Ladakh, Dharamsala – Kis Tibet kalandtúra a Ladakh Fesztivál idején

Indulás:
Utazás hossza: 14 nap
Utazás stílusa: Kézműves kalandok
Létszám: 10-12 fő
Ár:

Jelentkezem
Kérdésem van

A legnagyobb fesztivál idején indulunk Ladakh felfedezésére. India legészakibb tartománya a Tibeti-fennsík nyugati részén, a Zanskar és a Karakoram hegyvonulatai között bújik meg.

A Kasmír mélyén fekvő tartomány lakóinak többsége tibeti száműzött, az ősi tibeti kultúra és a vallási hagyományok őrzői. Utazásunk során végig járjuk Ladakh legszebb kolostorait, megismerkedhetünk a terület gazdag kulturális örökségével és a Himalája természeti kincseivel.

Ladakh-ot a hágók földjeként is szokták emlegetni. Az égbeszökő hegycsúcsok látványa és a buddhista szerzetesek kántálásateszi igazán feledhetetlenné az utazást.

Utunkat a Ladakh Fesztiválon fejezzük be. A fesztivál célja a térség több száz éves kultúrájának megünneplése és bemutatása. Igazán különleges esemény ez, hiszen megismerhetjük Ladakh csodás táncait, színes szertartásait és élvezhetjük az ünnepi hangulatot!

 

Neked való?

 • Utazási stílus: kiscsoportos kalandtúra
 • Komfort: ***
 • Szervíz: ****
 • Aktivitás: ****

Részletes program

 • 1. nap India: Delhi – Ladakh: Leh (3500 m)

  Delhiből az egykori himalájai királyság, Ladakh fővárosába repülnk. Leh repülőteréről a szállodába utazunk. A délelőtti órákban érkezünk meg. A nap hátralévő részét pihenéssel és akklimatizálódással töltjük. Miközben a helyi piacon bóklászunk, szervezetünk lassan hozzászokik az oxigénhiányos környezethez. (szállás: hotel, 3 éj, ellátás: vacsora)

 • 2. nap ALCI – LEH (3500 m) – Ladakh Palota – Shanti sztúpa

  3500 méterrel a tengerszint felett pihenősre fogjuk a tempót. Leh számos izgalmas felfedezni valót kínál. Felsétálunk a Ladakhi királyi család egykori otthonába, a kilencemeletes Ladakh Palotába és a Chanspa városrészre letekintő domb tetején álló Shanti sztúpához. (szállás: hotel, ellátás:reggeli, vacsora)

 • 3. nap LEH – Matho kolostor – Hemis kolostor (3300 m) – LEH

  Napunkat kolostor látogatásokkal töltjük Leh környékén. Először a Matho kolostorba, majd a régió legnagyobb és leggazdagabb kolostorába látogatunk el. A 400 éves Hemis kolostor egy hatalmas, kopár hegy lábánál épült alig 40 kilométerre Leh városától. Az épületkomplexum a térség kolostor építészetének talán legszebb példája. Az éjszakát Leh-ben töltjük. (ellátás: reggeli, vacsora)

 • 4. nap Nurba-völgy – Khardung La hágó (5615 m) – Diskit kolostor (3144 m) – Hundar (3200m)

  Reggeli után a Nurba-völgybe utazunk. A világ legmagasabban fekvő, autóval megközelíthető hágójához vezet utunk. Lehből mintegy három órás utazás után érjük el az 5 615 méteres Khardung La hágót. Telente akár -40 fokig is eshet itt a hőmérséklet, nyáron viszont 20 fok környékén alakul. A Nurba-völgyet eredetileg Ldumbrának (Virágok-völgyének) hívták. Ez a völgy képezi a természetes határt Ladakh és a Karakoram hegyvonulat között. A völgy átlagos tengerszint feletti magassága 3 000 méter, területét behálózzák a Shyok és a Bubra folyók csatornái. Több jelentős buddhista kolostor is található itt. Diskit falujában ebédelünk. Ezután megnézünk a 14. században épült Diskit kolostort, amely a Nurba-völgy legősibb és legnagyobb kolostora és a 34 méter magas Maitreya Buddha szobrot. Délután ellátogatunk Stok falujába, ahol megismerkedünk egy családdal, akik ínycsiklandó házi vajas teával és frissítő árpaitallal kínálnak minket. A völgy mélyén, Hundar falujában töltjük az éjszakát, telepített sátrakban. Akinek van kedve Disket-ből teveháton folytathatja az utazást szállásunkig. Ezen a területen haladt át valamikor a híres Selyemút. (szállás: telepített sátrak, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 5. nap Hundar (3200 m) – Turtuk (3000 m)

  Reggeli után egy, a turisták előtt csak 2010-ben megnyitott völgybe utazunk, ahol mai szálláshelyünk, Turtuk is fekszik. India legészakibb fekvésű települése tökéletes hely azok számára, akik békére vágynak és szeretnének megismerkedni Ladakh törzsi közösségeivel. Turtukban amerre csak a szem ellát mindenütt barackfák nőnek, és mindenfelé gyerekek szaladgálnak. A helyi Balti törzs a mai napig a régi szokásokat követi, nyelvüknek pedig csak beszélt változata létezik. Turtuk csodálatos természeti szépségével és környezetbarát infrastruktúrájával is kitűnik környezetéből. Az éjszakát családoknál töltjük. (szállás: vendégház, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 6. nap Turtuk (3000 m) – Pangong-tó (4350 m)

  Reggeli után a Shayok-folyón átkelve közelítjük meg a Pangong-tavat (4350 m). Útközben bámulatosan szép tájon haladunk majd, a völgyet csak helyenként pettyezi egy-két falucska. A Pangong a világ legmagasabban fekvő sós vízi tava. Területén India és Kína osztozik. A tó kellemesen hűvös vize igazi felüdülést jelenthet a nyári kánikulában!  A délutáni szabad program során alkalmunk nyílik arra is, hogy teljes nyugalomban élvezzük a rozsdavörös háttér előtt kéken és zölden csillogó, ezer színben játszó tó látványát. Az éjszakát a Pangong-tó melletti táborban töltjük. (szállás: telepített sátrak, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 7. nap Chang La hágó (5360 m) – Thiksey kolostor (3600 m)

  Reggeli után irány a Chang La-hágó, a világ 3. legmagassabb olyan hágója, amin egy autóút tör át. A Thiksey kolostor Ladakh egyik legnagyobb és leghíresebb kolostora, melyet általában csodálatos külseje, fantasztikus fekvése vagy kiemelkedő vallási szerepe miatt szoktak emlegetni. De az igazi csoda, hogy ma már turistaként is megszállhatunk ebben a kolostorban! Igen, így igaz! A kolostor vendégháza egyszerű szobákat kínál az utazóknak, akiknek így egy rövid időre lehetőségünk nyílik arra, hogy egészen közelről tapasztalják meg Ladakh kultúráját. Esti látogatásunk során Thiksey békét és nyugalmat árasztó falai között figyelhetjük meg a szerzetesek mindennapjait vagy elmerülhetünk el a buddhizmus titkaiban a kolostor gazdag könyvtári gyűjteménye segítségével. (szállás: vendégház, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 8. nap Tso Moriri-tó (4595 m)

  Ma reggel korán kelünk, hogy odaérjünk a szerzetesek reggeli imájára a kolostorba, és magunk is meditálhassunk egyet az imacsarnokban. Egy órányi imádkozás után megreggelizünk és elindulunk a Tsomoriri-tóhoz. Utunk a Mahe-hídon át vezet, végig a Changthangon (szó szerinti fordításban: északi síkságon). A 4595 méteres magasságban fekvő tó a legnagyobb a transz-himalájai régió magaslati tavai közül. (szállás: telepített sátrak, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 9. nap Tso Kar-tó (4530 m) – Leh (3500 m)

  A Thugje (6050 m) és a Gursan (6370 m) csúcsainak árnyékában elterülő sós vizű Stokar-tó érintésével utazunk vissza Leh városába, a már megszokott szállásunkra. A délutánt ajándékvásárlással, nézelődéssel tölthetjük. (szállás: hotel, 2 éj, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 10. nap Leh – Ladakh Fesztivál

  A Ladakh Fesztivál látványos felvonulással kezdődik, ahol hagyományőrző zenére táncolnak és énekelnek a különféle kulturális egyesületek és falusi küldöttségek népviseletbe öltözött tagjai. Az utcákon hagyományos viseletbe öltözött férfiak és nők ezrei figyelik a felvonulókat, igazi karneváli hangulatot teremtve. A felvonulás a sportpályánál ér véget, ahol ízelítőt kaphatunk a vidékre jellemző táncokból és egyéb művészeti előadásokból. A programban hagyományosan helyet kapnak a koncertek, táncok és szertartások, de a leglátványosabb és talán a legizgalmasabb az íjászbemutató.(ellátás: reggeli, vacsora)

 • 10. nap Sham-völgy – Alchi kolostor (3510 m) – Ladakh Fesztivál

  Ladakh egyik legjelntősebb koltorának meglátogatásával búcsúzunk Ladakh-tól. Leh-ből a Sham-völgybe  indulunk, az Indus-folyó partján épült 11. században épült Alchi kolostorba (3100 m). A komplexum hatalmas Buddha-szobrokkal és bonyolult fafaragásokkal büszkélkedhed, az ősi falaikat díszítő falfestmények a legrégibb fennmaradt festmények közé tartoznak Ladakh-ban.
  Ha inkább ahhoz van kedvünk, akkor az egész napunkat újra a Ladakh Fesztivál forgatagában tölthetjük. (ellátás: reggeli, vacsora)

 • 11. nap Leh – hazaindulás

  Reggeli után a repülőtérre utazunk és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat. Bízunk benne, hogy utazóink különleges élményekkel és egy életre szóló boldog emlékekkel térnek haza kézműves kalandunk végén. Ha átszállási időnk megkívánja, Delhi-ben fél napot városnézéssel töltünk, majd másnap repülünk tovább Európába. (ellátás: reggeli)

 • 1. nap HOSSZABBÍTÁSI LEHETŐSÉG: Delhi – Dharamsala

  Reggel egy rövid repülős utazás vár ránk Delhiből az örökzöld himalájai cédrusokkal körbevett Dharamsalába. Dharamsala 1815 és 1847 között lett az indiai brit birodalom egyik állomáshelye, de jelentéktelen kisváros maradt mindaddig, míg Őszentsége a Dalai Láma 1959 októberében, Tibet kínai megszállása után, meg nem telepedett itt. A tibeti kultúra befolyása egyértelmű: kolostorok, tibeti étterem, tibeti és himácsali kézműves termékeket kínáló boltok sokasága várja az idelátogatókat.
  Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat és a nap további részét városnézéssel töltjük, ellátogatunk a Norbulingka Intézetbe. A tibetiek spirituális és politikai vezetője, Őszentsége a Dalai Láma védnökségével működő intézet feladata a tibeti kultúra hagyományainak őrzése. Érdemes egy pillantást vetni a tibeti viseletbe öltöztetett babák gyűjteményét őrző babamúzeumra is. láthatunk. Ezután a Kangrai Művészeti Múzeumba látogatunk el, ahol megcsodálhatjuk a Kangra-völgy jellegzetes műalkotásait és kézműves termékeit. A nap további részét nézelődéssel töltjük a városban. (szállás: hotel, 2 éj, ellátás: reggeli)

 • 2. nap Dharamsala

  A Tibet földjén kívül épült egyik legnagyobb buddhista kolostorban kezdjük a napot, ahol közel 2000 szerzetes  él. A Namgyal Kolostor látogatatás után körbejárjuk az egykori Katoch-dinasztia alapítója, Bhuma Chand uralma alatt épült kangrai erődöt és templomegyüttest. Az erőd impozáns falai a Ban Ganga és a Manji folyó felett meredező sziklákra épültek. A látvány ma is lenyűgöző.
  Délután a Gyuto kolostort járjuk körbe, amely az ezeréves tibeti Karma Kagyüpa hagyományok, buddhista filozófia, tantrikus rituálék és meditáció egyik híres oktatási központja. (ellátás: reggeli)

 • 3. nap Dharamsala – Delhi – hazautazás

  Reggel Delhibe repülünk, majd megkezdjük Európa felé tartó utazásunkat. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

Csapat

 • TÁTRAI BERNADETT Túravezető

  „Azt szoktam mondani, hogy nekem van a legszebb életem. Az a munkám, hogy a Föld legcsodálatosabb tájaira kalauzoljalak el benneteket, a kíváncsiságtól és kalandvágytól hajtott utazókat. Hosszú évek óta járom a világot emberekkel, a Pachamama Expedíciók ezekből az élményekből és tapasztalatokból születtek.
  És mit szoktam még mondani? Jó lesz! Gyertek, megmutatom, hogy mit érdemes itt látni, csinálni, megérinteni, megszagolni és megízlelni…és közben mesélek.”

Jelentkezési információk

 • Az utazás ára tartalmazza
  • a részletes leírásban szereplő programokat
  • a nemzeti parkok belépőit
  • a kolostorok és látnivalók belépőit
  • a Ladakh Fesztivál belépőt
  • 2 éjszaka szállást egy 3* -os hotelben Delhiben, 2 ágyas szobákban
  • 3 éjszaka szállást egy 3* -os hotelben Dharamsalaban, 2 ágyas szobákban
  • 5 éjszaka szállást 3* -os hotelekben Leh-ben, 2 ágyas szobákban
  • 2 éjszaka szállást helyiek egyszerű vendégházaiban, 2-4 ágyas szobákban
  • 3 éjszaka szállást 2 fős telepített sátrakban
  • félpanziós ellátást: 15 reggelit, 15 vacsorát
  • a reptéri transzfereket az utazás helyszínén, csoporttal való érkezés és indulás esetén
  • az utazást egy bérelt kisbusszal, helyi sofőrrel
  • a helyi idegenvezetők munkadíját
  • a magyar nyelvű túravezetést
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a Budapest – Delhi – Budapest repülőjegyek és illeték árát
  • a Delhi – Dharamsala – Delhi repülőjegy és illeték árát
  • a Delhi – Leh – Delhi repülőjegy és illeték árát
  • átszálláskor Delhiben az 1 éjszaka hotel és a városnézés árát: 80-90 USD
  • a programban nem szereplő étkezéseket
  • a baleset-, és poggyászbiztosítást
  • az útlemondási biztosítást
  • a borravalókat: 100 USD/ résztvevő

   

 • Repülőjegyek, illetékek
  • a Budapest – Delhi – Budapest repülőjegy ára illetékkel: 170 000 Ft-tól
  • a Delhi – Dharamsala – Delhi repülőjegy és illeték ára: 200 USD-tól
  • a Delhi – Leh – Delhi repülőjegy és illeték ára: 70 000 Ft-tól
  • a repülőjegy ára a megvásárlás idejétől függ
  • menetrend információkért és repülőjegy értékesítő partnerünk ajánlatáért fordulj irodánkhoz
 • Beutazási szabályok, vízum
  • Indiába beutazó magyar állampolgároknak érvényes indiai vízummal kell rendelkezniük
  • az E-turista vízum érvényességi ideje 60 nap, ami Indiába való egyszeri belépést tesz lehetővé
  • a turista vízum ára 32 000 Ft/fő
  •  vízum ügyintézésében utazási irodánk aszisztenciát nyújt
  • az útlevelednek a hazaérkezéstől számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie
  • az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak a vízum elkészítéshez
  • az utazásra való jelentkezéskor küldd el útleveled első 2 oldalának másolatát irodánknak
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz baleset- és poggyászbiztosítással valamit extrém sportbiztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatáért fordulj irodánk munkatársához
 • Fizetési feltételek
  • UTAZÁS ÁRA: árazás alatt
  • Előleg: jelentkezéskor fizetendő, a Részvételi díj 40 %-a
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 61 nappal fizetendő, a Részvételi díj  60% -a.
 • Útlemondási és átjelentkezési feltételek

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás esetén irodánk minden esetben levon 40 USD kezelési költséget. Másik útra átjelentkezni az utazás megkezdését megelőző 61. napig lehet.

  A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-36. napok között a Részvételi díj 20%-a,
  • 35-26. napok között a Részvételi díj 50%-a,
  • 25-16. napig a Részvételi díj 75%-a,
  • 15 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a   Részvételi díj 100%-a.
 • Ajánlott korhatár
  • 25-55 év
 • LÉTSZÁM
  • 10-12 fő
 • Kizáró okok

  A szív- és érrendszeri problémák, keringési panaszok, cukorbetegség, súlyos látászavar, valamint a testi fogyatékosság kizáró okot jelentenek a túrán való részvételről.

Hasznos információk

 • TÚRA NEHÉZSÉGE: KÖZEPESEN NEHÉZ
  • az utazás nehézségét a 4 000 méteres tengerszint feletti magasság jelenti
  • a kolostorlátogatásokat és napi kirándulásokat minden egészséges, heti rendszerességgel sportoló ember teljesíteni tudja
  • az indulás előtti hónapokban sportolj a lehető legtöbbet, hogy fizikálisan felkészülten vágj neki az utazásnak
 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképp keresd munkatársunkat, akkor is, ha nem a mi repülőjegy értékesítő partner irodánknál foglalod le repülőjegyed
 • Étkezések
  • az utazás ára a reggeliket és a vacsorákat tartalmazza
  • az ebédekre hozzávetőlegesen személyenként 10-15 USD-al érdemes számolni (összesen kb. 100 USD)
 • Szállások
  • 2 éjszakát egy 3* -os hotelben töltünk Delhiben, 2 ágyas szobákban
  • 3 éjszakát egy 3* -os hotelben töltünk Dharamsalaban, 2 ágyas szobákban
  • 5 éjszakát egy 3* -os hotelben töltünk Leh-ben, 2 ágyas szobákban
  • 2 éjszakát helyiek egyszerű vendégházaiban Leh-ben, 2 ágyas szobákban, ahol az egyszerű fürdő közös
  • 3 éjszaka szállást 2 fős telepített sátrakban, ahol az egyszerű fürdő közös
  • az utazás ára félpanziós ellátást tartlamaz: 15 reggelit, 15 vacsorát
 • Víz

  A jelentős tengerszint feletti magasság miatt a megszokottnál sokkal nagyobb mennyiségű víz fogyasztása javasolt. Mindig vigyünk magunkkal folyadékot és éjszaka se feledkezzünk meg arról, hogy legyen víz a kezünk ügyében. Az emberi test hihetetlenül gyorsan képes kiszáradni a magaslati levegőn, még pihenés közben is. A csapvíz nem fogyasztható biztonsággal, csak forralt vizet igyunk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni.

 • Valuta, költőpénz
  • Ladakh hivatalos fizetőeszköze az indiai rúpia (1 RN = kb. 4 Ft.)
  • kizárólag új kiadású USD vagy Euro kivitelét javasoljuk, amit a helyszínen válthatunk át a helyi fizetőeszközre
  • mindenkinek mások az igényei, de általában 20 USD/nap/fő az az összeg, amit költőpénznek javasolni szoktunk
  • ajánlott költőpénz: 200 USD
 • Közlekedés
  • az utazásunk során használt bérelt kisbuszok és transzferek költségét az utazás ára tartalmazza
 • Hogyan hat a szervezetünkre a magasság?

  Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Erre itthon felkészülni nem lehet. Utazásunk programja úgy van felépítve, hogy hagyunk időt a magassághoz való alkalmazkodásra.

  Az AMS (akut hegyibetegség) komoly dolog. Akkor alakul ki, ha a szervezet nem tud alkalmazkodni a magaslati levegőhöz. Kialakulása nem függ életkortól vagy erőnléttől. Általában 3000 méter felett már számítani lehet rá és ahogy emelkedünk, úgy hat egyre jobban ránk. Lhászába érkezve enyhe légszomjra és fejfájásra számíthatunk. A tünetek általában viszonylag gyorsan enyhülnek. Bőségesen igyunk folyadékot! Ne kezdjünk gyógyszert szedni, amíg nem konzultáltunk túravezetőnkkel.

 • Oltások, gyógyszerek
  • nincs szükség speciális egészségügyi papírokra
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
 • Időjárás
  • nappal 15-25 °C közötti hőmérséklet várható
  •  a hőmérséklet kora reggel és éjszaka általában alacsony, míg nap közben a tűző napon nagyon magas is lehet
  • készüljünk fel, hogy bármikor hidegre fordulhat az idő
  • a réteges öltözködés ezért különösen fontos
 • Túrafelszerelés
  • a szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked
  • ha segítségre van szükséged a megfelelő túrafelszerelés összeállításában, fordulj túravezetőnkhöz, szívesen áll a rendelkezésedre
 • Hasznos információk
  • időeltolódás: + 2 óra 30 perc
  • Internet: a szállodáinkban van akadozó internet/ wifi szolgáltatás, az utazás nagy része alatt azonban nincs
  • telefon: a legtöbb városban van kiépített mobilhálózat, így – ha van roaming szolgáltatásunk – akkor használhatjuk saját mobiltelefonunkat is, a mobiltelefonról kezdeményezett hívások ára igen magas
 • JELENTKEZÉS
  • Mielőtt jelentkeznél egy utazásra, kérjük olvasd el az Általános Szerződési feltételeket az oldal alján.
  • Gyorsan és egyszerűen jelentkezhetsz az utazásra, ha az oldal tetején lévő „Jelentkezem!” gombra kattintasz és kitöltöd az online űrlapot.
  • A jelentkezés sikeres elküldése után kapsz egy automatikus válasz e-mailt irodánktól. Amennyiben nem kapod meg ezt az e-mailt, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@pachamama.hu címen.
  • Az utazás árának előlege jelentkezéskor fizetendő, banki átutalással. Felhívjuk figyelmed, hogy jelentkezésed az előleg bankszámlánkra való beérkezésekor hivatalos. A visszaigazolást online küldjük el a jelentkezési lapon megadott e-mail címre.
 • Bankszámlaszámok

  Pachamama Adventures Ltd.

  • USD Számla
  • Számlavezető bank neve: TransferWise Ltd.
  • Bank címe: 19 w24th Street New York 10010 United States of America
  • Bankszámlaszám: 8310019717
  • Bankazonosító (routing number): 026073150
  • SWIFT kód: CMFGUS33

   

  • HUF Számla
  • Számlavezető bank neve: MKB Bank
  • Bank címe: 1062 Budapest, Nyugati tér 5.
  • Számlaszám: HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
2015 | site by stromi.design