Mongólia Overland – Öko-kalandtúra a Góbi-sivatagtól a rénszarvas pásztorokhoz

Indulás: 2020/07/21
Utazás hossza: 18 nap
Utazás stílusa: Overland kalandtúrák
Létszám: 6-10 fő
Ár:
3000
EUR

+ 900 EUR
Jelentkezem
Kérdésem van

Közép-Ázsiába vezető kalandtúránk során Mongólia végtelen tájainak és a világ egyik utolsó nomád kultúrájának felfedezésére indulunk.

Érintetlen természeti szépségei közül először a Mongólia déli részét, a több mint 1,3 millió először négyzetkilométeres Góbi-sivatag észak területeit utazzuk be. A világ második legnagyobb sivatagán keresztül nem fut semmiféle úthálózat, ezért terepjárókkal járjuk be a végtelen sziklamezőket, félsivatagokat, a „holdbéli” hegységeket és kanyonokat. Bejárjuk Közép-Mongólia aplesi tájait és kiterjedt legelőit, az Orkhon-völgy kultúrtájat, valamint ellátogatunk a Mongol Birodalom egykori fővárosába és tibeti eredetű mongol buddhizmus legjelentősebb kolostoraiba is. Észak-Mongólia természeti csodái között, nomád rénszarvas pásztor családok vendégszeretetét élvezve fejezzük be kalandtúránkat.
Napjaink felét utazással töltjük, másik felében gyalogosan fedezzük fel a környéket. Éjszakánként hagyományos jurtákban lakunk, ahogyan a területen élő nomádok.

Kiemelt látnivalók:

 • multi-kulti Ulánbátorban
 • a „Kis Helyek Köve“ gránit-sziklacsoport a Góbi-sivatag középső tartományában
 • az Ulziit Tartományi Múzeum gazdag kiállítása
 • a Gurvansaikhan Nemzeti Park madár- és növényvilága
 • túra a csodálatos Yol-völgy kanyonjában
 • Mongólia legnagyobb homokdűnéi
 • tevegelés a Góbi-sivatagban
 • a híres „lángoló sziklák” , a világ egyik legismertebb paleontológiai lelőhelye
 • az egykori hatalmas Ongi komplexum maradványain épült buddhista szentély
 • Karakorum, a Mongol Birodalom fővárosa
 • az Erdeni-Dzú, Mongólia első és legnagyobb buddhista kolostora
 • a Mongol-fennsíkból kiemelkedő Hangáj-hegység
 • panoráma a Khorgo vulkán pereméről a páratlan természeti szépségű Khorgo Terkhiin Tsagaan Nuur Nemzeti Parkra
 • a fenséges Khangai-hegység
 • a kristáytiszta vízű Hövszgöl-tó
 • lovaglás a mongol szteppén
 • a Tsaatan közösség, a világ legdélibb rénszarvas-terelő népe
 • vendégeskedés a nomád családoknál
 • a Przsevalszkij (thaki) ménes a Khustain Nuruu Nemzeti Parkban
 • a Gorkhi Terelj Nemzeti Park alpesi tájai
 • a Dzsingisz Kán szoboregyüttes

 

Neked való?

 • Utazási stílus: kiscsoportos kalandtúra
 • Komfort: ***
 • Szervíz: ***
 • Aktivitás: ***

 

Részletes program

 • 1. nap Mongólia: Ulánbátor – érkezés

  Érkezés és a szállásunk elfoglalása után városnézésre indunk Ulánbátorban. A város a Tola-folyó partján fekszik, négy szent hegy ölelésében. A hegyek északi oldalát sűrű fenyvesek, déli oldalát pedig füves sztyeppék tarkítják. Ulánbátor békés, nyitott város, ahol a modernitás jól megfér a hagyományos mongol életmóddal. A lovaskocsi és az ökrösszekér sem ritka látvány a széles utcákon közlekedő autók között.
  Ellátogatunk Gandan kolostorba, amely Mongólia legnagyobb működő buddhista kolostora. A kolostor fénypontja a Megjid Janraisig 26 méter magas, fenséges aranyozott szobra.
  Ezután  sétálunk egyet a város szívében, a kormánypalota, a bankok, színházak és a posta által határolt a Szuhbaatar téren.
  Majd folytatjuk utankat a Mongol Nemzeti Történeti Múzeumba, ahol megkezdhetjük ismerkedésünket a mongol történelemmel és kultúrával. (szállás: hotel, ellátás: vacsora)

 • 2. nap ULÁNBÁTOR – Közép-Góbi tartomány – Baga Gazriin Chuluu Nemzeti Park

  Utazás: 220 km, kb. 5 óra utazás
  Túra: 4-6 km

  Reggel útnak indulunk Mongólia déli részére, a Közép-Góbi tartományba. Úticélunk a Baga Gazriin Chuluu Nemzeti Park, ahol a sztyeppe szívéből egy lenyűgöző gránit-sziklacsoport, a „Kis Helyek Köve“ emelkedik itt ki.
  Érkezés után beköltözünk a jurta-táborba és megebédelünk. Délután leereszkedünk a kanyonba, hogy túrázzunk egy kicsit a lenyűgöző szikla-labirintusban, melyet az erózió csiszolt fényesre. Sétánk során néhány helyen sziklába vésett feliratokat láthatunk, melyeket két, a 19. században itt élt szerzetes faragott a kőbe.
  Vacsora után a páratlanul tiszta csillagos eget bámulhatjuk. (szállás: jurta-tábor, ellátás, reggeli, ebéd, vacsora)

 • 3. nap Közép-Góbi tartomány – Tsagaan Suvarga

  Utazás: 190 km, kb. 5 óra utazás
  Túra: 5-8 km

  Reggel ellátogatunk az időszakos tó szigetén álló 10.századi Sum Khukh Burd templom romjaihoz, majd tovább indulunk a Góbi-sivatag egyik legérdekesebb sziklacsoportja, a Tsagaan Suvarga felé. A helyiek a „Fehér sztúpa“ nevet adták neki. A kövek színes rétegei 10 millió év földtörténelmének tanúi. A szél formálta meredek fehér sziklafalak pedig messziről tényleg egy ősi város romjainak képzetét keltik. Délután bejárjuk a túrázásra és fotózásra csalogató környéket. (szállás: jurta-tábor, ellátás, reggeli, ebéd, vacsora)

 • 4. nap Tsagaan Suvarga – Góbi Gurvansaikhan Nemzeti Park – Yol-völgy

  Utazás: 280 km
  Túra: 6 km

  Tovább haladunk dél felé, ebédidőben érjük el a Góbi Gurvansaikhan Nemzeti Parkban lévő szállásunkat. A Góbi-sivatag északi szélén fekvő park a Gurvan Saikhan hegyvonulatról kapta nevét, melynek jelentése: a Három Szépség. Egyes területein a tengerszint feletti magasság eléri a 2600 métert.
  A délutánt túrázással töltjük a csodálatos Yol-völgyben. A mélyen fekvő, keskeny völgy a szakállas saskeselyűről kapta nevét, melyet Mongóliában ’yolnak’ neveznek. A nemzeti parkot eredetileg ugyanis a régió madárvilágának megóvására hozták létre, de ma már inkább a különleges táj vonzza az idelátogatókat. A Yol-kanyont és szikláit a víz eróziós munkája alakította, helyenként olyan keskeny, hogy két embernél több nem is tud átjutni rajta egyszerre. A víz több helyen kisebb vízeséseken, zúgókon bukik alá és bár a régió híres napos időjárásáról, a szűk kanyonba ritkán jut be a napfény. Ennek köszönhető, hogy a jégtakaró szinte egész évben nem olvad el. A fokozatosan szűkülő kanyon régen az év 365 napjában őrizte az alján kialakult jeget. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy július és augusztus hónapokban már nyomát sem látni a vastag jégtakarónak.
  A kanyont végigjárva egy csodálatos völgybe jutunk, ahol argali juhok, kőszáli kecskék és számos ragadozó madár él. A Góbi-sivatag rágcsálói közül is jónéhányat megtalálunk itt. Ellátogatunk egy kis múzeumba is, ahol megismerkedhetünk a Góbi állat- és növényvilágával. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 5. nap Yol-völgy – Khongor homokdűnék

  Utazás: 220 km, kb. 5 óra utazás
  Túra: 3 km

  Ma Mongólia legnagyobb homokdűnéihez, a Khongor homokdűnékhez autózunk, ez lesz kalandtúránk legdélebbi pontja. A legszélesebb részén mintegy 180 kilométeres homoksivatag 965 négyzetkilométernyi területen terül el. A Khongor dűnék legszélesebb részét „éneklő homoknak” nevezik a helyiek, mert a dűnék közt fújó szél és a lábunk alatt csikorgó homok éles, magas hangon „énekel”. Ha leheveredünk egy percre a homokban és behunyjuk a szemünket akkor olyan, mintha sugárhajtású repülők száguldoznának körülöttünk.
  A legmagasabb, akár 300 méteres dűnék tetejéről lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé: a lábunk előtt hever az egész Góbi-sivatag.
  Ellátogatunk egy gyönyörű zöld oázisba és egy nomád tevepásztor családhoz is. Mongólia ad otthont a világ kétpúpú baktriai tevéinek 2/3-ának. Ha van kedvünk, akkor a rendkívüli nyugodt tevéken lovagolva fedezhetjük fel a környéket. Este pedig megcsodálhatjuk a dűnék közt lebukó Napot. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 6. nap Khongor – Bayanzag

  Utazás: 160 km, kb. 4 óra utazás
  Túra: 6 km

  Ma a világ egyik legismertebb paleontológiai lelőhelyére látogatunk el. 1923-ban Roy Chapman Andrews és csapata Bayanzag területén talált a világon elsőként tojásokkal teli dinoszaurusz fészkeket, és eddig több mint 100 dinoszaurusz maradványát sikerült itt azonosítani. A területet Chapman Andrews nevezte el „lángoló szikláknak”, mert a lenyugvó nap fényében a vörös homokkő sziklák narancsos színben izzó parázsnak tűnnek. Délután túrázni indulunk, hogy élvezzük a dinoszauruszok völgyének drámai és gyönyörű látványát, és lássuk a Góbi jellegzetes szakszaul fáit. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 7. nap Bayanzag – Ongi kolostor

  Utazás: 150 km, kb. 4 óra utazás
  Túra: 3 km

  Reggeli után észak felé vesszük az irányt, de még mindig az órási Góbi-sivatagban autózunk. Ellátogatunk az egykor pompázatos Ongi kolostorhoz. Az Ongiin khiid egykor Mongólia egyik legnagyobb buddhista kolostor-komplexum együttese volt. Az 1760-ban, az Ongi Gol-folyó északi és déli partján alapított vallási központ két, egymástól független kolostort foglalt magába: a Barlim khiidet és a Khutagt khiidet. Az gykori hatalmas épületegyüttesek maradványai épült kicsi buddhista kolostor és szentély ma is működik. Délután felfedezzük a gyönyörűen restaurált kolostort és körnéyékét. A közeli dombokromokról lenyűgöző a kilátás a folyóra, a turisztikai táborokra és a környékre. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 8. nap Ongi kolostor – Karakorum – Erdeni-Dzú kolostor

  Utazás: 270 km, 4-5 óra utazás

  Reggeli után a XIII. századi Mongol Birodalom fővárosa, Karakorum felé vesszük az irányt. Ellátogatunk Mongólia első és legnagyobb buddhista kolostorába, az Erdeni-Dzúba, melyet az ősi főváros romjain emeltek. A buddhista kolostorban és templomaiban gyönyörű tankákat láthatunk, melyek közül több is a XVII. századból származik.
  A XIII. században Karakorum lehetett a világ egyik legfontosabb városa. A Mongol Birodalom fővárosa Ögödej Kán és utódai alatt vált a világpolitika alakításának egyik fontos színhelyévé. 1388-ban Ming csapatok rombolták le. Ezután hosszú időn át a feledés homályába merült pontos földrajzi helye. Végül azonban megtalálták a romokat és alapos régészeti és történelmi kutatómunkát követően ma már hiteles képet kaphatunk arról, hogy milyen lehetett a város fénykorában. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 9. nap KARAKORUM – Tsetserleg – Khorgo Terkhiin Tsagaan Nuur Nemzeti Park – Khorgo vulkán

  Utazás: 300 km, kb. 5 óra utazás
  Túra: 4-5 km

  Irány a Mongol-fennsíkból kiemelkedő Hangáj-hegység északi-középső része. Első úticélunk a Taikar Chuluu hatalmas gránit sziklatömbje, amelyet különböző korszakból származó, sokféle nyelvű (rovásírás, szogd, ujgur, mongol, nangiad, tibeti írások) feliratok borítanak.
  Útközben megpihenünk az Arkhangai tartomány fővárosában is. Tsetserleg a nevéhez méltóan egy festői hegyekkel körülvett város ápolt kertekkel és egy szép kis templomocskával.
  A páratlan természeti szépségű Khorgo Terkhiin Tsagaan Nuur Nemzeti Park két híres látnivalót kínál számukra: a „Nagy Fehér tavat“ és a szunnyadó Khorgo vulkánt.
  A Hangáj-hegységben sok helyen találhatóak az alapkőzeten magasodó bazaltvulkán kúpok. A 2210 m magas Khorgo a nemzeti park 10 vulkánjának egyike, körülbelül 8000 évvel ezelőtt aludt ki. Délután a vulkán lejtőjét borító vörösfenyőerdőn keresztül kapaszkudunk fel a 200 méter átmárőjű, 70-80 méter mély kalderához. A vulkán peremén végisétálva a környék különleges morfológiai jellegzetességeinek panorámájában gyönyörködhetünk és madártávlatból láthajuk a Terhkiin Tsagaan tavat.
  Két éjszakát a tó közelében lévő jurta-táborban töltünk. (szállás: jurta-tábor, 2 éj, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 10. nap Khorgo Terkhiin Tsagaan Nuur Nemzeti Park – Terkhiin Tsagaan Nuur-tó

  Gyalogtúra: 5-10 km
  Lovastúra: 10-15 km

  A mai nap a pihenésé a 77267 hektárnyi területű Fehér-tó partján! Ha ahhoz van kedvünk, akkor horgászhatunk a tóban, amely több mint 20 halfajtával dicsekedhet. nyugodtan úszhatunk is, az édesvízi tó legmélyebb pontján 20 méter, fele területén azonban alig több, mint 2 méter mély. 
  Egész vagy félnapos túrára indulhatunk a nemzeti parkban, vagy lovagolhatunk is a szteppén. A Chuluut- és a Suman-folyó völgyében elterülő tavat látványos hegyvidék veszi körül sztyeppei és erdei sztyeppei növényzettel, erdőkkel. 
  Délután ellátogatunk egy helyi nomád családhoz, hogy elős kézből tapasztalhassuk meg, hogyan élnek az emberek a mongol vidéken napjainkban ugyanúgy, mint évszázadokkal ezelőtt. (ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 11. nap Észak-Mongólia: Jargal hévforrás – Ulziit Khishig

  Utazás: 190 km, kb. 4 óra utazás

  Mongólia északi része felé folytatjuk utunkat egy gyönyörű természeti útvonalakon, az úgynevezett a Magas-hágókon keresztül.
  A Jargalant hévforrás közelében ebédelünk egy jurta-táborban, majd a 150 méter mélységből a felszínre törő 70 °C fokos vízben pihengethetünk. Egy újabb éjszakát töltünk egy jurta-táborban a Shivert-hágón, a fenséges Khangai-hegység ölelésében. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 12. nap Ulziit Khishig – Mörön – Hövszgöl-tó Nemzeti Park

  Utazás: 140 km, kb. 3 óra utazás

  Reggeli után a legközelebbi repülőtérre utazunk, ahonnan Mörönbe utazunk. Érkezés után egy 2 órás autóútot vár ránk a Hövszgöl-tó partján fekvő Khatgal faluba, ahol felfedezzük a kikötőt, a helyi piacot és bepillnaunk picit a helyiek életébe. Majd továbbindulunk a 1645 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Hövszgöl-tóhoz. A 136 kilométer hosszú és 262 méter mély, kristáytiszta vízű tó Mongólia második legnagyobb és egyben legmélyebb tava. Ez Ázsia második legnagyobb édesvize, a Föld édesvízkészletének mintegy 0,4%-át őrzi. Népszerű elnevezése szerint a Hövszgöl a két tónővér közül a fiatalabb, az idősebb nővér a Bajkál. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 13. nap Hövszgöl-tó Nemzeti Park – Tsaatan rénszarvas-pásztor közösség

  Ma megismerhetjük kicsit a rénszarvas pásztorok mindennapi életét, szokásaikat és szentségeiket. A Hövszgöl tartomány ad otthont a világ legdélibb őshonos rénszarvas-terelő népének. A Tsaatan-családok egy része a távoli taigáról érkezik a Hövszgöl-tó melletti nyári táborba. Júniustól szeptemberig az estéiket a lovaglásnak szentelik itt. Miután megkaptuk a biztonságos lovaglással kapcsolatos tájékozódást, lóháton fedezhetjük fel a tó természeti szépségeit. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 14. nap Hövszgöl-tó – Mörön – Ulánbátor

  Korán reggelizünk, majd Mörönbe megyünk, ahonnan belső repülőjárattal utazunk vissza Ulánbátorba. Út közben ellátogatunk az úgynevezett „szarvaskövekhez“, a népvándorlás kora előtt itt élő népek monolitjaihoz. 
  Érkezés után a már ismerős hotelünkbe megyünk, hogy egy kicsit megpihenjünk. Délután folytathatjuk Ulánbátor felfedezését. Ellátogathatunk a város déli részén lévő Zaisan Emlékhegyre, ahonnan a legjobb kilátás nyílik a városra és a környező dombokra. Mongóliai nagyutazásunk nem érhet véget egy folklor táncest és búcsúvacsora nélkül. (szállás: hotel, ellátás: reggeli, ebéd)

 • 15. nap Ulánbátor – KHUSTAIN NURUU NEMZETI PARK

  Utazás: 110 km, 2-3 óra utazás
  Túra: 4-5 km

  Mongólia középső területeinek felfedezésével kezdjük kalandtúránkat. A Khustain Nuruu Nemzeti Parkba látogatunk el, amely a Przsevalszkij-lovaknak (takhi) ad otthont. A thakit tekintik minden mai lófajta ősének. Sosem háziasították. A 18. századig ezek az állatok szabadon kóboroltak a mongol sztyeppén, Kazahsztánban és Szibériában. A természetes populáció ezután csökkenni kezdett, az utolsó vadon élő egyedet 1969-ben látták. A faj megkapta a „vadonból kihalt” státuszt, ami közel 30 évig így is maradt, amíg egy körültekintő szaporítási programmal sikerült 1,500-ra emelni a populáció számát. A Khustain Nuruu 50,000 hektáros vadonja volt az egyik hely, ahová visszatelepítettek egy ménest 1992-ben.
  Ma már több ménessel is találkozhatunk itt, gyönyörködhetünk abban ahogyan ezek a rőtbarna, zömök lovak a sztyeppén legelésznek. Bár a nemzeti park igazi sztárja kétségkívül a takhi, számos egyéb állatfaj is megtalálható a parkban. Gímszarvasok, mongol gazellák, borzokszürkefarkasok és eurázsiai hiúzok tanyáznak a területen.
  A múzeumban megnézhetünk egy rövid dokumentumfilmet a sztyeppéről, majd körbejárhatjuk a kiállítást. (szállás:jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 16. nap KHUSTAIN NURUU NEMZETI PARK – Gorkhi TERELJ NEMZETI PARK

  Utazás: 180 km, kb. 4 óra utazás
  Túra: 6 km

  Reggel a Gorkhi Terelj Nemzeti Parkba utazunk. Délután felfedezzük a területet, élvezzük az alpesi tájképeket és elgyalogolunk a Teknős Sziklához.  A „Mennyei Hídon” átkelve, és 108 kő lépcsőn kapaszkodunk fel az Aryabal Meditációs Templomba, amelyet 108 kis sztúpa és 108 imakerék vesz körbe. (szállás:jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 17. nap Gorkhi TERELJ NEMZETI PARK – Dzsingisz Kán szoboregyüttes – Ulánbátor

  Utazás: 90 km, kb. 3 óra utazás

  Reggeli után Ulánbátorba indulunk. Útközben megpihenünk a Tola-folyó partján, ahol meglátogatjuk Dzsingisz Kán szoboregyüttest. A központi, 40 méter magas lovas szobor jelképesen keletre, a kán születési helyének irányba néz. Felkapakodunk a szobron kialakított kilátópontba, körbesátálunk a 36 kán tiszteletére létrehozott látogatóközpontban, majd folytatjuk utazásunkat.
  Érkezéskor ellátogatunk a Ulánbátor déli részén lévő Zaisan Emlékhegyre, ahonnan a legjobb kilátás nyílik a városra és a környező dombokra. (szállás: hotel, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 18. nap Ulánbátor – hazautazás

  Repülőnk indulásáig mindenki szabadon folytathatja a város felfedezését, majd megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat. (ellátás: reggeli)

Csapat

 • Purnhauser Zsófi Túravezető

  „Családomnak köszönhetően gyakorlatilag belenőttem a természet- és világjárásba. Utazásaimnak köszönhetően sokat tapasztaltam és tanultam, minden kaland megváltoztatott egy kicsit. Szeretném másokkal is megosztani élményeim, ezért döntöttem úgy, hogy túravezető leszek.
  Az utazások között tervező grafikusként dolgozom, a termékdizájn a kedvenc területem. Minden munkám során az a legfontosabb számomra, hogy kizökkentsem egy kicsit az embereket a hétköznapokból és valamilyen pozitív élményt nyújtsak nekik.”

Jelentkezési információk

 • FOGLALHATÓ, 6 SZABAD HELY VAN AZ UTAZÁSON

  Az utazáson való részvétel feltétele a COVID-19 védettségi igazolvány megléte.

   

  Mongólia 2021 július 1-től tervezi az ország határainak megnyitását, kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező külföldi turisták számára. Az utazás időpontja a beutazási lehetőségek tekintetében és a nemzetközi repülőjáratok menetrendjének megfelelően változhat.

 • Az utazás ára tartalmazza
  • belső repülőjegy és repülőtéri illetékek árát 15 kg-os feladott poggyásszal
  • 3 éjszaka szállást egy 4 *-os hotelben Ulánbátorban, 2 ágyas szobákban
  • 14 éjszaka szállást hagyományos jurta-táborokban és kempingekben
  • teljes ellátást a jurta-táborokban a részletes leírás szerint: 17 reggelit, 16 ebédet, 15 vacsorát
  • a palackozott ivóvizet az utazás teljes ideje alatt
  • az utazást bérelt terepjárókkal vagy 4 kerék meghajtású kisbuszokkal, helyi sofőrrel 
  • a részletes leírásban szereplő kirándulásokat, városnézéseket és egyéb progamokat helyi vezetővel
  • a nemzeti parkok belépőit 
  • a látványosságok, múzeumok belépőit
  • 1 óra tevegelést a Góbi-sivatagban
  • a horgászatot a Terhkiin Tsagaan tavon
  • a 2-3 órás lovaglást a Hövszgöl-tónál
  • a folklór est programját
  • a helyi idegenvezetők és sofőr munkadíját
  • a magyar nyelvű túravezetést és tolmácsolást
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a nemzetközi repülőjegyet illetékkel
  • a csomag extra súlyáért fizettendő díjat a belső repülőutak során: 1.5 USD/ kg
  • a vízum árát
  • a fakultatív programok árát
  • az útlemondási biztosítás árát
  • a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás árát
  • a borravalókat: 50 EUR/ résztvevő
  • egyágyas felár: 370 EUR
 • Repülőjegyek, illetékek
  • belső repülőjegy és repülőtéri illetékek árát 15 kg-os feladott poggyásszal az utazás ára tartalmazza (900 EUR)
  • a Budapest – Ulánbátor a repülőjegy ára illetékkel: 270 000 HUF-tól
  • a repülőjegy ára a megvásárlás idejétől függ
  • menetrend információkért és partnerünk árajánlatért fordulj irodánk munkatársához
 • Beutazási szabályok, vízum
  • magyar állampolgároknak a Mongóliába való beutazáshoz vízum szükséges
  • a vízumszerzés követelményei:
  • a belépéstől, de inkább a tervezett hazaérkezéstől számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevél
  • kitöltött vízumkérő lapok, melyeket irodánk elektronikusan küld el
  • 2 x 2 darab friss, színes igazolványkép (3,5 x 4,5cm nagyságú, fotós vagy automata által készített, fehér hátterű, szemből
  • nemzetközi repülőjegy (oda-vissza érvényes)
  • a VISTA vízumügyintézés szolgáltatásának díja: 6 900 HUF/ fő
  • a vízum díja: 60 EUR
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz baleset- és poggyászbiztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatért fordulj irodánk munkatársához
 • FIZETÉSI FELTÉTELEK
  • RÉSZVÉTELI DÍJ: 3 000 EUR
  • Extra költség – belső repülőjegy: 900 EUR
  • Előleg: a jelentkezéskor fizetendő, a Részvételi díj 40 %-a (1 560 EUR)
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 60 nappal fizetendő, a Részvételi díj 50% -a (2 340 EUR)
  • AZ UTAZÁS ÁRA ÖSSZESEN: 3 900 EUR
 • COVID-19 – FOGLALÁSI FELTÉTELEK

  Mint mindig, a koronavírus okozta világjárvány idején is elkötelezettek vagyunk utazóink biztonságáért, igyekszünk a lehető legmagsabb színvonalú szolgáltatást nyújtani és segíteni abban, hogy nyugodtan és biztonsággal tervezhess.

  Mongólia 2021 július 1-től tervezi az ország határainak megnyitását a külföldi turisták előtt. Az utazás időpontja a beutazási lehetőségeknek és a nemzetközi repülőjáratok menetrendjének megfelelően változhat.

  Az előleg befizetése akkor lesz aktuális, amikor – a jelenlegi körülményeket figyelembe véve – „garantálni“ tudjuk az utazás indulását. Addig nincs más dolgod, csak kitölteni az online jelenkezési lapot, mi pedig egy válasz emailben elküldjük számodra az adott útra vonatkozó praktikus információkat tartalmazó részletes tájékoztatót és biztosítjuk a „helyed“ a túrán.

  Kérünk, hogy dönts Te is felelősen a foglaláskor mert kiscsoportos kalandtúráink indulását 1 útlemondás is befolyásolhatja. A garantált indulású utazásainkra a továbbiakban az  ÁSZF-ben meghatározott lemondási feltételek vonatkoznak.

 • Útlemondási és átjelentkezési feltételek

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás vagy átjelentkezés esetén irodánk minden esetben levon 30 EUR kezelési költséget. A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-36. napok között a Részvételi díj 50%-a,
  • 35-16. napig a Részvételi díj 75%-a,
  • 15 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a Részvételi díj 100%-a.
 • Ajánlott korhatár

  25-55 év

 • Létszám

  6-10 fő

Hasznos információk

 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképpen keresd munkatársunkat, akkor is, ha nem a mi partner irodánkon keresztül foglalod le repülőjegyed
 • Túraszervezés
  • az utazás megszervezése egy helyi utazási iroda bevonásával zajlik
  • az utazás teljes ideje alatt egy angolul beszélő helyi idegenvezető és egy magyar túravezető állnak a rendelkezésedre
 • Szállás, ellátás
  • 3 éjszakát egy 4 *-os hotelben töltünk Ulánbátorban, 2 ágyas szobákban
  • 14 éjszakát hagyományos jurta-táborokban töltünk
  • az utazás ideje alatt teljes ellátást biztosítunk a részletes leírás szerint:17 reggelit, 16 ebédet, 15 vacsorát
 • Mire számítsunk egy jurta kempingben?
  • A jurta a mongolok ősi szálláshelye. A kör alakú építmény a nomád pásztorkodás elterjedése óta jelen van a mongol kultúrában. A jurták váza fából készül, falait nemez borítja. A tetején kör alakú nyílás található. A faszerkezetet állatbőrből és ínakból készült madzagok tartják össze. 
  • A jurta kemping pontosan olyan, mint egy szálloda, ahol hotelszobák helyett jurtákban szállásolják el a vendégeket. A kempingekben legtöbbször van egy nagyobb jurta, amely étteremként szolgál. A közös tisztálkodó helyiség mellett mosoda és szauna is gyakran rendelkezésre áll. Az „étteremben” hagyományos mongol ételeket kínálnak, de megtaláljuk az európai konyha ételeit is.
  • A jurták általában kétágyasak, berendezésük egyszerű, de kényelmes: asztallal, komóddal, székekkel felszereltek. 
  • A tisztálkodás közös helyiségekben történik, ahol zuhanyzó, mosoda, szauna és WC áll a vendégek rendelkezésére. Mivel a mosdók külön épületben vannak, éjszaka célszerű elemlámpát vinni magunkkal!
 • Étkezés, ivóvíz
  • Az ebéd és vacsora 3 fogásból áll: leves vagy saláta, főétel és desszert. Az étkezésekhez meleg italokat és palakozott ivóvizet is kapunk.
  • Hagyományosan a mongolok húst, tejtermékeket és olyan zöldségeket fogyasztanak, ami megterem a térségben (hagyma, fokhagyma, burgonya, sárgarépa, fehérrépa, káposzta). A vidéki nomádok tejes teát, erjesztett kancatejet, valamint erjesztett és desztillált tehéntejből készült alkoholt isznak. A mongol étrend azonban a turisták igényihez is igazodva meglehetősen nyugatiasodott Mongóliai kalandtúránk során autentikus mongol és európai stílusú ételekkel szolgállnak fel nekünk.
  • Speciális étrended kérjük, hogy jelezd számunkra jelentkezéskor, egyedi diétának megfelelő ellátást is biztosítani tudunk.
 • KÖZLEKEDÉS
  • A mongol szárazföldi útviszonyoknak megfelelően négykerék-meghajtású, 6 fős terepjárókkal vagy kisbuszokkal utazunk kalandtúránk alatt.
  • Az aszfaltozott út aránya 20%, a köves úté pedig 80%
  • az út és az időjárási viszonyok függvényében megközelítőleg 2-6 órás (90–300 km) vezetési időkre kell számítanunk, amíg eljutunk egyik helyről a másik célállomásra.
  • Utazás közben gyakran megállunk nyújtózkodni, fotózni és persze a helyi nomádokkal barátkozni.
 • Valuta, költőpénz
  • Mongólia hivatalos fizetőeszköze a mongol tugrik
  • 1 MNT = kb. 10 HUF
  • legcélszerűbb az Euro kivitele, amit bankokban válthatunk majd be a helyi fizetőeszközre
  • ajánlott költőpénz az ajándékokra. 100 EUR
 • Oltások, gyógyszerek
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
 • INDULÁS ELŐTTI INFORMÁCIÓK
  • a szükséges túrafelszerelések listáját valamint a felkészüléshez szükséges további praktikus információkat jelentkezés után küldjük el
 • Hasznos információk
  • időeltolódás: + 7 óra
  • mobiltelefon: a magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek roaming partnerekkel,  térerő azonban csak a lakott települések közelében van
  • időjárás: Mongóliában évente 257 napsütéses nap van, gyakran tiszta, felhőtlen égbolt
  • a Góbi-sivatagban a hőmérséklet a déli órákben akár 30 °C is lehet, éjszakára  10 °C-ra is lehülhet a levegő
  • Közép- és Észak-Mongóliában az átlagos nappali hőmérséklet 16°C – 22°C közötti, észjakára sem hül le a levegő jelentősen
 • Bankszámlaszámok
  • Pachamama Adventures Ltd.

   

  • USD Számlaszám:
  • Számlavezető bank neve: TransferWise Ltd.
  • Bank címe: 19 w24th Street New York 10010 United States of America
  • Bankszámlaszám: 8310019717
  • Bankazonosító (routing number): 026073150
  • SWIFT kód: CMFGUS33

   

  • HUF Számlaszám:
  • Számlavezető bank neve: MKB Bank
  • Bank címe: 1062 Budapest, Nyugati tér 5.
  • HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
2015 | site by stromi.design