Ladakh körutazás – Ladakh Fesztivál – 5 csillagos kalandtúra a Himalájában

Indulás: 2019/09/19
Utazás hossza: 11 nap
Utazás stílusa: Kézműves kalandok
Létszám: 10-12 fő
Ár:
1400
USD

Jelentkezem
Kérdésem van

A legnagyobb fesztivál idején indulunk Ladakh felfedezésére. India legészakibb tartománya a Tibeti-fennsík nyugati részén, a Zanskar és a Karakoram hegyvonulatok által határolt területen, vonulatai között bújik meg. Ladakh-ot a hágók földjeként is szokták emlegetni. Az égbeszökő hegycsúcsok látványa és a buddhista szerzetesek kántálása igazán feledhetetlenné teszi az utazást.

A Kasmír mélyén fekvő tartomány lakóinak többsége Tibetből száműzött, gyakorló buddhista. Nekik köszönhetően Ladakh az egyik utolsó hely a Földön, ahol napjainkban is él az ősi tibeti kultúra és a vallási hagyományok. Utazásunk során végig járjuk Ladakh legszebb kolostorait, megismerkedhetünk a terület gazdag kulturális örökségével és a Himalája természeti kincseivel.

Utunkat a Ladakh Fesztiválon fejezzük be. A fesztivál célja a térség több száz éves kultúrájának megünneplése és bemutatása. Igazán különleges esemény ez, hiszen megismerhetjük Ladakh csodás táncait, színes szertartásait és élvezhetjük az ünnepi hangulatot!

Részletes program

 • 1. nap India: Delhi – Ladakh: Leh (3500 m)

  Delhin keresztül repülünk Európából az egykori himalájai királyság, Ladakh fővárosába. A reggeli órákban érkezünk meg. Leh repülőteréről a szállodába utazunk. A nap hátralévő részét pihenéssel és akklimatizálódással töltjük. Leh tengerszint feletti magassága 3500 méter, ezért számolnunk kell az alacsony légnyomással. Miközben a helyi piacon bóklászunk, szervezetünk lassan hozzászokik a megváltozott környezethez. (szállás: hotel, 2 éj, ellátás: vacsora)

 • 2. nap Stok Palota – Mato kolostor – Hemis kolostor (3300 m)

  Leh számos izgalmas felfedezni valót kínál. Felsétálunk a Ladakhi királyi család egykori otthonába, a kilencemeletes Ladakh Palotába és a Chanspa városrészre letekintő domb tetején álló Shanti sztúpához. Napunk további részét kolostor látogatásokkal töltjük Leh környékén. Először a Mato kolostorba, majd a régió legnagyobb és leggazdagabb kolostorába látogatunk el. A 400 éves Hemis kolostor egy hatalmas, kopár hegy lábánál épült alig 40 kilométerre Leh városától. Az épületkomplexum a térség kolostor építészetének talán legszebb példája. Az éjszakát Leh-ben töltjük. (ellátás: reggeli, vacsora)

 • 3. nap Sham-völgy – Lamayuru kolostor (3510 m) – Alchi kolostor (3100 m)

  Ma megtapasztalhatjuk, hogy milyenek egy buddhista kolostor hétköznapjai és az élő tibeti buddhista hagyományok. A Leh-ből Kargil-ba vezető úton indulunk a Sham-völgybe. Az itt található a Lamayuru Gompa minden kétséget kizáróan Ladakh egyik legelbűvölőbb kolostora. Mintegy 150 szerzetes otthona. A Lamayuru kolostor környékén található sziklaformációk miatt a helyet csak Holdvilágként szokták emlegetni. A város nyüzsgésétől és zajától távol eső kolostor a béke és a nyugalom szigete. Itt még az is hinni kezd a mantrák erejében, akitől egyébként távol áll az ilyen gondolat. Látogatásunk után a kolostor közelében található étteremben ínycsiklandó tibeti fogásokból válogathatunk, majd folytatjuk utazásunkat a 11. században épült Alchi kolostorba. A kolostor közelében élő helyiek otthonaiban szállunk meg. (szállás: kolostor vendégház, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 4. nap Nurba-völgy – Khardung La hágó (5615 m) – Diskit kolostor (3144 m) – Hundar (3 200m)

  Kora reggel részt vehetünk a kolostorban a szerzetesek közös imáján. Reggeli után a Nurba-völgybe utazunk. A világ legmagasabban fekvő, autóval megközelíthető hágójához vezet utunk. Lehből mintegy három órás utazás után érjük el az 5615 méteres Khardung La hágót. Telente akár -40 fokig is eshet itt a hőmérséklet, nyáron viszont 20 fok környékén alakul. A Nurba-völgyet eredetileg Ldumbrának (Virágok-völgyének) hívták. Ez a völgy képezi a természetes határt Ladakh és a Karakoram hegyvonulat között. A völgy átlagos tengerszint feletti magassága 3 000 méter, területét behálózzák a Shyok és a Bubra folyók csatornái. Több jelentős buddhista kolostor is található itt, köztük a híres Samstanling és a Diskit. Diskit falujában ebédelünk. Ezután megnézünk a 14. században épült kolostort, amely a Nurba-völgy legősibb és legnagyobb kolostora és a 34 méter magas Maitreya Buddha szobrot. Délután ellátogatunk Stok falujába, ahol megismerkedünk egy családdal, akik ínycsiklandó házi vajas teával és frissítő árpaitallal kínálnak minket. A völgy mélyén, Hundar falujában töltjük az éjszakát, telepített sátrakban. Akinek van kedve Disket-ből teveháton folytathatja az utazást szállásunkig. Ezen a területen haladt át valamikor a híres Selyemút. (szállás: telepített sátrak, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 5. nap Hundar (3200 m) – Turtuk (3000 m)

  Reggeli után egy, a turisták előtt csak 2010-ben megnyitott völgybe utazunk, ahol mai szálláshelyünk, Turtuk is fekszik. India legészakibb fekvésű települése tökéletes hely azok számára, akik békére vágynak és szeretnének megismerkedni Ladakh törzsi közösségeivel. Turtukban amerre csak a szem ellát mindenütt barackfák nőnek, és mindenfelé gyerekek szaladgálnak. A helyi Balti törzs a mai napig a régi szokásokat követi, nyelvüknek pedig csak beszélt változata létezik. Turtuk csodálatos természeti szépségével és környezetbarát infrastruktúrájával is kitűnik környezetéből. Az éjszakát családoknál töltjük. (szállás: vendégház, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 6. nap Turtuk (3000 m) – Pangong-tó (4350 m)

  Reggeli után a Shayok-folyón átkelve közelítjük meg a Pangong-tavat (4350 m). Útközben bámulatosan szép tájon haladunk majd, a völgyet csak helyenként pettyezi egy-két falucska. A Pangong a világ legmagasabban fekvő sós vízi tava. Területén India és Kína osztozik. A tó kellemesen hűvös vize igazi felüdülést jelenthet a nyári kánikulában!  A délutáni szabad program során alkalmunk nyílik arra is, hogy teljes nyugalomban élvezzük a rozsdavörös háttér előtt kéken és zölden csillogó, ezer színben játszó tó látványát. Az éjszakát a Pangong-tó melletti táborban töltjük. (szállás: telepített sátrak, ellátás: reggeli)

 • 7. nap Chang La hágó (5360 m) – Thiksey kolostor (3600 m)

  A Thiksey kolostor Ladakh egyik legnagyobb és leghíresebb kolostora, melyet általában csodálatos külseje, fantasztikus fekvése vagy kiemelkedő vallási szerepe miatt szoktak emlegetni. De az igazi csoda, hogy ma már turistaként is megszállhatunk ebben a kolostorban! Igen, így igaz! A kolostor vendégháza egyszerű szobákat kínál az utazóknak, akiknek így egy rövid időre lehetőségünk nyílik arra, hogy egészen közelről tapasztalják meg Ladakh kultúráját. Esti látogatásunk során Thiksey békét és nyugalmat árasztó falai között figyelhetjük meg a szerzetesek mindennapjait vagy elmerülhetünk el a buddhizmus titkaiban a kolostor gazdag könyvtári gyűjteménye segítségével. (szállás: vendégház, ellátás: reggeli)

 • 8. nap Tsomoriri-tó (4595 m)

  Ma reggel korán kelünk, hogy odaérjünk a szerzetesek reggeli imájára a kolostorba, és magunk is meditálhassunk egyet az imacsarnokban. Egy órányi imádkozás után megreggelizünk és elindulunk a Tsomoriri-tóhoz. Utunk a Mahe-hídon át vezet, végig a Changthangon (szó szerinti fordításban: északi síkságon). A 4595 méteres magasságban fekvő tó a legnagyobb a transz-himalájai régió magaslati tavai közül. (szállás: telepített sátrak, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 9. nap Tsokar-tó (4530 m) – Leh (3500 m)

  A Thugje (6050 m) és a Gursan (6370 m) csúcsainak árnyékában elterülő sós vizű Stokar-tó érintésével utazunk vissza Leh városába, a már megszokott szállásunkra. A délutánt pihenéssel és ajándékvásárlással tölthetjük. (szállás: hotel, 2 éj, ellátás: reggeli, vacsora)

 • 10. nap Leh – Ladakh Fesztivál

  A Ladakh Fesztivál látványos felvonulással kezdődik, ahol hagyományőrző zenére táncolnak és énekelnek a különféle kulturális egyesületek és falusi küldöttségek népviseletbe öltözött tagjai. Az utcákon hagyományos viseletbe öltözött férfiak és nők ezrei figyelik a felvonulókat, igazi karneváli hangulatot teremtve. A felvonulás a sportpályánál ér véget, ahol ízelítőt kaphatunk a vidékre jellemző táncokból és egyéb művészeti előadásokból. A programban hagyományosan helyet kapnak a koncertek, táncok és szertartások, de a leglátványosabb és talán a legizgalmasabb az íjászbemutató.(ellátás: reggeli)

 • 11. nap Leh – hazaindulás

  Reggeli után a repülőtérre utazunk és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat. Bízunk benne, hogy utazóink különleges élményekkel és egy életre szóló boldog emlékekkel térnek haza kézműves kalandunk végén. Delhi-ben egy napot városnézéssel töltünk, majd másnap indulunk tovább Európába. (ellátás: reggeli)

Csapat

 • TÁTRAI BERNADETT Túravezető

  „Azt szoktam mondani, hogy nekem van a legszebb életem. Az a munkám, hogy a Föld legcsodálatosabb tájaira kalauzoljalak el benneteket, a kíváncsiságtól és kalandvágytól hajtott utazókat. Hosszú évek óta járom a világot emberekkel, a Pachamama Expedíciók ezekből az élményekből és tapasztalatokból születtek.
  És mit szoktam még mondani? Jó lesz! Gyertek, megmutatom, hogy mit érdemes itt látni, csinálni, megérinteni, megszagolni és megízlelni…és közben mesélek.”

Jelentkezési információk

 • Az utazás ára tartalmazza
  • a részletes leírásban szereplő programokat
  • a nemzeti parkok belépőit
  • a kolostorok és látnivalók belépőit
  • a Ladakh Fesztivál belépőt
  • 4 éjszaka szállást egykényelmes hotelben Leh-ben, 2 ágyas szobákban
  • 2 éjszaka szállást helyiek egyszerű vendégházaiban 2 ágyas szobákban
  • 3 éjszaka szállást kényelmes, 2 fős telepített sátrakban
  • 1 éjszaka szállást az Alchi kolostor vendégházában, 2 ágyas szobákban
  • félpanziós ellátást: 10 reggelit, 10 vacsorát
  • a reptéri transzfereket az utazás helyszínén, csoporttal való érkezés és indulás esetén
  • az utazást egy bérelt kisbusszal
  • a helyi idegenvezetők munkadíját
  • a magyar nyelvű túravezetést
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a Budapest – Delhi – Budapest repülőjegyek és illeték árát
  • a Delhi – Leh – Delhi repülőjegy és illeték árát
  • a hotelt és a városnézést átszálláskor Delhiben: 80 USD
  • a programban nem szereplő étkezéseket
  • a baleset-, és poggyászbiztosítást
  • az útlemondási biztosítást
  • a borravalókat: 50 USD/ résztvevő

   

 • Repülőjegyek, illetékek
  • a Budapest – Delhi – Budapest repülőjegy ára illetékkel: 180 000 Ft-tól
  • a Delhi – Leh – Delhi repülőjegy és illeték ára: 80 000 Ft-tól
  • a repülőjegy ára a megvásárlás idejétől függ
  • menetrend információkért és repülőjegy értékesítő partnerünk ajánlatáért fordulj irodánkhoz
 • Beutazási szabályok, vízum
  • Indiába online tudsz vízumot igényelni az Indiai Nagykövetség honlapján
  • a turista vízum ára 17 000 Ft/fő
  •  vízum ügyintézésében utazási irodánk segítséget nyújt
  • az útlevelednek a hazaérkezéstől számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie
  • az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak a vízum elkészítéshez
  • az utazásra való jelentkezéskor küldd el útleveled első 2 oldalának másolatát irodánknak
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz baleset- és poggyászbiztosítással valamit extrém sportbiztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatáért fordulj irodánk munkatársához
 • Fizetési feltételek
  • UTAZÁS ÁRA: 1 400 USD
  • Előleg: jelentkezéskor fizetendő, a Részvételi díj 40 %-a (560 USD)
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 35 nappal fizetendő, a Részvételi díj  60% -a (840 USD)
 • Útlemondási és átjelentkezési feltételek

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás vagy átjelentkezés esetén irodánk minden esetben levon 20 USD kezelési költséget. Másik útra átjelentkezni az utazás megkezdését megelőző 61. napig lehet.

  A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-36. napok között a Részvételi díj 10%-a,
  • 35-26. napok között a Részvételi díj 50%-a,
  • 25-16. napig a Részvételi díj 75%-a,
  • 15 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a   Részvételi díj 100%-a.
 • Ajánlott korhatár
  • 25-55 év
 • LÉTSZÁM
  • 8-12 fő
 • Kizáró okok

  A szív- és érrendszeri problémák, keringési panaszok, cukorbetegség, súlyos látászavar, valamint a testi fogyatékosság kizáró okot jelentenek a túrán való részvételről.

Hasznos információk

 • TÚRA NEHÉZSÉGE: KÖZEPESEN NEHÉZ
  • az utazás nehézségét kizárólag a tengerszint feletti magasság jelenti
  • a kolostorlátogatásokat és napi kirándulásokat minden egészséges, sportos életmódot élő ember teljesíteni tudja
  • az indulás előtti hónapokban sportolj a lehető legtöbbet, hogy fizikálisan felkészülten vágj neki az utazásnak
 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképp keresd munkatársunkat, akkor is, ha nem a mi repülőjegy értékesítő partner irodánknál foglalod le repülőjegyed
 • Étkezések
  • az utazás ára a reggeliket és a vacsorákat tartalmazza
  • az ebédekre hozzávetőlegesen személyenként 10-15 USD-al érdemes számolni (összesen kb. 200 USD)
 • Szállások
  • Leh-ben 4 éjszakát egy kényelmes hotelben töltünk, 2 ágyas, fürdőszobás szobákban
  • 2 éjszakát helyiek egyszerű vendégházaiban töltünk, 2 ágyas szobákban, a mosdó közös
  • 3 éjszakát kényelmes, tágas, 2 fős telepített sátrakban töltünk, a mosdó közös
  • 1 éjszakát az Alchi kolostor vendégházában töltünk, 2 ágyas szobákban, a mosdó közös
 • Víz

  A jelentős tengerszint feletti magasság miatt a megszokottnál sokkal nagyobb mennyiségű víz fogyasztása javasolt. Mindig vigyünk magunkkal folyadékot és éjszaka se feledkezzünk meg arról, hogy legyen víz a kezünk ügyében. Az emberi test hihetetlenül gyorsan képes kiszáradni a magaslati levegőn, még pihenés közben is. A csapvíz nem fogyasztható biztonsággal, csak forralt vizet igyunk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni.

 • Valuta, költőpénz
  • Ladakh hivatalos fizetőeszköze az indiai rúpia (1 RN = kb. 4 Ft.)
  • kizárólag új kiadású USD vagy Euro kivitelét javasoljuk, amit a helyszínen válthatunk át a helyi fizetőeszközre
  • mindenkinek mások az igényei, de általában 20 USD/nap/fő az az összeg, amit költőpénznek javasolni szoktunk
  • ajánlott költőpénz: 300 USD
 • Közlekedés
  • az utazásunk során használt bérelt kisbuszok és transzferek költségét az utazás ára tartalmazza
 • Hogyan hat a szervezetünkre a magasság?

  Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Erre itthon felkészülni nem lehet. Utazásunk programja úgy van felépítve, hogy hagyunk időt a magassághoz való alkalmazkodásra.

  Az AMS (akut hegyibetegség) komoly dolog. Akkor alakul ki, ha a szervezet nem tud alkalmazkodni a magaslati levegőhöz. Kialakulása nem függ életkortól vagy erőnléttől. Általában 3000 méter felett már számítani lehet rá és ahogy emelkedünk, úgy hat egyre jobban ránk. Lhászába érkezve enyhe légszomjra és fejfájásra számíthatunk. A tünetek általában viszonylag gyorsan enyhülnek. Bőségesen igyunk folyadékot! Ne kezdjünk gyógyszert szedni, amíg nem konzultáltunk túravezetőnkkel.

 • Oltások, gyógyszerek
  • nincs szükség speciális egészségügyi papírokra
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
 • Időjárás
  • nappal 15-25 °C közötti hőmérséklet várható
  •  a hőmérséklet kora reggel és éjszaka általában alacsony, míg nap közben a tűző napon nagyon magas is lehet
  • készüljünk fel, hogy bármikor hidegre fordulhat az idő
  • a réteges öltözködés ezért különösen fontos
 • Túrafelszerelés
  • a szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked
  • ha segítségre van szükséged a megfelelő túrafelszerelés összeállításában, fordulj túravezetőnkhöz, szívesen áll a rendelkezésedre
 • Hasznos információk
  • időeltolódás: + 2 óra 30 perc
  • Internet: a szállodáinkban van akadozó internet/ wifi szolgáltatás, az utazás nagy része alatt azonban nincs
  • telefon: a legtöbb városban van kiépített mobilhálózat, így – ha van roaming szolgáltatásunk – akkor használhatjuk saját mobiltelefonunkat is, a mobiltelefonról kezdeményezett hívások ára igen magas
 • JELENTKEZÉS
  • Mielőtt jelentkeznél egy utazásra, kérjük olvasd el az Általános Szerződési feltételeket az oldal alján.
  • Gyorsan és egyszerűen jelentkezhetsz az utazásra, ha az oldal tetején lévő „Jelentkezem!” gombra kattintasz és kitöltöd az online űrlapot.
  • A jelentkezés sikeres elküldése után kapsz egy automatikus válasz e-mailt irodánktól. Amennyiben nem kapod meg ezt az e-mailt, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@pachamama.hu címen.
  • Az utazás árának előlege jelentkezéskor fizetendő, banki átutalással. Felhívjuk figyelmed, hogy jelentkezésed az előleg bankszámlánkra való beérkezésekor hivatalos. A visszaigazolást online küldjük el a jelentkezési lapon megadott e-mail címre.
 • Bankszámlaszámok

  Pachamama Adventures Ltd.

  • HUF Számlaszám:
   MKB Bank HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
  • USD Számlaszám:
   MKB Bank HU79 1030  0002 1065 3749 4012 0017
   SWIFT: MKKBHUHB
2015 | site by stromi.design