Kailash-hegy gyalogtúra – Himalája – Tibet

Indulás: 2021/06/25
Utazás hossza: 3 nap
Utazás stílusa: Gyalogtúrák
Létszám: 10-14 fő
Ár:
400
USD-tól

Jelentkezem
Kérdésem van

A Kailash-hegy, tibeti nyelven Kang Rinpoche vagyis „A hó ékköve” Tibet legszentebb hegycsúcsa. A Ngari prefektúra nyugati csücskében emelkedő hegy Lhászától mintegy 1200 kilométerre, Ázsia négy legjelentősebb folyójának, az Indusnak, a Brahmaputrának, a Szutlezsnek és a Gangeszt tápláló Karnalinak az eredetvidékén emelkedik. 6714 méteres magasságával ugyan nem tartozik a Himalája óriásai közé, de nincs a Kailashnál szentebb hegy Tibetben.

A hegyet több millióan tisztelik szentként: a hindiuizmus, a buddhizmus, a dzsainizmus és a tibeti ősvallás a bön követői. Évről-évre buddhisták és hinduk ezrei járják végig a 46 kilométeres zarándokutat a hegy körül.

A Kailash-kora (a szent hegy körbekerülése) fontos zarándokút minden tibeti életében. A buddhisták szerint aki egyszer körbejárja a Kailasht az megszabadul a mostani élete minden bűnétől, aki tizenháromszor teljesíti a zarándoklatot az a következő életében megvilágosodik, míg az, aki 108 alkalommal kerüli meg a hegyet azonnal megvilágosodottá válik.

Saga Dawa fesztivált a tibetiek életük egyik legjelentőségteljesebb vallási ünnepének tekintik. A „Saga” szó tibeti nyelven azt a csillagot jelenti, ami a tibeti kalendárium negyedik holdhónapjában a legfényesebben ragyog az égben, míg a „dawa” szó jelentése hónap.

A fesztivál egy hónapon át tart, a negyedik holdhónap újholdjától egészen a következő hónap újholdjáig. A Gergely-naptár szerint ez általában május és június közé esik. 

A hónap 15. napját, vagyis a telihold napját Saga Dawa Duchennek nevezik. Ez a hónap legkülönlegesebb napja, a tibeti buddhizmus talán legfontosabb ünnepe, hiszen ez a nap egybeesik Buddha életének három fontos eseményével: születésével, megvilágosodásával és parinirvánájával.

A Saga Dawa Fesztivál fesztivál legfontosabb momentuma a Kalilash-hegyen a „Tarboche zászlórúd” cseréje. A rudat minden évben ledöntik és helyére újat állítanak. A zászlórúdnak egyenesen kell állnia, különben szerencsétlenséget hozna Tibetre. A szertartást a helyiek és az idelátogatók egyaránt csodálattal, vegyes áhítattal szemlélik.

A Kailash-hegyet a Lhászától a Guge királyságig tartó kalandtúránk csoportjához csatlakozva vagy egyéni szervezésben járhatod végig velünk.

Részletes program

 • 1. nap DARCHEN (4680 M) – TARBOCHE – DIRA PUK (4800 M)

  Távolság: 19 km, Szint fel: 200 m, le: 50 m
  Túra időtartama: 6-7 óra
  Környezet: magashegyi

  Túránkat a 4680 méteren fekvő Darchen nyugati széléből induló ösvényen kezdjük meg. 3.5-4 kilométer gyaloglás után eljutunk egy imazászlókkal borított kőhalomhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Kailash-hegyre. Ez az első leborulási pont. Innen jól látható a hegy, de biztosan találkozunk imádkozó, leborulást végző tibetiekkel is. További 2.5-3 kilométer megtétele után eljutunk a 4740 méteren fekvő Tarboche-be, ahol megnézhetjük az 1681-től itt álló zászlórudat, tele imazászlókkal. A Saga Dawa szent hónapjában a zászlórudat leeresztik, megáldják majd újra felállítják. Az újra felállított oszlop dőlésiránya dönti el, hogy a következő év áldott vagy átkozott lesz-e. Újabb 2.5 kilométer után elérjük az első teaházat a XIII. században alapított Chuku kolostor alatt.
  5.5 kilométerre a teaháztól találjuk a második leborulási pontot. Eltéveszteni sem lehet, hiszen az imazászlók sokasága fogad minket. Innen gyönyörűen látszik a Kailash nyugati oldala is.  Innen már csak csak 4.5-5 kilométerre van rendkívül egyszerű szállásunk, a 4680 méteren fekvő Dira Puk kolostor közelében lévő vendégház. Este átsétálhatunk a barna süvegesek kolostorába vagy szállásunkról gyönyörködhetünk a Kailash-hegy északi falában. Éjszakai menedékhelyünk egy nagyon egyszerű zarándok szállás, étkezőjében csupán a legegyszerűbb élelmiszereket tudjuk beszerezni. (szállás: vendégház)

 • 2. nap DIRA PUK (4800 M) – DROLMA-HÁGÓ (5640 M) – ZUTUL PUK (4810 M)

  ávolság: 21 km, szint fel: 860 m, le 850 m
  Túra időtartama: 9-10 óra
  Környezet: magashegyi

  Minden kétséget kizáróan ez a túra legnehezebb napja, 9-10 órás gyaloglás vár ránk! Kora reggel felkapaszkodunk az 5640 méter magas Drolma-hágóba. Bár innen nem látható a Kailash, a környező hegyek látványa azonban kárpótol minket a „veszteségért”. A hágót imazászlók tengere borítja. Innen 3 kilométernyi ereszkedés vár ránk mire elérünk egy 5335 méteren fekvő teaházhoz, ahol innivalót, forró vizet és instant tésztát vásárolhatunk. Az ereszkedés meredekebb, mint a kapaszkodó volt. A Drolma La alatt húzódik a türkizkék vizű Gauri Kund tó, amiben a hindu zarándokok gyakran megmerítkeznek. Innen még 9 kilométert kell gyalogolnunk a völgyben a Zutul Puk kolostorhoz. Útközben elérjük a harmadik leborulási pontot és egy újabb teaházat is. A 4810 méteren fekvő kolostor kényelmes szállást, és ízletes vacsorát kínál az utazóknak. A legenda szerint A kolostor Milarepa, a tantrikus tibeti buddhizmus egyik legfontosabb alakjának barlangjára épült. (szállás: vendégház)

 • 3. nap ZUTUL PUK (4810 M) – DARCHEN (4680 M) – MANASAROVAR-TÓ (4560 M) – CHIU KOLOSTOR

  Távolság: 14 km, Szint le: 150 m, fel: 50 m
  Túra időtartama: 3-4 óra
  Környezet: magashegyi

  A Kailash túra harmadik és egyben utolsó napja a legkönnyebb. Mindössze 3-4 óra alatt teljesíthető. 7 kilométerrel Zutul Puk után elérjük a negyedik – utolsó – leborulási pontot Dzongdui falujánál. A völgy végén kézzel faragott mani-kövek (imakövek) látványa fogad minket és valószínűleg a „művésszel” is találkozhatunk. Hagyományosan a zarándoklatot teljesítő tibetiek itt vásárolnak egy manikövet és elhelyezik a kupacban. Aki szeretne szóba elegyedni a kőfaragóval és vásárolni egyet a kövek közül, annak természetesen örömmel segít a túravezetőnk! Dzongdui-ban betérhetünk egy helyes kis teaházba, ahol innivalót és ételt kínálnak az utazóknak.
  Dzongdui után nyugat felé vesszük az irányt. Útközben csodálatos rálátás nyílik a Barkha-síkságra, a távolban pedig jól látszik Tibet legmagasabb hegycsúcsa, a Memo Nadi (7728 m). Innen 4-5 kilométeres könnyű gyaloglással érjük el túránk kiinduló pontját. Leírhatatlan érzés a Kailash kora teljesítése, amely egy kihívásokkal teli, ugyanakkor gyönyörű gyalogtúra.
  Délután ellátogatunk a Manasarovar-tóhoz. A tóhoz sok vallási feljegyzés és legenda fűződik. A buddhisták úgy tartják, a Manasarovar a „világ folyóinak anyja”. Négy hosszú folyó ered itt, köztük az Indus. A hinduk úgy vélik, hogy a tó vize lemossa a rossz emberi tulajdonságokat, ezért a négy fürdő általában zsúfolásig megtelik hívőkkel. Több kolostor áll a szent tó körül, a Chiu kolostor a legismertebb közülük, ahová mi is ellátogatunk. Az éjszakát Darchen-ben töltjük. (szállás: vendégház)

Csapat

 • TÁTRAI BERNADETT Túravezető

  „Azt szoktam mondani, hogy nekem van a legszebb életem. Az a munkám, hogy a Föld legcsodálatosabb tájaira kalauzoljalak el benneteket, a kíváncsiságtól és kalandvágytól hajtott utazókat. Hosszú évek óta járom a világot emberekkel, a Pachamama Expedíciók ezekből az élményekből és tapasztalatokból születtek.
  És mit szoktam még mondani? Jó lesz! Gyertek, megmutatom, hogy mit érdemes itt látni, csinálni, megérinteni, megszagolni és megízlelni…és közben mesélek.”

Jelentkezési információk

 • Az utazás ára tartalmazza
  • Darchenben 2 éjszaka szállást egy 2*-os hotel 2 ágyas szobáiban, melyekhez saját fürdőszoba tartozik, melegvíz azonban nem mindig van
  • a Kailash-hegy túra ideje alatt 2 éjszaka szállást kolostorok nagyon egyszerű vendégházaiban, 4-6 ágyas szobákban, melyekhez közös mosdó tarozik, fürdőszoba nincs
  • a Kailash-hegy túraengedély árát
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a nemzetközi repülőjegyek és illeték árát
  • a Kathmandu – Lhásza – Kathmandu repülőjegy és illeték árát
  • a borravalót
  • az útlemondási biztosítást
  • baleset-, és poggyászbiztosítást
 • Beutazási szabályok, vízum
  • Kína: a 30 napos turista vízum ára: 115 USD, melyet a kathmandui kínai nagykövetségen vált ki helyi partnerünk érkezésünk után
  • a vízum elkészítéshez minimum 4 nap szükséges Kathmanduban
  • az útlevelednek a hazaérkezéstől számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie
  • a vízum elkészítéshez 2 db igazolványkép és az útlevél szükséges
  • az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak a vízum elkészítéshez
  • az utazásra való jelentkezéskor küldd el útleveled 2. oldalának másolatát irodánknak
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz útlemodási- és poggyász biztosítással, valamit 6000 tengerszint feletti magasságig érvényes sportbaleset biztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatáért fordulj irodánk munkatársához
 • Fizetési feltételek
  • RÉSZVÉTELI DÍJ: 400 USD-tól
  • A Kailash-hegy túra jelenleg a Lhászától a Guge királyságig tartó Tibet Overland kalantúránk keretében vagy egyéni szervezésben járható végig.
 • Útlemondási és átjelentkezési feltételek

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás esetén irodánk minden esetben levon 20 USD kezelési költséget.

  A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-36. napok között a Részvételi díj 20%-a,
  • 35-16. napig a Részvételi díj 75%-a,
  • 15 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a   Részvételi díj 100%-a.
 • Ajánlott korhatár

  25-55 év

 • LÉTSZÁM

  10-14 fő

 • Kizáró okok

  A szív- és érrendszeri problémák, keringési panaszok, cukorbetegség, súlyos látászavar, valamint a testi fogyatékosság kizáró okot jelentenek a túrán való részvételről.

Hasznos információk

 • Utazási- és túraengedélyek
  • a Tibeti Autonóm Területre csak szervezett utak keretében juthatnak el külföldiek
  • számos engedélyre van szükség a beutazáshoz, de elvárás a hivatásos kínai sofőr és tibeti idegenvezető alkalmazása is
  • a Kailash-hegyhez és az Everest alaptáborba szóló utazási engedélyek megszerzése akár 4-8  hétbe is beletelhet, ezért legalább 8 héttel az indulás előtt le kell adnunk a neveket valamint útlevél másolatokat a tibeti utazási irodának, hogy biztosan időben megérkezzenek az utazáshoz szükséges papírok
  • Jelentkezz időben!
 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképp keresd munkatársunkat, akkor is, ha nem a mi repülőjegy értékesítő partner irodánknál foglalod le repülőjegyed
 • Túraszervezés
  • az utazás megszervezése egy tibeti és egy nepáli utazási iroda bevonásával zajlik
  • a Tibeti Turisztikai Hivatal előírása szerint Lhászát elhagyva csak engedéllyel rendelkező idegenvezetővel lehet a tartományban utazni
  • az utazás teljes ideje alatt képzett, angolul beszélő helyi idegenvezetők és egy magyar túravezető állnak a rendelkezésedre
 • Kultúrsokk
  • Tibeti utazásunk tibeti szakasza az itthon megszokottól nagyon eltérő környezetbe kalauzolja el az utazót.
  • Az Everest alaptábornál a szállás igen szerény, angol WC helyett latrinákat kell használnunk.
  • Az ételek egyszerűek és nem, vagy kevesen beszélnek angolul.
  • Az utazás alatt kevés olyan helyzet van, amikor elszakadhatunk a csoporttól, úgyhogy türelemre, toleranciára és a humorérzékünkre mindenképpen szükségünk lesz.
  • Ha felkészültél minderre, akkor csodás, egy életre szóló élménnyel gazdagabban térsz majd haza.
 • AZ UTAZÁS PROGRAMJA
  • Utazásunk Tibet távoli vidékeire vezet, ráadásul jeletős tenegerszint feletti magasságon. A honlapon megadott programot  a helyszínen éppen adott szituációhoz kell igazítanunk, egy-egy program időpontja felcserélődhet.
  • Mivel a magassághoz eltérő idő alatt alkalmazkodhat a szervezetünk, irodánk fenntartja a jogot, hogy a 9. nap programját a részvevők egészségügyi állapotához igazítsa.
 • Hordárok és teherhordó állatok
  • mivel a túra csak három napos és az úton számos teaház található, nem lesz szükség sok felszerelésre
  • egy 40-50 literes hátizsákkal vágunk neki az útnak, amibe hálózsák, 2 liter víz, rágcsálnivalók, instant élelmiszerek és forró italok, alapvető higiénés felszerelések és egy-két váltóruha (zokni, fehérnemű) kerül.
  • túránkhoz az utazási irodától kérhetünk teherhordókat, lovakat és jakokat:
  • teherhordó: 1000 RMB (1-3 fő csomagját viszi)
  • ha jó munkát végeztek, akkor 100 RMB borravalót szokás adni nekik
 • Víz

  Tibet fekvése miatt a megszokottnál sokkal nagyobb mennyiségű víz fogyasztása javasolt. Mindig vigyünk magunkkal folyadékot és éjszaka se feledkezzünk meg arról, hogy legyen víz a kezünk ügyében. Az emberi test hihetetlenül gyorsan képes kiszáradni a magaslati levegőn, még pihenés közben is! A csapvíz nem fogyasztható biztonsággal, csak forralt vizet igyunk! Palackozott vizet mindenhol lehet kapni.

 • Hogyan hat a szervezetünkre a magasság?

  Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Erre itthon felkészülni nem lehet. Utazásunk programja úgy van felépítve, hogy hagyunk időt a jelentő tengerszin feletti magassághoz való alkalmazkodásra.

  Az AMS (akut hegyibetegség) komoly dolog. Akkor alakul ki, ha a szervezet nem tud alkalmazkodni a magaslati levegőhöz. Kialakulása nem függ életkortól vagy erőnléttől. Általában 3000 méter felett már számítani lehet rá és ahogy emelkedünk, úgy hat egyre jobban ránk. Lhászá-ba érkezve enyhe légszomjra és fejfájásra számíthatunk. A tünetek általában viszonylag gyorsan enyhülnek. Bőségesen igyunk folyadékot! Ne kezdjünk gyógyszert szedni, amíg nem konzultáltunk túravezetőnkkel.

 • Oltások, gyógyszerek
  • a Kínába való belépéshez nincs szükség speciális egészségügyi papírokra
  • az egészségügyi ellátó rendszer nagyon más, mint amihez Európában hozzászoktunk
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
 • Időjárás
  • Tibetben utazásunk időpontjában általában nem annyira zord az időjárás, ahogyan azt az ember elképzeli, de készüljünk fel, hogy bármikor hidegre fordulhat az idő, nappal 10-20 °C közötti hőmérséklet várható
  • a Kailash-hegyen a hőmérséklet igen változó tud lenni. Kora reggel és éjszaka általában alacsony, míg nap közben a tűző napon nagyon magas is lehet. A réteges öltözködés ezért különösen fontos. A szélerősséggel is számolnunk kell, különösen a Drolma-hágó tetején!
  • utazásunk időpontjában Nepálban melegre számíthatunk, 25-30 °C közötti hőmérséklet várható
 • Túrafelszerelés
  • a szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked
  • ha segítségre van szükséged a megfelelő túrafelszerelés összeállításában, fordulj túravezetőnkhöz, szívesen áll a rendelkezésedre
 • Hasznos információk
  • időeltolódás:  Tibetben + 7 óra
  • Internet: nepáli és nagyvárosi tibetihotelünkben van wifi
  • a kínai kormány döntése nyomán néhány honlap nem hozzáférhető Kínában
  • telefon: a legtöbb városban van kiépített mobilhálózat, így – ha van roaming szolgáltatásunk – akkor használhatjuk saját mobiltelefonunkat is, a mobiltelefonról kezdeményezett hívások ára igen magas
 • JELENTKEZÉS
  • Mielőtt jelentkeznél egy utazásra, kérjük olvasd el az Általános Szerződési feltételeket  és a Pachamama Adventures Ltd. által szervezett csoportos utazásokon való részvétel általános szabályait tartalmazó Nyilatkozatot
   az oldal alján.
  • Gyorsan és egyszerűen jelentkezhetsz az utazásra, ha az oldal tetején lévő „Jelentkezem!” gombra kattintasz és kitöltöd az online űrlapot.
  • A jelentkezés sikeres elküldése után kapsz egy automatikus válasz e-mailt irodánktól. Amennyiben nem kapod meg ezt az e-mailt, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@pachamama.hu címen.
  • Az utazás árának előlege jelentkezéskor fizetendő, banki átutalással. Felhívjuk figyelmed, hogy jelentkezésed az előleg bankszámlánkra való beérkezésekor hivatalos. A visszaigazolást online küldjük el a jelentkezési lapon megadott e-mail címre.
 • Bankszámlaszámok

  Pachamama Adventures Ltd.

  • Számlavezető bank: MKB Bank
  • Bank címe:  WestEnd City Center. 1062 Budapest, Váci út 1-3.
  • HUF Számlaszám: HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
  • USD Számlaszám: HU79 1030  0002 1065 3749 4012 0017
  • SWIFT: MKKBHUHB
2015 | site by stromi.design