Kilimandzsáró (5895 m) hegymászó túra – Marangu ösvény – Tanzánia

Indulás:
Utazás hossza: 8 nap
Utazás stílusa: Hegymászó túrák
Létszám: 2-8 fő
Ár:
2000
USD-tól

Jelentkezem
Kérdésem van

A Marangu az egyik legnépszerűbb túraútvonal Afrika tetejére. Ez az egyetlen túraútvonal ugyanis, ahol jól karbantartott ösvény vezet majdnem az Uhuru-csúcsig és a szállást tiszta, szépen rendben tartott menedékházak biztosítják. Így megadatik nekünk az az apró luxus, hogy a gyalogtúra teljes időtartama alatt ágyban tölthetjük az éjszakákat. Mivel a házak befogadóképessége korlátozott, a Marangu a legkevésbé zsúfolt útvonal a Kilimanjaro csúcsára.

Neked való?

Kiscsoportos túránk során képzett hegyivezetők segítenek minket, nagy csomagjainkat hordárok viszik, tábori szakácsunk főz nekünk tápláló ételeket.

 

 • Utazási stílus: kiscsoportos gyalogtúra
 • Komfort: **
 • Szervíz: ***
 • Aktivitás: *****

Részletes program

 • 1. nap Tanzánia: Moshi

  Napközben érkezünk Tanzániába, a Kilimanjaro Repülőtérre (JRO). A repülőtérről a Moshi kisvárosának közelében lévő szállásunkra utazunk. A nap hátralévő részét a gyalogtúrára való felkészüléssel, felszerelésünk ellenőrzésével és a hiányzó darabok beszerzésével (bérlés) töltjük. (szállás: hotel)

 • 2. nap Marangu kapu (1860 m) – Mandara ház (2715 m)

  Távolság: 8.1 km, szint: fel 850 m
  Túra időtartama: körülbelül 4 óra
  Környezet: trópusi köderdő

  Moshi-ból körülbelül 50 perces autózás után jutunk el a Kilimanjaro Nemzeti Park kapujához. Útközben érintjük a Kilimanjaro délkeleti lejtőjénél fekvő Marangu települést, amiről túraösvényünk a nevét kapta. A park bejáratánál találkozunk hordárainkkal, akik felpakolják hátukra az ételeket, az italokat, a tábori konyhafelszerelést és a túrafelszereléseink nagy részét.
  Ezután elhagyjuk a park bejáratát és megkezdjük túránkat a magaslati erdő egyik ösvényén. A ködbe burkolózó erdő telis-tele van mohával vastagon benőtt fákkal, a Kilimanjaro állatvilágának többsége is itt talált otthonra.
  Az első éjszakánkat a Mandara-táborhelyen töltjük, amit egy tisztáson alakították ki A-alakú faházakból. Minden ház 4-6 ágyas, az áramot napelemek biztosítják. A tábor 60 fő befogadására alkalmas. A vizet a környező forrásokból pumpálják az épületekbe, a főépület mögött vízöblítéses WC-k találhatóak. A meleg vacsorát, amit szakácsunk készít el, a közös étkezőnkben fogyasztjuk el. (szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 3. nap Mandara ház (2715 m) – Horombo ház (3705 m)

  Távolság: 11.6 km, szint: fel 1000 m
  Túra időtartama: körülbelül 6 óra
  Környezet: mocsárvidék

  A Mandara háztól az ösvény egy ligetes térségbe vezet, majd a Maundi kráter tövében folytatódik. Kisebb kitérőt teszünk a kráterhez, hogy először csodáljuk meg a Kibo kráterét. Tiszta időben a távoli Kibo fenséges gleccserei ékkőként csillognak a reggeli fényben.
  Az esőerdőt ezután kopárabb, mocsaras táj váltja fel. A kopárabb tájért bőségesen kárpótol minket a tény, hogy a Kilimanjaro legszebb növényeiben gyönyörködhetünk: a három méteresre is megnövő lobéliák mellett feltűnnek a hatalmas szeneció ligetek is (Senecio Kilimanjaro), helyenként öt méteres óriásaikkal. Körülbelül hatórányi gyaloglás után elérjük a Horombo házat, ahol megmosakodhatunk egy tál forró vízben, megvacsorázhatunk és kipihenhetjük magunkat. (szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 4. nap Horombo ház (3705 m) – akklimatizációs nap

  Távolság: 3-4 km, szint: fel: 400 m, le: 400 m
  Túra időtartama: körülbelül 3 óra
  Környezet: magashegyi sivatag

  A mai nap az akklimatizációról szól. Ennek jegyében ajánljuk a Mawenzi ház felé vezető, összességében mintegy 3 órás túrát. Útközben elhaladunk az úgynevezett Zebra-sziklák mellett is. Igyunk sok folyadékot és mozogjunk lassan! A sikeres túra érdekében a délutánt pihenéssel töltjük a Horombo-táborhelyen.
  A Horombo-táborhelyen szétszórtan állnak a Mandara-táborhelyhez hasonló 4-6 fős kis faházak, itt azonban összesen 120 túrázó elszállásolására van lehetőség. Horombo-ban általában nyüzsögnek a mászók, hegyi vezetők és hordárok, a levegő izzik a kalandtól és az izgalomtól. Lefelé és felfelé tartókkal egyaránt találkozhatunk itt. (szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 5. nap Horombo ház (3705 m) – Kibo ház (4730 m)

  Távolság: 9.6 km, szint: fel: 1000 m
  Túra időtartama: körülbelül 6 óra
  Környezet: magashegyi sivatag

  Reggeli után magashegyi sivatagi környezetben folytatjuk utunkat. Horombo-ból két ösvény vezet fel a „nyeregre”, a Mawenzi és a Kibo csúcsa közötti területre. Mi az alsó utat választhatjuk. A felső út már ismerős, ezen túráztunk tegnap a Mawenzi-ház felé vezető túránkon. A táj itt már teljesen kopár, megszűnik a növénytakaró.
  A Kibo ház a kietlen magashegyi sivatagban épült. A menedékház kőépülete 60 mászót tud befogadni 10 fős szobákban, amikben emeletes ágyak állnak. A ház és az elhelyezés az itteni viszonyoknak megfelelően meglehetősen puritán. A csúcs már csak 1195 méterre van. Még ezen az éjszakán el is indulunk a csúcstámadásra. (szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 6. nap Kibo ház (4730 m) – Uhuru csúcs (5895 m) – Horombo ház (3705 m)

  Távolság: 5.4 km felfelé és 15 km lefelé, szint: fel: 1200 m, le: 2200 m
  Túra időtartama: körülbelül 7 – 8 óra az Uhuru csúcsra, majd 6-8 óra ereszkedés a Horombo házhoz
  Környezet: törmelékes szikla és hófödte csúcs

  23:30 körül ébresztő! Megiszunk egy csésze forró teát, bekapunk néhány süteményt, majd nekivágunk az éjszakának és itt kezdődik az igazi kaland! Az ösvény első szakasza sziklás. Így jutunk el a Hans Meyer barlang-ig (5150 m), ahol megpihenünk. Egy szerpentinen kapaszkodunk fel a kráter pereméig, a Gillman’s Point-ig (5681 m). Ez a szakasz nagyon meredek, tele van kőtörmelékkel. Megmászása komoly fizikai és mentális teljesítmény. Az egész túrának ez a legnehezebb szakasza.
  A Gillman’s Point-tól általában hóval fedett terepen, egy jól kitaposott ösvényen haladunk tovább egészen az Uhuru csúcs-ig (5895 m), Afrika legmagasabb pontjáig. A fáradtság erőt vesz rajtunk, de nagyon elégedetten mondjuk: Megcsináltuk!
  Az időjárás dönti el, hogy mennyi időt maradunk a csúcson, mielőtt nekivágnánk a körülbelül 3 órás ereszkedésnek. A Kibo házhoz visszaérve pihenünk egy keveset, összeszedjük az otthagyott felszerelésünket és újabb 3 órát gyalogolunk a Horombo házig.
  A mai napon körülbelül 14 órát gyalogolunk, úgyhogy nagyon nehéz és fárasztó nap lesz. Szállásunkon elfogyasztjuk utolsó vacsoránkat a hegyen, majd jöhet a jól megérdemelt pihenés. (szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 7. nap Horombo ház (3705 m) – Marangu Kapu (1860 m) – Moshi

  Távolság:  19.7 km, szint: le: 1850 m
  Túra időtartama: körülbelül 6 óra
  Környezet: mocsárvidék

  Reggeli után folytatjuk az ereszkedést a Marangu-kapuhoz. Útközben megpihenünk, a már ismerős Marangu házban ebédelünk. A kapunál a csúcsmászást sikerrel teljesítők megkapják oklevelüket. Aki a Gillman’s Pointig jutott, az zöld, aki az Uhuru csúcsig, az arany oklevelet vehet át. Ezután visszautazunk Moshi-ban lévő szállodánkba, ahol a jól megérdemelt pihenés és meleg zuhany vár ránk. (ellátás: reggeli, ebéd)

 • 8. nap: Moshi – Hazautazás/ KENYA: AMBOSELI NEMZETI VADREZERVÁTUM

  Ha hazafelé indulunk, akkor reggel a nemztközi repülőtér az úti céunk. Ha a hegymászást egy szafarival szeretnénk levezetni, akkor pedig a kenyai határ és a legendás Amboseli Nemzeti Rezervátum. Nem csak a vadvilágot, de az ikonikus Kilimandzsárót is teljes pompájában láthatjuk a park területéről. Az Amboseliből egy képeslap tökéletességével vetekedő kilátás nyílik a szavannából kiemelkedő, közel 6000 méter magas óriás hófödte csúcsára. A kedveskedve „Kilinek” nevezett hegy talán a hajnal és a naplemente lágy fényében a legszebb.
  Az Amboseliben az alacsony akácosok és a nyílt füves területek váltják egymást, így kiválóan megfigyelhető itt a vadvilág. 
  Szállásunk 4 órányi vezetési időre van a Namanga határátkelő helytől (Kenya/Tanzania). Érkezés után megebédelünk, pihenünk, majd késő délután egy terepjáróval vadlesre indulunk. (szállás a szafarin: telepített szafari sátrak, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)

 • 9. nap AMBOSELI NEMZETI VADREZERVÁTUM – VADLES

  Bár a maga 392 négyzetkilométerével az Amboseli nem tartozik Kenya legnagyobb nemzeti parkjai közé, a Kilimandzsáróról lefutó patakok és az esős évszakban egybefüggő vízfelületet alkotó Amboseli-tó sajátos ökoszisztémát teremtett, ahol a legkülönfélébb állatokban gyönyörködhetünk.
  Számos őshonos emlőssel találkozhatunk: elefántok, oroszlánok, gnúk, leopárdok, foltos hiénák, zsiráfok, gepárdok vadásznak illetve legelésznek errefelé, de a madárvilág szerelmeseinek sem kell csalódniuk, hiszen több mint 300 faj képviselőjével találkozhatunk a szafari során.(ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 10. nap AMBOSELI NEMZETI VADREZERVÁTUM – MOSHI/ NAIROBI

  Ha repülési menetrendünk megengedi, akkor egy korai reggeli szafari után indulunk Moshi vagy Nairobi repülőterére, hogy megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat. (ellátás: reggeli)

Jelentkezési információk

 • Az utazás ára tartalmazza
  • a reptéri transzfereket Tanzániában
  • az utazást bérelt autóbusszal Tanzániában
  • a Kilimanjaro Nemzeti Park belépőt
  • a részletes leírásban szereplő programokat
  • 2 éjszaka szállást egy lodge-ban, 2 ágyas szobákban Moshi-ban
  • 5 éjszaka szállást a gyalogtúra során 4-6 ágyas faházakban
  • a gyalogtúra ideje alatt teljes ellátást reggelivel, ebéddel és vacsorával
  • 2 reggelit a hotelben, Moshi-ban
  • a tanzániai hegyi vezetők, a hordárok, valamit a sofőrök munkadíját
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a nemzetközi repülőjegyek és illeték árát
  • a tanzániai vízum díját
  • az útlemondási biztosítást
  • a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást
  • a borravalókat: 100-120 USD/ résztvevő
  • a fakultatív programok árát
  • a magyar nyelvű túravezetést és tolmácsolást
 • Repülőjegyek, illetékek
  • a Budapest – Kilimanjaro Airport – Budapest repülőjegy ára illetékkel: 270 000 Ft-tól
  • a repülőjegyek ára a megvásárlás idejétől függ
  • menetrend információkért és repülőjegy értékesítő partnerünk ajánlatért fordulj irodánkhoz
 • Beutazási szabályok, vízum
  • magyar állampolgároknak a Tanzániába való tartózkodáshoz vízum szükséges, amelyet az országba lépéskor, a repülőtéren vásárolunk meg
  • a turista vízum ára egyszeri belépésre: 50 USD
  • útlevelednek a hazaérkezéstől számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie
  • az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak a vízum elkészítéséhez
 • COVID-19 BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

  • Előzetes negatív PCR tesztre nincs szükség a Tanzániába való beutazáshoz.
  • Érkezéskor minden turistának ki kell tölteni a repülőgépen vagy a kiszállást követően kapott Traveler’s Surveillance Form nyomtatványt
  • A helyi hatóság szúrópróbaszerűen vagy COVID-19 gyanú esetén egészségügyi ellenőrzés alá vetheti az érkezőket. 
  • A Konzuli Szolgálat közleménye: Tanzánia 2020. április 29. óta nem közöl hiteles adatokat az ország Covid-19 fertőzöttségével kapcsolatban. Az országszerte limitált kórházi kapacitás miatt az egészségügyi/sürgősségi ellátás egyáltalán nem biztosított, Covid-19 fertőzöttek esetében sem.
 • Sárgaláz elleni védőoltás
  • Tanzániába történő belépéshez kötelező a sárgaláz elleni védőoltás megléte
  • az oltásról szóló igazolást, az oltási könyvet magunkkal kell vinnünk
  • a sárgaláz elleni védőoltást Budapesten a Nemzetközi Oltóközpontban kaphatod meg
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz baleset- és poggyászbiztosítással valamint extrém sportbiztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatáért fordulj irodánk munkatársához
 • Fizetési feltételek

  RÉSZVÉTELI DÍJ:

  • 2 fő: 2 200 USD/ fő
  • 3-4 fő: 2 100 USD/ fő
  • 5-8 fő: 2 000 USD/fő
  • Előleg: jelentkezéskor fizetendő, a Részvételi díj 40 %-a
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 60 nappal fizetendő, a Részvételi díj 60% –a
 • Útlemondási és átjelentkezési feltételek

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás vagy átjelentkezés esetén irodánk minden esetben levon 40 USD kezelési költséget. A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-36. napok között a Részvételi díj 50%-a,
  • 35-16. napig a Részvételi díj 75%-a,
  • 15 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a Részvételi díj 100%-a.
 • Ajánlott korhatár

  16 – 55 év

 • Kizáró okok

  A szív- és érrendszeri problémák, keringési panaszok, cukorbetegség, a súlyos látászavar valamint testi fogyatékosság kizáró okot jelentenek a túrán való részvételnél.

Hasznos információk

 • Túraszervezés
  • A gyalogtúra megszervezése helyi túraszervező iroda, valamint képzett és tapasztalt magashegyi vezetők bevonásával zajlik.
  • A programot egyéni utazás keretében, angolul beszélő, helyi túravezetőkkel szervezük meg. Ígény esetén tudunk magyar túravezetőt biztosítani.
 • Mikor a legjobb a Kilimandzsárót mászni?

  A Kilimandzsáró egész évben mászható. Legtöbben a száraz évszakban másszák a hegyet: január és március valamint június és október között. Az esős évszakban – november-december és március-május – nagy esély van rá, hogy a csúcsot hóban kell meghódítani és az alsóbb régiókban esik az eső a hegyen.  A Machame-út szeptemberben és októberben szelesebb és ezért az ösvény poros.

 • TEHERHORDÓK

  A gyalogtúra során hordárok veszik le vállunkról a terhet, nap közben ők viszik a nagy csomagunkat egyik szálláshelyünkről a másikra. A nagy csomag súlya maximum 10 kg lehet.

  Mi egy kis méretű hátizsákkal gyalogolunk, amiben a napi felszerelésünket visszük magunkkal: esőkabátunkat, néhány csokoládét, az ivóvizünket, valamint a személyes tárgyainkat és a fényképezőgépünket.

 • Fizikai erőnlét

  Bár a Kilimandzsáró megmászása nem sétagalopp, egy megfelelő fizikai erőnlétű, egészséges utazó nagy eséllyel teljesíteni tudja a túrát. Fél éves felkészüléssel valószínűleg gond nélkül feljutsz majd a csúcsra. Mindemellett javasoljuk, hogy az indulás előtti hetekben a lehető legtöbbet sportolj, hogy felkészülten vágj neki az útnak.

 • Hogyan hat a szervezetünkre a magasság?

  A csúcson körülbelül feleannyi oxigént tudunk belélegezni, mint amihez a legtöbbünk hozzászokott. Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Minél több időt hagyunk az akklimatizálódásra, annál könnyebben másszuk majd meg a csúcsot. Ezért gyalogolunk lassú, komótos tempóban napról napra egyre magasabbra és töltünk plusz egy napot akklimatizálódással.

 • A túranapok beosztása

  A napi túra távolságok úgy vannak beosztva, hogy gyaloglás mellett maradjon elegendő időnk a nézelődésre és pihenésre is.

 • Szállások

  A Marangu-útvonalon végig tiszta, jól karbantartott menedékházak állnak, A-alakú kunyhókkal, egyszerű ágyakkal és matracokkal. A táborhelyeken közös étkező, WC és mosdó található.

 • Étkezések

  A csúcsmászáshoz energiára van szükség. A gyalogtúrán teljes ellátást biztosítunk. Tábori szakácsunk gondoskodik róla, hogy tápláló és egészséges étel kerüljön mindenki gyomrába. A hordárok hozzák a tábori konyhafelszerelést és a friss hozzávalókat is! Az ételek a helyi és nemzetközi konyha fogásai közül kerülnek ki. Igény esetén speciális étrendnek megfelelő étkeztetést is tudunk biztosítani.

 • Időjárási körülmények

  A Kilimandzsáró Afrika legmagasabb csúcsa. Többféle ökoszisztéma és mikroklíma jellemzi. A trópusi erdőktől az alpesi tájig minden megtalálható itt, az időjárás pedig egy pillanat alatt válthat kellemesből zordba és vissza, úgyhogy készülj fel minden eshetőségre!

  Az első és utolsó túranapon, az alsó régióban párás melegre számíthatunk. 4000 méter környékén és felette a hőmérséklet napközben sem melegszik 15 °C fölé. Eső bármikor előfordulhat.

  Magas hegyen vagyunk, ne feledkezz el az UV-sugárzás elleni bőrvédelemről, akkor is ha nem napsütéses az idő. Nagyon fontos, hogy szemeid megfelelő napszemüveggel védd az UV-sugárzástól.

 • Csúcstámadás

  Alaposan készítsd elő túrafelszerelésed; meleg, réteges öltözetet. 6000 méter magasságban kifejezetten fázni fogunk, melyhez nagyban hozzájárul a fizikai kimerültség is.

  Ne feledkezz meg a fejlámpába és a fényképezőgépbe való tartalék elemekről és akkumulátorokról sem. Hogy ne fagyjon meg az innivalód, célszerű egy részét hőtartó termoszban tárolni. A Kibó házban 19:00 körül igyekezz hálózsákba bújni és pihenni néhány órát!

 • Túrafelszerelés
  • a szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked
  • ha segítségre van szükséged a megfelelő túrafelszerelések összeállításában, fordulj túravezetőnkhöz, szívesen áll rendelkezésedre
 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképpen keresd munkatársunkat,  akkor is ha nem a mi partner irodánkon keresztül foglalod le repülőjegyed
 • Szállások, ellátás
  • a túra ideje alatt teljes ellátást biztosunk (6 reggeli, 6 ebéd, 5 vacsora)
  • a túra utolsó napján az ellátás reggeli és ebéd
  • 2 éjszakát egy kényelmes hotelben, 2 ágyas szobákban töltünk, itt az ellátás reggeli
  • a gyalogtúra alatt 5 éjszakát menedékházakban 4-6 fős faházakban töltünk, emeletes ágyon
 • Valuta, költőpénz
  • Tanzánia hivatalos fizetőeszköze a tanzániai shilling (1 TSH = kb. 6 Ft.)
  • legcélszerűbb az USD kivitele, amit a reptéren válthatunk be helyi fizetőeszközre
  • a tanzániai pénzváltók kizárólag 2006. utáni kiadású, sérülés és szignó mentes USD bankjegyeket váltanak be
  • bankautomaták használatát nem ajánljuk
  • ajánlott költőpénz: 50 USD
 • Oltások, gyógyszerek
  • sárgaláz elleni kötelező védőoltás
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • Malária: Arusha és a Kilimandzsáró környékén a Malária-fertőzés veszélye rendkívül alacsony, a malária elleni gyógyszer szedését a háziorvossal kell egyeztetned
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
 • Hasznos információk
  • időeltolódás: + 1 óra nyáron, +2 óra télen
  • időjárás: magashegyi, változékony -5 – 25 °C közötti hőmérséklet várható
  • kommunikáció: Tanzániában a szuahéli és az angol a hivatalos nyelv
  • mobiltelefon: a magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek roaming partnerekkel, a hálózat 1800 MHz-en működik
 • Közlekedés
  • bérelt autóbusszal, amit az utazás ára tartalmaz
 • JELENTKEZÉS
  • Mielőtt jelentkeznél egy utazásra, kérjük olvasd el az Általános Szerződési feltételeket az oldal alján.
  • Gyorsan és egyszerűen jelentkezhetsz az utazásra, ha az oldal tetején lévő „Jelentkezem!” gombra kattintasz és kitöltöd az online űrlapot.
  • A jelentkezés sikeres elküldése után kapsz egy automatikus válasz e-mailt irodánktól. Amennyiben nem kapod meg ezt az e-mailt, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@pachamama.hu címen.
 • Bankszámlaszámok

   

   • Pachamama Adventures Ltd.

    

   • USD Számla
   • Számlavezető bank neve: TransferWise Ltd.
   • Bank címe: 19 w24th Street New York 10010 United States of America
   • Bankszámlaszám: 8310019717
   • Bankazonosító (routing number): 026073150
   • SWIFT kód: CMFGUS33

    

   • HUF Számla
   • Számlavezető bank neve: MKB Bank
   • Bank címe: 1062 Budapest, Nyugati tér 5.
   • Számlaszám: HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
2015 | site by stromi.design