Mongólia Overland – Góbi-sivatag kalandtúra – Danshig Naadam Fesztivál

Indulás: 2021/07/10
Utazás hossza: 12 nap
Utazás stílusa: Overland kalandtúrák
Létszám: 6-10 fő
Ár:
3300
USD

Jelentkezem
Kérdésem van

A Közép-Ázsiában fekvő Mongólia végtelenségéről ismert. Érintetlen természeti szépségei közül a több mint 1,3 millió négyzetkilométeres Góbi-sivatag középső és déli részét utazzuk be.

A világ második legnagyobb sivatagán keresztül nem fut semmiféle úthálózat, ezért terepjárókkal járjuk be a végtelen sziklamezőket, félsivatagokat, a „holdbéli” hegységeket és kanyokat. Éjszakánként hagyományos jurtákban lakunk majd, ahogyan a területen élő nomádok.

Overland kalandtúránk fénypontja a Danshig Naadam Fesztivál. Mongólia XVI. században hét régióra (khosura) tagolódott, miután a Dzsingisz kán egyenes ági leszármazottjaként uralkodó, Gersenz Dzsalair kán özvegye felosztotta a birodalmat a hét herceg között. A hét terület évente egyszer, a Danshig Naadamon „találkozott” egymással, ilyenkor mérték össze erejüket a „Mongolok Három Férfias Játékában”, azaz íjászatban, birkózásban és lovaglásban. A Danshig fontos esemény volt, hiszen ideig-óráig egyesítette a széthullott Mongol Birodalmat. A fesztiválon megismerkedhetünk Mongólia minden arcával, hiszen az eseményre Ulánbátorba sereglenek az elfoglalt városi hivatalnokok és a sztyeppei nomádok is.

Neked való?

 • Utazási stílus: kiscsoportos kalandtúra
 • Komfort: ***
 • Szervíz: ***
 • Aktivitás: ***

 

Részletes program

 • 1. nap Ulánbátor – érkezés

  Érkezés és a szállásunk elfoglalása után városnézésre indunk Ulánbátorban. A város a Tola-folyó partján fekszik, négy szent hegy ölelésében. A hegyek északi oldalát sűrű fenyvesek, déli oldalát pedig füves sztyeppék tarkítják. Ulánbátort a legtöbben, napsütéses, békés, nyitott városnak írják le, ahol a modernitás jól megfér a hagyományos mongol életmóddal. A széles utcákon modern autók száguldoznak, de a lovaskocsi és az ökrösszekér sem ritka látvány. (szállás: hotel x 3 éj)

 • 2. nap Danshig Naadam Fesztivál

  Nagyon korai reggeli után elindulunk a közeli Hui Doloonba, a Danshig Naadam Fesztivál helyszínére. A fesztivál ma is remek hangulatú. A hagyományos íjászat és lovasversenyek mellett számos buddhista rítust és táncot is megnézhetünk, köztük a híres Cam táncot is.
  A Cam egy ősi kolostori rítus, melyet az írásos emlékek először 775-ben említenek Tibetből. A ’cam’ szó jelentése Buddha tánca. A tánc azt mutatja, ahogy különböző haragvó, tanvédő istenségek leszállnak a Földre. Mongóliába a XVIII. században jutott el a lámaista gyökerű tánc. A hagyomány szerint az első cam táncot 1786-ban adták elő az Erdeni-Dzú kolostorban.
  Délután egy hagyományos birkózóversenyt is megtekinthetünk.
  A Danshig Naadam Mongólia legeldugottabb vidékeiről is idecsábítja a megmérettetésre vágyó ifjú és kevésbé ifjú sportolókat. Színes selyem tunikák, hagyományos birkózó öltözetek, röpködő nyilak, dübörgő paták szórakoztatják a közönséget. A mongolok ilyenkor felidézik a dicső múltat, megmutatják az idelátgatónak lovas tudományukat, a lovaik erejét és kitartását valamint híres-hírhedt íjásztudásukat.

 • 3. nap Danshig Naadam Fesztivál

  A fesztivál második napjának fő célja, hogy bemutassák a színes mongol kultúrát. A legfontosabb természetesen most is a lovasnomád múlt és annak felidézése. Ilyenkor többszáz kilométerről is idejönnek a sztyeppék pásztorai, hogy összemérjék tudásukat egymással. A lovasversenyek mellett természetesen a hagyományos mongol folklór is szerepet kap: táncokat és dalokat hallgathatunk, megismerhetjük a mongol zenét és megcsodálhatjuk a tradicionális művészeti alkotásokat is. A fesztivál kompakt formában mutatja be a mongol nomád kultúra minden elemét, így kihagyhatatlan és egyben feledhetetlen élmény is.

 • 4. nap Közép-Góbi tartomány – Baga Gazriin Chuluu (220 km)

  Kora reggel indulunk útnak a Baga Gazriin Chuluu felé. A „Kis Helyek Köve“ egy lenyűgöző gránit-sziklacsoport Dundgovi/ Közép-Góbi tartomány északnyugati részén. A sztyeppe szívéből kiemelkedő kanyon szikláit az erózió csiszolta fényesre. Érkezés után leereszkedünk a kanyonba, hogy túrázzunk egy kicsit ebben a lenyűgöző szikla-labirintusban.
  Sétánk során néhány helyen sziklába vésett feliratokat láthatunk, melyeket két, a19. században itt élt szerzetes faragott a kőbe. Ellátogatunk a 17. században épült buddhista szentélyhez is, amelynek közelében a helyiek szerint gyógyító erővel bíró vizet is találunk. Az esővízzel telt mély, keskeny sziklavájatból kimeregetett víz a szóbeszéd szerint gyógyír bármilyen szembetegségre. (szállás: jurta-tábor, ellátás, reggeli, ebéd, vacsora)

 • 5. nap Közép-Góbi tartomány – Tsagaan Suvarga (280 km)

  Reggel ellátogatunk a Sum Khukh Burd templomba, majd továbbindulunk a Góbi-sivatag egyik legérdekesebb sziklacsoportja, a Tsagaan Suvarga felé. A helyiek a „Fehér sztúpa“ nevet adták neki. A szél formálta fehér szikla valóban egy buddhista sztúpára emlékeztet. A kövek színes rétegei 10 millió év történelmének tanúi. A kelet felé néző meredek sziklafalak messziről egy ősi város romjainak képzetét keltik.
  Ellátogatunk az Ulziit tartományi múzeumba is, melyet egy buddhista szentély mintájára emeltek az egykori erődítmény romjai mellett. A festői környezetben, egy tó partján álló múzeum több mint száz kiállítást rejt, a természettudományi tárlatok mellett betekintést kapunk a mongol népművészet, hagyományok és kultúra alkotásaiba is. (szállás: jurta-tábor, ellátás, reggeli, ebéd, vacsora)

 • 6. nap Tsagaan Suvarga – Gurvansaikhan Nemzeti Park – Yol-völgy (280km)

  Tovább haladunk dél felé, ebédidőben érjük el a Góbi Gurvansaikhan Nemzeti Parkban lévő szállásunkat. A park a Gurvan Saikhan hegyvonulatról kapta nevét, melynek jelentése: a Három Szépség. A Keleti- Középső- és Nyugati Szépség alkotja a Góbi-sivatag északi szélén fekvő park keleti részét. Egyes területein a tengerszint feletti magasság eléri a 2 600 métert.
  A délutánt túrázással töltjük a csodálatos Yol-völgyben. A mélyen fekvő, keskeny völgy a szakállas saskeselyűről kapta nevét, melyet Mongóliában ’yolnak’ neveznek. A nemzeti parkot eredetileg ugyanis a régió madárvilágának megóvására hozták létre, de ma már inkább a különleges táj vonzza az idelátogatókat. A Yol-kanyont és szikláit a víz eróziós munkája alakította, helyenként olyan keskeny, hogy két embernél több nem is tud átjutni rajta egyszerre. A víz több helyen kisebb vízeséseken, zúgókon bukik alá és bár a régió híres napos időjárásáról, a szűk kanyonba ritkán jut be a napfény. Ennek köszönhető, hogy a jégtakaró szinte egész évben nem olvad el. A fokozatosan szűkülő kanyon régen az év 365 napjában őrizte az alján kialakult jeget. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy – a turisták megnövekedett száma miatt – július és augusztus hónapokban már nyomát sem látni a vastag jégtakarónak.
  A kanyont végigjárva egy csodálatos völgybe jutunk, ahol argali juhok, kőszáli kecskék és számos ragadozó madár él. A Góbi-sivatag rágcsálói közül is jónéhányat megtalálunk itt. Ellátogatunk egy kis múzeumba is, ahol megismerkedhetünk a Góbi állat- és növényvilágával. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 7. nap Yol-völgy – Khongor homokdűnék (200 km)

  Ma Mongólia legnagyobb homokdűnéihez, a Khongor homokdűnékhez autózunk. Az „éneklő homoknak” is nevezett dűnék tetejéről lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé: a lábunk előtt hever az egész Góbi-sivatag. Este megcsodálhatjuk a dűnék közt lebukó napot.
  A Khongor homokdűnék északnyugat-délkelet irányúak. A legszélesebb részén mintegy 27 kilométeres homoksivatag 965 négyzetkilométernyi területen terül el. A Khongor dűnék legszélesebb részét „éneklő homoknak” nevezik a helyiek, mert a dűnék közt fújó szél és a lábunk alatt csikorgó homok éles, magas hangon „énekel”. Ha leheveredünk egy percre a homokban és behunyjuk a szemünket akkor olyan, mintha sugárhajtású repülők száguldoznának körülöttünk. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)

 • 8. nap Khongor – Bayanzag (150 km)

  Ma a híres „lángoló sziklákhoz” látogatunk el, ahol a Góbi jellegzetes szakszaul fáit is megcsodálhatjuk. A Bayazang a világ egyik legismertebb paleontológiai lelőhelye. 1922-ben Roy Chapman Andrews és csapata itt talált a világon elsőként tojásokkal teli dinoszaurusz fészkeket, és eddig több mint 100 dinoszaurusz maradványát sikerült itt azonosítani. A területet Chapman Andrews nevezte el „lángoló szikláknak”, mert a lenyugvó nap fényében a vörös homokkő sziklák narancsos színben izzó parázsnak tűnnek. A dinoszauruszok völgyének drámai és gyönyörű látványa mellett ma egy nomád tevetenyésztő családhoz is ellátogatunk, ahol első kézből tapasztalhatjuk meg a nomád mongolok híres vendégszeretetét. A bátrabbaknak egy kis tevegelésre is lehetőségük nyílik. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)

 • 9. nap Bayanzag – Ongi kolostor (150 km)

  Reggeli után észak felé vesszük az irányt. Ellátogatunk az egykor pompázatos Ongi kolostorhoz, felkeresünk egy gyönyörűen restaurált templomot és túrázunk egyet a környéken.
  Az Ongiin khiid egykor Mongólia egyik legnagyobb templom-komplexuma volt. Az 1760-ban, az Ongi Gol-folyó északi és déli partján alapított vallási központ két, egymástól független kolostor-komplexumot foglalt magába: a Barlim khiidet és a Khutagt khiidet. Az egykori hatalmas komplexum romjain épült kicsi kolostor és templom ma is működik.(szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)

 • 10. nap Karakorum – Erdeni-Dzú kolostor (300 km)

  Reggeli után a XIII. századi Mongol Birodalom fővárosa, Karakorum felé vesszük az irányt. Ellátogatunk Mongólia első és legnagyobb kolostorába, az Erdeni-Dzúba, melyet az ősi főváros romjain emeltek. A kolostorban és templomaiban gyönyörű buddhista tankákat találunk, melyek közül több is a XVII. századból származik.
  A XIII. században Karakorum lehetett a világ egyik legfontosabb városa. A Mongol Birodalom fővárosa Ögödej kán és utódai alatt vált a világpolitika alakításának egyik fontos színhelyévé. 1388-ban Ming csapatok rombolták le. Ezután hosszú időn át a feledés homályába merült pontos földrajzi helye. Végül azonban megtalálták a romokat és alapos régészeti és történelmi kutatómunkát követően ma már hiteles képet kaphatunk arról, hogy milyen lehetett a város fénykorában. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)

 • 11-12. nap Ulánbátor (380 km) – hazautazás

  Korai reggeli után indulunk vissza Ulánbátorba. Megpihenünk a Höszvgöl-tónál, majd folytatjuk utazásunkat. Másnap menetrendünknek megfelelően a repülőtérre utazunk és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

Csapat

 • Polyacskó Orsi Túravezető

  „Gyerekkoromban, amikor legfeljebb valamelyik szomszédos országba mentünk autós kirándulásra a szüleimmel, visszatérő álmom volt, hogy repülőn ülök és épp egy távoli vidék felé utazom. Jó néhány év telt el, mire ténylegesen landoltam is messzi országokban. A munkámból adódóan bejártam Európát és Közép-Ázsiát, turistaként pedig Ázsia déli és dél-keleti vidékein kalandoztam. Sok országba eljutottam, de nem hiszem, hogy valaha is kiapad a kíváncsiságom a különböző kultúrák és életvilágok iránt, legyenek azok közel vagy mégoly távol."

Jelentkezési információk

 • Az utazás ára tartalmazza
  • 3 éjszaka szállást egy 3 *-os hotelben Ulánbátorban, 2 ágyas szobákban
  • 8 éjszaka szállást hagyományos jurta-táborokban és kempingekben
  • teljes ellátást a jurta-táborokban a részletes leírás szerint (8 reggelit, 7 csomagolt ebédet, 7 vacsorát)
  • az utazást bérelt terepjárókkal és helyi sofőrrel 
  • a részletes leírásban szereplő progamokat
  • a nemzeti parkok belépőit 
  • a látványosságok belépőit
  • 2 napos belépőt a Danshig Naadam Fesztiválra
  • a helyi idegenvezetők, lovas túravezetők és segítők munkadíját
  • a magyar nyelvű túravezetést és tolmácsolást
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a nemzetközi repülőjegyet illetékkel
  • a vízum árát
  • a repülőtéri transzferek árát
  • a fakultatív programokat
  • az útlemondási biztosítást
  • a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást
  • a borravalókat: 50 USD/ résztvevő
 • Repülőjegyek, illetékek
  • Budapest – Ulánbátor a repülőjegy ára illetékkel: 270.000 Ft-tól
  • a repülőjegy ára a megvásárlás idejétől függ
  • menetrend információkért és partnerünk árajánlatért fordulj irodánk munkatársához
 • Beutazási szabályok, vízum
  • magyar állampolgároknak a Mongóliába való beutazáshoz vízum szükséges
  • a vízumszerzés követelményei:
  • a belépéstől, de inkább a tervezett hazaérkezéstől számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevél
  • kitöltött vízumkérő lapok, melyeket irodánk elektronikusan küld el
  • 2 x 2 darab friss, színes igazolványkép (3,5 x 4,5cm nagyságú, fotós vagy automata által készített, fehér hátterű, szemből
  • nemzetközi repülőjegy (oda-vissza érvényes)
  • a VISTA vízumügyintézés szolgáltatásának díja: 5 900 Ft/ fő
  • a vízum díja: 60 Euro
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz baleset- és poggyászbiztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatért fordulj irodánk munkatársához
 • FIZETÉSI FELTÉTELEK
  • RÉSZVÉTELI DÍJ:  3 300 USD
  • Előleg: a jelentkezéskor fizetendő, a Részvételi díj 40 %-a (1 320 USD)
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 60 nappal fizetendő, a Részvételi díj 50% -a (1 980 USD)
 • Útlemondási és átjelentkezési feltételek

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás vagy átjelentkezés esetén irodánk minden esetben levon 40 USD kezelési költséget. A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-36. napok között a Részvételi díj 50%-a,
  • 35-16. napig a Részvételi díj 75%-a,
  • 15 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a Részvételi díj 100%-a.
 • Ajánlott korhatár

  25-55 év

 • Létszám

  8-10 fő

Hasznos információk

 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképpen keresd munkatársunkat, akkor is, ha nem a mi partner irodánkon keresztül foglalod le repülőjegyed
 • Túraszervezés
  • az utazás megszervezése egy helyi utazási iroda bevonásával zajlik
  • az utazás teljes ideje alatt egy angolul beszélő helyi idegenvezető és egy magyar túravezető állnak a rendelkezésedre
 • Szállás, étkezés
  • 3 éjszakát egy 3 *-os hotelben töltünk Ulánbátorban, 2 ágyas szobákban
  • 8 éjszakát hagyományos jurta-táborokban töltünk
  • teljes ellátást a jurta-táborokban a részletes leírás szerint (8 reggelit, 7 csomagolt ebédet, 7 vacsorát)
 • Mire számítsunk egy jurta kempingben?

  A jurta a mongolok ősi szálláshelye. A kör alakú építmény a nomád pásztorkodás elterjedése óta jelen van a mongol kultúrában. A jurta könnyen szállítható, szétszedése és összeállítása egyszerű. Sokan a világ legtermészetesebb lakhelyeként említik. A jurták váza fából készül, falait nemez borítja. A tetején kör alakú nyílás található. A faszerkezetet állatbőrből és ínakból készült madzagok tartják össze. 

  A jurta kemping pontosan olyan, mint egy szálloda, ahol hotelszobák helyett jurtákban szállásolják el a vendégeket. A kempingekben legtöbbször van egy nagyobb jurta, amely étteremként szolgál. A közös tisztálkodó helyiség mellett mosoda és szauna is gyakran rendelkezésre áll. Az „étteremben” hagyományos mongol ételeket kínálnak, de megtaláljuk az európai konyha ételeit is. A legtöbb kemping saját szervezésű programokkal is várja a vendégeket: gyalogtúrák, lovaglás, tevegelés vagy folklór-műsor vár minket.

  A jurták berendezése egyszerű, de elegáns. Általában kétágyasak, asztallal, komóddal, székekkel felszereltek. 

  A tisztálkodás közös helyiségekben történik, ahol zuhanyzó, mosoda, szauna és WC áll a vendégek rendelkezésére. Mivel a mosdók külön épületben vannak, éjszaka célszerű elemlámpát vinni magunkkal!

 • Valuta, költőpénz
  • Mongólia hivatalos fizetőeszköze a mongol tugrik
  • 1 MNT = kb. 10 Ft
  • legcélszerűbb az Euro kivitele, amit bankokban válthatunk majd be a helyi fizetőeszközre

   

 • Oltások, gyógyszerek
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
 • Túrafelszerelés
  • az utazás Mongólia hegyvidéki területeit érinti, ahol az időjárás gyakran kiszámíthatatlan
  • még a nyári hónapokban is előfordulhat hóesés, ezért a következő felszerelést javasoljuk: meleg kabát, kesztyű, sál, gyapjúsapka, aláöltöző, gyapjúzokni, hálózsák (-10°C -15°C fokra)
  • a szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked
 • Hasznos információk
  • időeltolódás: + 7 óra
  • mobiltelefon: a magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek roaming partnerekkel,  térerő azonban csak a lakott települések közelében van
 • Bankszámlaszámok
  • Pachamama Adventures Ltd.
  • Számlavezető bank: MKB Bank
  • Bank címe: 1062 Budapest, Nyugati tér 5.
  • HUF Számlaszám: HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
  • USD Számlaszám: HU79 1030  0002 1065 3749 4012 0017
  • SWIFT: MKKBHUHB
2015 | site by stromi.design