekre és a pihenőkre. Délután 4-5 óra körül általában már az éjszakai szállásunkra érünk, így marad elég időnk arra, hogy felfedezzük a környéket vagy hátradőljünk és egy könyvvel a kezünkben élvezzük a pihenést.

 • Szállások

  A gyalogtúra ideje alatt a helyszínen elérhető legjobb, egyszerű, tiszta vendégházakban alszunk, 2 ágyas szobákban. A szobákhoz általában saját fürdőszoba tartozik. A házakban fűtés csak az étkezőben van. A hálózsákról magunknak kell gondoskodni. Egy profi, 3 évszakos hálózsákra lesz szükséged!

  A mosdók tiszták, mindenhol lehetőség van meleg vízben lezuhanyozni külön díj (kb. 300 Rs) ellenében.

  A menedékházakban az elektromos áramot általában napelemek szolgáltatják, a töltési lehetőség korlátozott, külön díj ellenében van rá lehetőség. Felszerelésed összeállításakor ne feledkezz meg a fejlámpáról, valamint a fényképezőgépbe való tartalék elemekről és akkumulátorokról és a napelemes töltőről sem.

 • Étkezések

  A gyalogtúra ideje alatt nem biztosítunk ellátást de minden nap lehetőséget biztosítunk rá, hogy meleg reggelid, ebéded és vacsorád kényelmesen fogyaszthasd el.

  Reggelizni és vacsorázni éjszakai szálláshelyünk éttermében tudunk. Ebédünket déli pihenőink során fogyasztjuk el, az ösvényünk mellett álló kisvendéglők étlapjáról választhatunk egészséges és tápláló ételeket. Húsos és vegetáriánus ételeket egyaránt találunk az étlapok választékában.

  Ha speciális diétát követsz, esetleg ételallergiád van, azt jelentkezéskor jelezd nekünk és tájékoztatunk a lehetőségekről.

 • Időjárási körülmények

  Magas hegyen az időjárás egy pillanat alatt változhat meg, a kellemes napsütésből akár havazásba, úgyhogy készülj fel minden eshetőségre! Alaposan készítsd elő túrafelszerelésed; meleg, réteges túraöltözetet.

  Ne felejtkezz el az UV-sugárzás elleni bőrvédelemről, akkor is ha nem napsütéses az idő. Nagyon fontos, hogy szemeid megfelelő napszemüveggel védd az UV-sugárzástól.

  • 4000 méter felett a hőmérséklet napközben sem melegszik 10-15 °C fölé
  • egy meleg pehely kabát jól fog jönni mert reggelente amikor elindulunk, még hűvös lesz, 8-10 °C várható és esténként fázhatunk
  • 5000 méteres magasságban hajnalban akár -10 °C is lehet, napközben a hőmérséklet 0-10 °C közötti
  • a völgyek időnként szelesek lehetnek, 4800 méter felett a csapadék hó formájában esik
 • Túrafelszerelés
  • a szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked
  • ha segítségre van szükséged a megfelelő túrafelszerelés összeállításában, fordulj túravezetőnkhöz, szívesen áll rendelkezésedre
 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképp keresd munkatársunkat, akkor is, ha nem a mi partner irodánkon keresztül foglalod le repülőjegyed
 • Valuta, költőpénz
  • Nepál hivatalos fizetőeszköze a nepáli rúpia 1 Rs = kb. 3 Ft.
  • kizárólag 2006. utáni kiadású amerikai dollár vagy Euro kivitelét javasoljuk, amit Kathmanduban válthatunk át a helyi fizetőeszközre
  • ajánlott költőpénz: 400 USD + a fakultatív programok ára
 • Szállások, ellátás
  • a gyalogtúra ideje alatt 11 éjszakát kényelmes menedékházakban, 2 ágyas szobákban töltünk, melyek többségéhez saját fürdőszoba tartozik
  • meleg vízzel zuhanyozni a vendégházakban külön díj ellenében (kb. 300 Rs)
  • a gyalogtúra során nem biztosítunk ellátást
  •  Kathmanduban 4 éjszakát egy kényelmes hotelben, 2 ágyas szobákban töltünk, az ellátás reggeli
 • Közlekedés
  • a reptéri transzferek és városnézések során bérelt busszal utazunk Nepálban
 • Oltások, gyógyszerek
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
  • fásli, sebtapasz, szőlőcukor
 • Hasznos információk
  • időeltolódás: + 3 óra 45 perc
  • kommunikáció: a turizmusban dolgozó nepáliak többsége beszél angolul
  • mobiltelefon: a magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek roaming partnerekkel, a hálózat 1800 MHz-en működik
  • wifi: a kathmandui hotelünkben és a túra során a menedékházak többségében is lehetőség van Internet elérésre, a túra során külön díj ellenében
 • JELENTKEZÉS
  • Mielőtt jelentkeznél egy utazásra, kérjük olvasd el az Általános Szerződési feltételeket az oldal alján.
  • Gyorsan és egyszerűen jelentkezhetsz az utazásra, ha az oldal tetején lévő „Jelentkezem!” gombra kattintasz és kitöltöd az online űrlapot.
  • A jelentkezés sikeres elküldése után kapsz egy automatikus válasz e-mailt irodánktól. Amennyiben nem kapod meg ezt az e-mailt, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@pachamama.hu címen.
  • Az utazás árának előlege jelentkezéskor fizetendő, banki átutalással. Felhívjuk figyelmed, hogy jelentkezésed az előleg bankszámlánkra való beérkezésekor hivatalos. A visszaigazolást online küldjük el az jelentkezési lapon megadott e-mail címre.
 • Bankszámlaszámok

  Pachamama Adventures Ltd.

  • HUF Számlaszám:
   MKB Bank HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
  • USD Számlaszám:
   MKB Bank HU79 1030  0002 1065 3749 4012 0017
   SWIFT: MKKBHUHB
2015 | site by stromi.design