Tibet Overland – Kalandtúra Lhászától a Guge királyságig a Saga Dawa Fesztivál idején – Kailash-hegy gyalogtúra

Indulás: 2020/05/24
Utazás hossza: 20 nap
Utazás stílusa: Overland kalandtúrák
Létszám: 10-14 fő
Ár:
2400
USD

+ 700 USD
Jelentkezem
Kérdésem van

A rejtélyek és varázslat földje, zord ugyanakkor kimondhatatlanul gyönyörű táj – Tibet egy másik világ!

A Saga Dawa Fesztivál idején utazunk Nyugat-Tibetbe, a legjelentősebb buddhista ünnep idején járjuk végig Földünk egyik legmagasztosabb zarándokútját, a 3 napos korát a Kailash-hegyen. A Saga Dawa arról a napról emlékezik meg, amikor Sakyamuni Buddha megvilágosodott. A Kailash-hegyre több keleti országban is a világ legszentebb helyeként tekintenek. A buddhisták számára a Kailash a világ tengelye, a hinduk Shiva lakhelyének tartják. A Saga Dawa idején a világ minden részéről érkeznek ide zarándokok, hogy részesei legyenek a fesztiválnak és rátűzhessék a Tarboche zászlórúdra imazászlóikat. A fesztivál idején egész Tibetet átjárja az ünnepi hangulat, a légkör egészen különleges.

A gyakran a világ tetejének nevezett Tibeti-fennsík megismerésének legjobb módját választjuk, a Himalája legvadabb tájain keresztül utazunk Lhászától a legendás Guge királyság területére. Kiscsoportos kalandtúránk a legjobbat kínálja: buddhista kolostorok, színes imazászlókkal díszített hágók, kristálytiszta tavak a kék minden árnyalatában és hófödte hegycsúcsok.

Tibet lélegzetelállító természeti szépsége és a misztikus buddhista kultúra együtt teszik ezt az utat feledhetetlen élménnyé. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy eltúrázunk a Mount Everest északi alaptáborába is!

Neked való?

 • Utazási stílus: kiscsoportos kalandtúra
 • Komfort: ***
 • Szervíz: ***
 • Aktivitás: **

Részletes program

 • 1. nap Nepál: Kathmandu – Boudhanath sztúpa

  A kathmandui repülőtérről a Thamel városrészben lévő  szállásunkra utazunk. Miután megpihentünk, belevethetjük magunkat a turistanegyed nyüzsgésébe, melynek szűk utcáin és terein ajándékboltok, hangulatos bárok és éttermek sorakoznak.
  Délután a „Kis Tibet”-nek is nevezett városrészbe látogatunk el. Nepál tibeti menekült közössége a Boudhanath sztúpa körül telepedett le, ahol a mai napig gyakorolják hagyományaikat és a vallásukat. Körbe sétálhatjuk a sztúpát és ellátogathatunk az egyik buddhista kolostorba is. A sztúpa az esti kivilágításban a legszebb, ezért az egyik étterem tetőteraszán vacsorázunk. (szállás: hotel)

 • 2. nap KATHMANDU-VÖLGY: NEYDO BUDDHISTA KOLOSTOR – ASURA BARLANG – DAKSHINKALI-TEMPLOM

  Túra táv: 6 km
  Szint: fel 200 m, le 200 m

  Amíg a kínai vízumot intézik számunkra, mi a Kathmandu-völgy felfedezésére indulunk.
  A Neydo Tashi kolostor békés természeti környezetben, több jelentős vallási helyszín közelében épült, a Kathmandu-völgy északnyugati sarkában. Csaknem 200 fiatal szerzetes él és tanul itt, a kolostor élete ezért meglehetősen vibráló. A fiatalok rituális szertartásokat és imákat, tibeti irodalmat, valamint buddhista filozófiát és etikát tanulnak.
  Ebéd után egy szerzetessel járjuk végig a domb tetejét díszítő épületegyüttest. Vezetőnk a kolostor falait díszítő mandalák, Buddha ábrázolások és életkerék bemutatása során lelkesen avat be minket a buddhista filozófia tanaiba. A kolostor a hatalmas Amitabha Buddha szobráról is híres, amely a legnagyobb Nepálban.
  A kolostori élet gyakran titokzatos a kívülállók számára. A Neydo arra ösztönzi a látogatókat, hogy megtapasztalják, milyenek egy kolostor hétköznapjai, így jobban megértsék a tibeti buddhista hagyományokat.
  Ebéd után kirándulásra indulunk a közeli barlangokhoz. A nagy mester Padmasambhava az Asura barlangban érte el a Mahamudra megvalósulás szintjét. Útközben átsétálunk a szomszédos falun és mezőgazdasági földeken, így bepilanntást nyerhetünk a többségében hindu vallású navarok mindennapi életébe. Úton a kolostor felé ellátogatunk Nepál egyik legfontosabb templomába, a Káli istennőnek szentelt Dakshinkali-templomba is. (szállás: vendégház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 3. nap KATHMANDU-VÖLGY: SWAYAMBHUNATH SZTÚPA – PATAN

  Kora reggel részt vehetünk a kolostorban a szerzetesek közös szertartásán, majd megreggelizünk és visszautazunk Kathmandu-ba. Útközben ellátogatunk a Katmandu-völgy északnyugati részén épült Swayambhunath sztúpához, ahol a legendák szerint a Katmandu-völgy története kezdődött. Nepál legrégebbi sztúpája körül számos szentély található és a dombtetőről jól rálátunk a városra is. 
  Következő állomásunk Patan, a “szépség városa”. Ez a királyi város adott otthont a képzőművészeknek, ami visszatükröződik a középkori épületek aprólékosan megmunkált díszítésein. Körbejárjuk a Főtéren a királyi palotát, a Krishna Mandir templomot, elsétálunk a Aranytemplom nevű buddhista kolostorba és Patan legrégibb hindu templomába.
  Késő délután térünk vissza kathmandui szállásunkra. (szállás: hotel, 2 éj, ellátás: reggeli)

 • 4. nap KATHMANDU-VÖLGY: BHAKTAPUR

  A királyi városok közül Bhaktapur őrizte meg leginkább az időtlenség látszatát. A kisvárosnak különleges hangulata van. A szűk utcákon sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha évszázadokat repültünk volna vissza az időben. A vörös téglaépületeket gazdagon faragott kapuk és ablakok díszítik, a középkori tereken pagoda templomok, szentélyek és óriási szobrok állnak.
  Közös sétánk során egy helyi idegenvezetővel járjuk sorra a hindu és buddhista vallás legszebb helyszíneit, benézünk a kézművesek műhelyeibe és ellátogatunk egy tanka festőiskolába. Körbesétálunk az UNESCO Világörökség részét képező Durbar téren, megnézzük a királyi palotát, az Aranykaput és a Kámaszutra templomot. Késő délután utazunk vissza kathmandui szállásunkra. (ellátás: reggeli)

 • 5. nap Kathmandu – Tibet: Lhásza (3650 m) – Barkhor

  Az alig egyórás repülőút Kathmandu-ból Lhászá-ba a Himalája felett csodálatos élmény. Tiszta időben a Föld legmagasabb – köztük az Everest, a Kancsendzönga és a Cho Oyu – hegycsúcsainak látványában gyönyörködhetünk. A Gongkar repülőtérről mintegy 90 kilométert utazunk a világ egyik legnagyobb kanyonja (5382 m), a Yarlung Tsangpo mentén, majd a Kyi Chu völgyben folytatjuk utunkat Lhászá-ba (3650 m).
  Elfoglaljuk szállásunkat, majd a magaslati levegőhöz való alkalmazkodás jegyében lassan, nyugodt tempóban fedezzük fel a világ tetején álló várost. A Barkhor a legszentebb Lhásza zarándokútjai közül és persze a város legizgalmasabb piaca is itt található: boltocskák, bódék, teaházak és kávézók sorakoznak mindenfelé. Az utcákon szerzetesek, zarándokok, utcai előadóművészek és árusok nyüzsögnek. A hely sajátos elegyét nyújtja a szentnek, az ősinek, a kereskedelminek és az egzotikusnak. (szállás: hotel, 3 éj, ellátás: reggeli)

 • 6. nap Lhásza – Drepung kolostor – Sera kolostor

  Ma kettőt megismerünk a három nagy tibeti gelugpa egyetemi kolostorok közül. Délelőtt a kopár Gambo Utse hegy oldalában épült “rizs halom” kolostort járjuk be. Egyes feljegyzések szerint a második világháború előtt a Drepung volt a világ legnagyobb kolostora, valamikor 10 000 szerzetesnek adott otthont. Az itt élő és tanuló szerzetesek száma ma is meghaladja a háromezret. A kolostor látogatás során vezetőnk tolmácsolásában megkezdjük ismerkedésünket a buddhista szobrok, kegytárgyak és festmények szimbólumrendszerével.
  Délután a Sera kolostorba látogatunk el. Tibet második legnagyobb kolostorának területén a három főiskolát, a gyűléstermet és szálláshelyeket összekötő utak óraszerű zarándokutat formáltak. 8-tól 70 éves korig együtt éltek itt a diákok és a szerzetesek. A kolostor udvarán a diákok a kötelező vitagyakorlatait nézhetjük meg. Ellátogatunk a kolostori nyomdába, az imatermekbe és megnézzük a három híres homok mandalát is.
  Miután visszatértünk szállásunkra, elsétálhatunk a Ramoche templomhoz, ami az egyik legrégibb vallásos épület Tibetben vagy nézelődhetünk a Barkhor-ban és figyelhetjük a Jokhang templomát a földön leborulva körbekerülő buddhista hívőket. (ellátás: reggeli)

 • 7. nap LHÁSZA – JOKHANG KOLOSTOR – NORBULINGKA – POTALA-PALOTA

  Tibet spirituális szíve az 1300 éves Jokhang kolostor, ahol minden reggel pezseg az élet: zarándokok jönnek mindenfelől, hogy bemutassák vaj és árpaliszt áldozatukat. A legszentebbnek és legtöbbet látogatott tibeti templomnak tartott épületet Bhrikuti, Szongcen Gampo tibeti király nepáli felesége alapította. A helyszínt a király indiai felesége választotta ki, aki szerint a templom Tibet legfőbb geomantikus erő-központjára épült.
  Délután a dalai lámák valamikori nyári rezidenciájába, a Norbulingkába és az azt körülvevő parkba látogatunk el. Ezután pedig Tibet emblematikus épületébe, a Lhásza fölé magasodó Potala-palotába. Az alapokon kívül nem sok maradt már az egykor Szongcen Gampo király által építtetett épületből. Miután a XVII. században Lhásza visszakapta fővárosi rangját, az ötödik dalai láma megkezdte a Fehér-palota építtetését (1645). 7000 munkás és 1500 művész dolgozott a buddhista kultúra nagyságát jelképező palotán. (ellátás: reggeli)

 • 8. nap LHÁSZA (3600 m) – PELKOR CHODE KOLOSTOR – SHIGATSE (3850 M) – TASHI LUMPO KOLOSTOR

  Amennyiben minden útitársunk megfelelően akklimatizálódott a jelentős tengerszint feletti magassághoz, reggel a három 5000 méter magas hágón kereszül vezető, hajtűkanyarokkal tűzdelt úton indulunk el Lhászá-ból Shigatse felé. Útközben fotó szüneteket tartunk a tibetiek egyik szent tavánál, a Yamdrok Tso-nál és a 7197 méter magas Nojin Kangtsang-hegy gleccserénél.
  Gyantse városában ellátogatunk a Pelkor Chode kolostorba. A Pelkor Chode főtemplomát, a Tsuklakhang-ot 1418-1425 között építtette Gyantse második hercege. Széleskörű tudást kínáló akadémia volt ez, 16 dralsang-al, melyek otthont adtak a tibeti buddhizmus mind a négy iskolájának: a szakja, nyingma, gelug és kagyü iskoláknak. A dralsang-ok épületeit lerombolták, de a XV. századi falfestményekkel, hagyományos szakja mandalákkal díszített csarnok fennmaradt. Ezután bejárjuk a Kumbum csortent (ereklye tornyot), amely 35 méter magas.
  Ha a csoportból bárkinek problémája lenne a magassághoz való alkalmazkodással, akkor a hágóktól mentes Barátság Főútvonalon (Friendship Highway) indulunk Nyugat-Tibet vad tájai felé. A 800 kilométer hosszú főút Lhászából a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben egyik legmagasabb fennsíkján keresztül vezet a kínai-nepáli határig. Mai úti célunk, Shigatse 285 kilométerre fekszik Lhászától.
  Délután (vagy érkezésünktől függően másnap délelőtt) a Tashi Lumpo kolostorba látogatunk, amely a dalai láma utáni második legnagyobb méltóság, a Pancsen Láma székhelye. A pancsen nagy tanítót jelent. A címet hagyományosan a Tashilumpo kolostor vezetője viselte. A kolostorban található Maitréja (a jövendőbeli Buddha) 21,6 méteres bronz szobra és a pancsen lámák gyönyörűen kidolgozott, ékkövekkel díszített csortenjei (ereklyetartói). Este érdemes körbe sétálni a kolostor előtti bazárban, ahol vallási tárgyak, imazászlók, imamalmok, thankák, sálak és tőrök között válogathatunk. Az árusok hagyományos ruházatot és ékszert is szép számmal kínálnak. Az alku szinte kötelező. Figyeljünk azonban arra, hogy udvariasan alkudjunk, általában csak az vezet eredményre. Az éjszakát Shigatse (3850 m) egyik színvonalas hotelében töltjük. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 9. nap Shigatse (3850 m) – Sakya (4320 m) – Sakya kolostor

  Reggeli után tovább indulunk a Tibeti-fennsík felé. A Himalája végtelennek tűnő hegyvonulata és hegyi legelőket tarkító nomádok szállásai között utazva egy kicsit megtapasztalhatjuk azt, milyen is lehetett az ősi Tibet. Ebédidőben érkezünk Sakya kisvárosába (4320 m), ahol a helyiek a mai napig őrzik hagyományaikat. Sakya a XI. századtól egészen a XIV. századig Közép-Tibet egyik vallási és politikai központja volt. Erődítménnyel védett kolostora ma is a tibeti buddhizmus egyik legjelentősebb iskolájának (Sakya Pa) központja. A kolostor legrégebbi imatermében őrzik a Buddha tanításainak legnagyobb tibeti gyűjteményét, összesen 84 000 imakönyvet. Közös kolostor látogatásunk után szabadon sétálhatunk a szerzetesek imatermeiben és lakóépületei között. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 10. nap Sakya (4320 m) – Chomolungma Nemzeti Park – Rongbuk (5000 m) – Mount Everest alaptábor

  Apró tibeti települések között utazunk tovább a kopár Tibeti-fennsíkon, miközben egyre közelebbről csodálhatjuk meg a hatalmas Langtang-hegység 7-8000 méter magas vonulatait. Felkapaszkodunk a Pang La hágóra (5220 m), ahonnan az Everest (8848 m), a Cho Oyu (8125 m) , a Lhotse (8516 m), a Gyachung Kang (7952 m) és a Makalu (8481 m) csúcsai uralják a tájat. Látványuk egy életre szóló élmény!
  A Barátság Főútvonalról letérve a Chomolungma Nemzeti Park területén folytatjuk utunkat.
  „Meg kellett, hogy álljunk, teljesen lenyűgözött minket a táj. Az Everest látványa minden más gondolatot kisepert elménkből. Megfeledkeztünk a kopár sziklás vidékről és más természeti szépségekről. Nem szóltunk semmit, csak álltunk és bámultuk ezt az óriást.” George Mallory ezeket a szavakat jegyezte le amikor 1921-ben a Rongbuk-völgybe értek.
  Délután érkezünk meg az 5 000 méteres magasságban fekvő, parányi Rongbuk kolostor egyszerű vendégházba. A kolostor feletti sztúpáktól a Mount Everest teljes panorámájában gyönyörködhetünk.
  Este szabadon sétálgathatunk az új Rongbuk kolostorban és ha szerencsénk van, gyönyörű naplemente fotókat készíthetünk Földünk legmagasabb hegyéről. (szállás: vendégház)

 • 11. nap Rongbuk (5000 m) – Saga (4600 m)

  Reggel újra felkapaszkodunk buszunkkal a Pang La hágóra, a kilátóponton elköszönünk a Mount Everest-től és hétezres társaitól. Hosszú utazás vár ránk a Dargye Tsangpo és a Bramaputra folyók találkozásánál fekvő Saga (4600 m) településére. (szállás: vendégház)

 • 12. nap Saga (4600 m) – Darchen (4680 m)

  Közel 450 kilométernyi autózás vár ránk a végtelennek tűnő Tibeti-fennsíkon. Az időnként felbukkanó pásztorok sátrain kívül csak a Himalája hósipkás hegycsúcsai színesítik a tájat. Egyre magasabb hágókon kell átkelnünk, amíg az 5216 méteres Mayun La hágó után végül megpillantjuk a Manasarovar tavat és a Kailash hegypiramisát. Úti célunk Darchen. A nepáli határ közelében, 4680 méter magasságban fekvő kisváros a Kailash-hegyhez induló zarándokok találkozó pontja, az utolsó hely, ahol a vándorok feltölthetik  élelmiszer készleteiket. A négy vallás számára is szent útvonalat nem csak tibetiek járják végig, hanem hinduk és buddhisták Indiából és Japánból, akikhez nyugati és kínai utazók csatlakoznak. Szállásunk Darchen egyik egyszerű hotelében lesz. (szállás: hotel)

 • 13. nap Darchen (4680 m) – Tarboche – Dira Puk (4800 m)

  Távolság: 19 km, Szint fel: 200 m, le: 50 m
  Túra időtartama: 6-7 óra
  Környezet: magashegyi

  A Saga Dawa Fesztivál idején a világ minden részéről özönlenek a Kailash-hegyhez a zarándokok, lépten-nyomon imádkozó, gyöngyfüzért morzsoló emberekbe botlunk. A fesztivál legfontosabb momentuma a híres oszlop, a „Tarboche zászlórúd” cseréje. A rudat minden évben ledöntik és helyére újat állítanak. A teljes ceremóniát egy láma (buddhista tanító) vezeti. A zászlórúdnak egyenesen kell állnia, különben szerencsétlenséget hozna Tibetre. A szertartást a helyiek és az idelátogatók egyaránt csodálattal, vegyes áhítattal szemlélik.
  Túránkat a 4680 méteren fekvő Darchen nyugati széléből induló ösvényen kezdjük meg. 3.5-4 kilométer gyaloglás után eljutunk egy imazászlókkal borított kőhalomhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Kailash-hegyre. Ez az első leborulási pont. Innen jól látható a hegy, de biztosan találkozunk imádkozó, leborulást végző tibetiekkel is. További 2.5-3 kilométer megtétele után eljutunk a 4740 méteren fekvő Tarboche-be, ahol megnézhetjük az 1681-től itt álló zászlórudat, tele imazászlókkal. A Saga Dawa szent hónapjában a zászlórudat leeresztik, megáldják majd újra felállítják. Az újra felállított oszlop dőlésiránya dönti el, hogy a következő év áldott vagy átkozott lesz-e. Újabb 2.5 kilométer után elérjük az első teaházat a XIII. században alapított Chuku kolostor alatt.
  5.5 kilométerre a teaháztól találjuk a második leborulási pontot. Eltéveszteni sem lehet, hiszen az imazászlók sokasága fogad minket. Innen gyönyörűen látszik a Kailash nyugati oldala is.  Innen már csak csak 4.5-5 kilométerre van rendkívül egyszerű szállásunk, a 4680 méteren fekvő Dira Puk kolostor közelében lévő vendégház. Este átsétálhatunk a barna süvegesek kolostorába vagy szállásunkról gyönyörködhetünk a Kailash-hegy északi falában. Éjszakai menedékhelyünk egy nagyon egyszerű zarándok szállás, étkezőjében csupán a legegyszerűbb élelmiszereket tudjuk beszerezni. (szállás: vendégház)

 • 14. nap Dira Puk (4800 m) – Drolma-hágó (5640 m) – Zutul Puk (4810 m)

  Távolság: 21 km, szint fel: 860 m, le 850 m
  Túra időtartama: 9-10 óra
  Környezet: magashegyi

  Minden kétséget kizáróan ez a túra legnehezebb napja, 9-10 órás gyaloglás vár ránk! Kora reggel felkapaszkodunk az 5640 méter magas Drolma-hágóba. Bár innen nem látható a Kailash, a környező hegyek látványa azonban kárpótol minket a „veszteségért”. A hágót imazászlók tengere borítja. Innen 3 kilométernyi ereszkedés vár ránk mire elérünk egy 5335 méteren fekvő teaházhoz, ahol innivalót, forró vizet és instant tésztát vásárolhatunk. Az ereszkedés meredekebb, mint a kapaszkodó volt. A Drolma La alatt húzódik a türkizkék vizű Gauri Kund tó, amiben a hindu zarándokok gyakran megmerítkeznek. Innen még 9 kilométert kell gyalogolnunk a völgyben a Zutul Puk kolostorhoz. Útközben elérjük a harmadik leborulási pontot és egy újabb teaházat is. A 4810 méteren fekvő kolostor kényelmes szállást, és ízletes vacsorát kínál az utazóknak. A legenda szerint A kolostor Milarepa, a tantrikus tibeti buddhizmus egyik legfontosabb alakjának barlangjára épült. (szállás: vendégház)

 • 15. nap Zutul Puk (4810 m) – Darchen (4680 m) – Manasarovar-tó (4560 m) – Chiu kolostor

  Távolság: 14 km, Szint le: 150 m, fel: 50 m
  Túra időtartama: 3-4 óra
  Környezet: magashegyi

  A Kailash túra harmadik és egyben utolsó napja a legkönnyebb. Mindössze 3-4 óra alatt teljesíthető. 7 kilométerrel Zutul Puk után elérjük a negyedik – utolsó – leborulási pontot Dzongdui falujánál. A völgy végén kézzel faragott mani-kövek (imakövek) látványa fogad minket és valószínűleg a „művésszel” is találkozhatunk. Hagyományosan a zarándoklatot teljesítő tibetiek itt vásárolnak egy manikövet és elhelyezik a kupacban. Aki szeretne szóba elegyedni a kőfaragóval és vásárolni egyet a kövek közül, annak természetesen örömmel segít a túravezetőnk! Dzongdui-ban betérhetünk egy helyes kis teaházba, ahol innivalót és ételt kínálnak az utazóknak.
  Dzongdui után nyugat felé vesszük az irányt. Útközben csodálatos rálátás nyílik a Barkha-síkságra, a távolban pedig jól látszik Tibet legmagasabb hegycsúcsa, a Memo Nadi (7728 m). Innen 4-5 kilométeres könnyű gyaloglással érjük el túránk kiinduló pontját. Leírhatatlan érzés a Kailash kora teljesítése, amely egy kihívásokkal teli, ugyanakkor gyönyörű gyalogtúra.
  Délután ellátogatunk a Manasarovar-tóhoz. A tóhoz sok vallási feljegyzés és legenda fűződik. A buddhisták úgy tartják, a Manasarovar a „világ folyóinak anyja”. Négy hosszú folyó ered itt, köztük az Indus. A hinduk úgy vélik, hogy a tó vize lemossa a rossz emberi tulajdonságokat, ezért a négy fürdő általában zsúfolásig megtelik hívőkkel. Több kolostor áll a szent tó körül, a Chiu kolostor a legismertebb közülük, ahová mi is ellátogatunk. Az éjszakát Darchen-ben töltjük. (szállás: vendégház)

 • 16. nap Darchen (4680 m) – Tirthapuri hőforrások (4310 m) – Zanda (3750 m)

  Reggel Tibet egyik legfontosabb kulturális emlékhelyére, a legendás Guge Királyság területére indulunk. Közel 250 km-es utazásunkat színes imazászlók és a kopár tájat díszítő sztúpák látványa kíséri.
  Útközben kis kitérőt teszünk a Kailash északnyugati részén, a Szatlezsd folyó északi partján lévő Tirthapuri hőforrásokhoz és a közeli kolostorba. A Kailash kora befejezését követően a tibeti zarándokok jönnek ide, hogy fürödjenek a természetes források által táplált medencékben. Akinek kedve van, egy óra alatt körbe sétálhat Tirthapuri körül. Az ösvény a hőforrásokból indul, majd enyhén emelkedik egy hamvasztási pontig, innen pedig a „gyógyító kövek“-hez vezet. Ezután egy karma-tesztelő helyhez érkezünk, ahol a zarándokok karma szintjüket próbálják meg ellenőrizni.A Tirthapuri kolostorban megnézzük Guru Rinpoche (Padmasambhava) és társa, Yeshe Tsogyel lábnyomait a gyülekezőteremben és elsétálunk a kolostor déli részén található manikövekből rakott falhoz, melyet jak fejek díszítenek. Este érkezünk Zanda egyik hotelébe, ahol az éjszakát töltjük. (szállás: hotel)

 • 17. nap Zanda (3750 m) – Tsaparang: Guge királyság – Tholing kolostor (3700 m) – Gunsha (4274 m)

  Reggel a közeli Tsaparang-ba utazunk, a Guge királyság Xiangquang folyó partján álló archeológiai területére.
  Megnézzük a nagy palota romjait, melyek egy 300 méter magas domb tetején állnak.
  Ezután a Nagri prefektúra legrégebbi kolostorába látogatunk el. A Tholing kolostort 997-ben építette a Guge királyság második királya. A megmaradt épületek belsejében, a falakon érintetlenül hagyta a színes freskókat a száraz éghajlat.
  A királyság pártfogása alatt a terület Tibet vallási központjává vált. A Guge királyság és a Tholing kolostor hatása Kasmírtól Assamba-ig ismert volt Indiában.
  A Tholing kolostor közelében található Xiangquan folyóban 108 buddhista torony áll. Annak ellenére, hogy drámai módon tönkretették őket, érdemes megnézni őket.
  Délután Gunsha (4274 m) városába utazunk, ahol egy kényelmes szállodában töltünk egy éjszakát. (szállás: hotel)

 • 18. nap Gunsha (4274 m) – Lhásza (3600 m)

  Reggel Lhászá-ba repülünk, a kora délutáni órákban érkezünk meg szállásunkra. A nap hátralévő részét a Barkhor bazárban tölthetjük ajándékvásárlással. (szállás: hotel)

 • 19. nap Lhásza – Nepál: Kathmandu

  Gongkar repülőtérről Kathmandu-ba repülünk. A városba érkezve elfoglaljuk szállásunkat, majd belevethetjük magunkat a Thamel negyed már ismerős forgatagába. A délutánt nézelődéssel, ajándékvásárlással tölthetjük, este pedig kedvenc éttermünkben búcsúzunk el Nepáltól. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 20. nap Kathmandu – Pashupathinath – hazautazás

  Napunk első felét ajándékvásárlással töltjük a Thamel negyedben vagy ellátogathatunk Nepál legnagyobb hindu templomegyütteséhez. Pashupathinath halottégetőjénél láthatjuk a hinduk hagyományos temetkezési szertartását, melynek során a családtagok a hamvakat a Bagmati folyóba szórják. Az egész országból érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva Istennek. A hívők a szent folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak.
  Menetrendünknek megfelelően Kathmandu repülőterére utazunk és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat. (ellátás: reggeli)

Csapat

 • Tátrai Bernadett Túravezető

  „Azt szoktam mondani, hogy nekem van a legszebb életem. Az a munkám, hogy a Föld legcsodálatosabb tájaira kalauzoljalak el benneteket, a kíváncsiságtól és kalandvágytól hajtott utazókat. Hosszú évek óta járom a világot emberekkel, a Pachamama Expedíciók ezekből az élményekből és tapasztalatokból születtek.
  És mit szoktam még mondani? Jó lesz! Gyertek, megmutatom, hogy mit érdemes itt látni, csinálni, megérinteni, megszagolni és megízlelni…és közben mesélek.”

Jelentkezési információk

 • FOGLALHATÓ, 10 SZABAD HELY VAN AZ UTAZÁSON

 • Az utazás ára tartalmazza
  • Nepálban 4 éjszaka szállást egy kényelmes belvárosi 3*-os hotelben Kathmandu-ban, 2 ágyas szobákban
  • Nepálban 1 éjszaka szállást a Neydo Kolostor vendégházában, 2 ágyas szobákban, melyekhez saját fürdőszoba tartozik
  • Tibetben 6 éjszaka szállást  3*-os hotelekben, 2 ágyas szobákban, melyekhez saját fürdőszoba tartozik
  • Tibetben 5 éjszaka szállást egyszerű  2*-os hotelek 2 ágyas szobáiban, melyekhez saját fürdőszoba tartozik, melegvíz azonban nem mindig van
  • Tibetben, az Everest alaptábornál és a Kailash-hegy túra ideje alatt 3 éjszaka szállást kolostorok nagyon egyszerű vendégházaiban, 4-6 ágyas szobákban, melyekhez közös mosdó tarozik, fürdőszoba nincs
  • Tibetben 5 reggelit,
  • Nepálban 5 reggelit, 1 ebédet, 1 vacsorát
  • a Kailash-hegy túraengedély árát
  • az Everest alaptábor belépési engedély és nemzeti park belépő árát
  • az utazási engedélyeket Nyugat-Tibet tartományaiban
  • a kolostor belépőket Tibetben (összesen kb. 200 USD)
  • a városnézéseket és belépőket a Kathmandu-völgyben (összesen kb. 150 USD)
  • a reptéri transzfereket az utazás helyszínén csoporttal való érkezés és indulás esetén
  • az utazást Nepál és Tibet területén bérelt buszokkal
  • a helyi idegenvezetők munkadíját
  • a magyar nyelvű túravezetést és tolmácsolást
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a nemzetközi repülőjegyek és illeték árát
  • a Kathmandu – Lhásza – Kathmandu repülőjegy és illeték árát
  • a Gunsha – Lhásza repülőjegy és illeték árát
  • a nepáli és a tibeti vízumok árát
  • a borravalót a tibeti túravezetőnek és sofőrnek valamint a nepáli idegenvezetőnek: 100 – 120 USD/ résztvevő
  • az útlemondási biztosítást
  • a baleset-, és poggyászbiztosítást
  • az egyágyas felárat: 600 USD
 • Repülőjegyek, illetékek
  • a Budapest – Kathmandu – Budapest csoportos repülőjegy ára illetékkel: 220 000 Ft-tól
  • a Kathmandu – Lhásza – Kathmandu repülőjegy ára illetékkel: 600 – 800 USD
  • a Gunsha – Lhásza repülőjegy és illeték ára: 450 USD-tól
  • a repülőjegyek ára a megvásárlás idejétől függ
  • menetrend információkért és repülőjegy értékesítő partnerünk ajánlatáért fordulj irodánkhoz
 • Beutazási szabályok, vízum
  • Nepál: a 30 napos turista vízum ára: 40 USD, melyet érkezéskor a kathmandui repülőtéren vásárolhatunk meg
  • a vízum elkészítéshez 2 db igazolványkép és az útlevél szükséges
  • Kína: a 30 napos turista vízum ára: 115 USD, melyet a kathmandui kínai nagykövetségen vált ki helyi partnerünk érkezésünk után
  • a vízum elkészítéshez minimum 3-4 nap szükséges
  • a vízum elkészítéshez 2 db igazolványkép és az útlevél szükséges
  • az útlevelednek a hazaérkezéstől számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie
  • az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak a vízum elkészítéshez
  • az utazásra való jelentkezéskor küldd el útleveled 2. oldalának másolatát irodánknak
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz útlemodási- és poggyász biztosítással, valamit 6000 tengerszint feletti magasságig érvényes sportbaleset biztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatáért fordulj irodánk munkatársához
 • Fizetési feltételek

  Dinamikus csomag: Az Utazás ára a Részvételi díj -ból + a Helyszínen fizetendő költség (Local Payment) -ből tevődik össze.

  • RÉSZVÉTELI DÍJ: Tibet: 1 400 USD + Nepál: 700 USD = 2 100 USD
  • Előleg: jelentkezéskor fizetendő, a Részvételi díj 40 %-a (840 USD)
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 60 nappal fizetendő, a Részvételi díj  60% -a (1 260 USD)
  • HELYSZÍNEN FIZETENDŐ KÖLTSÉG: 1 000 USD
  • érkezéskor fizetendő a túravezetőnek, készpénzben
  • AZ UTAZÁS ÁRA ÖSSZESEN: 3 100 USD
 • Útlemondási és átjelentkezési feltételek

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás esetén irodánk minden esetben levon 20 USD kezelési költséget.

  A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-26. napok között a Részvételi díj 50%-a, valamint a belső repülőjegyek árának vissza nem téríthető része
  • 25-16. napig a Részvételi díj 75%-a, valamint a belső repülőjegyek árának vissza nem téríthető része
  • 15 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a   Részvételi díj 100%-a, valamint a belső repülőjegyek árának vissza nem téríthető része.
 • Ajánlott korhatár

  25-55 év

 • LÉTSZÁM

  10-14 fő

 • Kizáró okok

  A szív- és érrendszeri problémák, keringési panaszok, cukorbetegség, súlyos látászavar, valamint a testi fogyatékosság kizáró okot jelentenek a túrán való részvételről.

Hasznos információk

 • Utazási- és túraengedélyek
  • a Tibeti Autonóm Területre csak szervezett utak keretében juthatnak el külföldiek
  • számos engedélyre van szükség a beutazáshoz, de elvárás a hivatásos kínai sofőr és tibeti idegenvezető alkalmazása is
  • a Kailash-hegyhez és az Everest alaptáborba szóló utazási engedélyek megszerzése akár 4-8  hétbe is beletelhet, ezért legalább 8 héttel az indulás előtt le kell adnunk a neveket valamint útlevél másolatokat a tibeti utazási irodának, hogy biztosan időben megérkezzenek az utazáshoz szükséges papírok
  • Jelentkezz időben!
 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképp keresd munkatársunkat, akkor is, ha nem a mi repülőjegy értékesítő partner irodánknál foglalod le repülőjegyed
 • Túraszervezés
  • az utazás megszervezése egy tibeti és egy nepáli utazási iroda bevonásával zajlik
  • a Tibeti Turisztikai Hivatal előírása szerint Lhászát elhagyva csak engedéllyel rendelkező idegenvezetővel lehet a tartományban utazni
  • az utazás teljes ideje alatt képzett, angolul beszélő helyi idegenvezetők és egy magyar túravezető állnak a rendelkezésedre
 • Kultúrsokk
  • Tibeti utazásunk tibeti szakasza az itthon megszokottól nagyon eltérő környezetbe kalauzolja el az utazót.
  • Az Everest alaptábornál a szállás igen szerény, angol WC helyett latrinákat kell használnunk.
  • Az ételek egyszerűek és nem, vagy kevesen beszélnek angolul.
  • Az utazás alatt kevés olyan helyzet van, amikor elszakadhatunk a csoporttól, úgyhogy türelemre, toleranciára és a humorérzékünkre mindenképpen szükségünk lesz.
  • Ha felkészültél minderre, akkor csodás, egy életre szóló élménnyel gazdagabban térsz majd haza.
 • AZ UTAZÁS PROGRAMJA
  • Utazásunk Tibet távoli vidékeire vezet, ráadásul jeletős tenegerszint feletti magasságon. A honlapon megadott programot  a helyszínen éppen adott szituációhoz kell igazítanunk, egy-egy program időpontja felcserélődhet.
  • Mivel a magassághoz eltérő idő alatt alkalmazkodhat a szervezetünk, irodánk fenntartja a jogot, hogy a 9. nap programját a részvevők egészségügyi állapotához igazítsa.
 • Hordárok és teherhordó állatok
  • mivel a túra csak három napos és az úton számos teaház található, nem lesz szükség sok felszerelésre
  • egy 40-50 literes hátizsákkal vágunk neki az útnak, amibe hálózsák, 2 liter víz, rágcsálnivalók, instant élelmiszerek és forró italok, alapvető higiénés felszerelések és egy-két váltóruha (zokni, fehérnemű) kerül.
  • túránkhoz az utazási irodától kérhetünk teherhordókat, lovakat és jakokat:
  • teherhordó: 1000 RMB (1-3 fő csomagját viszi)
  • ha jó munkát végeztek, akkor 100 RMB borravalót szokás adni nekik
 • Szállások
  • Nepálban 4 éjszakát egy kényelmes belvárosi 3*-os hotelben töltünk Kathmandu-ban, 2 ágyas szobákban
  • Nepálban 1 éjszakát a Neydo Kolostor vendégházában töltünk, 2 ágyas szobákban, melyekhez saját fürdőszoba tartozik
  • Tibetben 6 éjszakát  színvonalas, kényelmes  3*-os hotelekben töltünk, 2 ágyas szobákban, melyekhez saját fürdőszoba tartozik
  • Tibetben 5 éjszaka szállást egyszerűbb, de tiszta  2*-os hotelek 2 ágyas szobáiban töltünk, melyekhez saját fürdőszoba tartozik, melegvíz azonban nem mindig van
  • Tibetben, az Everest alaptábornál és a Kailash-hegy túra ideje alatt 3 éjszakát  kolostorok nagyon egyszerű vendégházaiban, zarándok szállásokon, 4-6 fős szobákban töltünk, melyekhez közös kültéri mosdó tarozik, zuhanyzási lehetőség  nincs
 • Étkezések
  • az utazás ára Tibetben 5 reggelit, Nepálban 5 reggelit, 1 ebédet, 1 vacsorát tartalmaz
  • az utazás ára a további étkezéseket nem tartalmazza
  • a napi háromszori étkezésre hozzávetőlegesen személyenként 20 USD-ral érdemes számolni
  • Lhászá-ban és Kathmandu-ban minden igényt kielégítő éttermeket találunk
  • Tibet más városaiban a lehetőségek nem ennyire szélesek, túravezetőink mindig ajánlanak nekünk éttermeket, a csoport általában együtt étkezik
 • Víz

  Tibet fekvése miatt a megszokottnál sokkal nagyobb mennyiségű víz fogyasztása javasolt. Mindig vigyünk magunkkal folyadékot és éjszaka se feledkezzünk meg arról, hogy legyen víz a kezünk ügyében. Az emberi test hihetetlenül gyorsan képes kiszáradni a magaslati levegőn, még pihenés közben is! A csapvíz nem fogyasztható biztonsággal, csak forralt vizet igyunk! Palackozott vizet mindenhol lehet kapni.

 • Hogyan hat a szervezetünkre a magasság?

  Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Erre itthon felkészülni nem lehet. Utazásunk programja úgy van felépítve, hogy hagyunk időt a jelentő tengerszin feletti magassághoz való alkalmazkodásra.

  Az AMS (akut hegyibetegség) komoly dolog. Akkor alakul ki, ha a szervezet nem tud alkalmazkodni a magaslati levegőhöz. Kialakulása nem függ életkortól vagy erőnléttől. Általában 3000 méter felett már számítani lehet rá és ahogy emelkedünk, úgy hat egyre jobban ránk. Lhászá-ba érkezve enyhe légszomjra és fejfájásra számíthatunk. A tünetek általában viszonylag gyorsan enyhülnek. Bőségesen igyunk folyadékot! Ne kezdjünk gyógyszert szedni, amíg nem konzultáltunk túravezetőnkkel.

 • Valuta, költőpénz
  • Nepál hivatalos fizetőeszköze a nepáli rúpia (Rs = kb. 2.5 Ft.)
  • kizárólag 2006. utáni kiadású és nagy címletű amerikai dollár vagy Euro kivitelét javasoljuk, amit a helyszínen válthatunk át a helyi fizetőeszközre
  • Kína hivatalos fizetőeszköze a yüan (1 CNY = kb. 40 Ft.)
  • Nepál és Tibet alacsony árfekvésű országok
  • mindenkinek mások az igényei, de általában 20 USD/nap/fő az az összeg, amit költőpénznek javasolni szoktunk
  • ajánlott költőpénz: 500 USD + ajándékvásárlás
  • nehéz megítélni, hogy ki mennyit akar és fog vásárolni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy mindenkit többet költ a tervezettnél, főleg ajándék vásárlásra
 • Közlekedés
  • az utazásunk során használt bérelt kisbuszok és transzferek költségét az utazás ára tartalmazza
 • Oltások, gyógyszerek
  • a Nepálba és Kínába való belépéshez nincs szükség speciális egészségügyi papírokra
  • az egészségügyi ellátó rendszer nagyon más, mint amihez Európában hozzászoktunk
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
 • Időjárás
  • Tibetben utazásunk időpontjában általában nem annyira zord az időjárás, ahogyan azt az ember elképzeli, de készüljünk fel, hogy bármikor hidegre fordulhat az idő, nappal 10-20 °C közötti hőmérséklet várható
  • a Kailash-hegyen a hőmérséklet igen változó tud lenni. Kora reggel és éjszaka általában alacsony, míg nap közben a tűző napon nagyon magas is lehet. A réteges öltözködés ezért különösen fontos. A szélerősséggel is számolnunk kell, különösen a Drolma-hágó tetején!
  • utazásunk időpontjában Nepálban melegre számíthatunk, 25-30 °C közötti hőmérséklet várható
 • Túrafelszerelés
  • a szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked
  • ha segítségre van szükséged a megfelelő túrafelszerelés összeállításában, fordulj túravezetőnkhöz, szívesen áll a rendelkezésedre
 • Hasznos információk
  • időeltolódás:  Nepálban + 3 óra 45 perc, Tibetben + 7 óra
  • Internet: nepáli és nagyvárosi tibetihotelünkben van wifi
  • a kínai kormány döntése nyomán néhány honlap nem hozzáférhető Kínában
  • telefon: a legtöbb városban van kiépített mobilhálózat, így – ha van roaming szolgáltatásunk – akkor használhatjuk saját mobiltelefonunkat is, a mobiltelefonról kezdeményezett hívások ára igen magas
 • JELENTKEZÉS
  • Mielőtt jelentkeznél egy utazásra, kérjük olvasd el az Általános Szerződési feltételeket  és a Pachamama Adventures Ltd. által szervezett csoportos utazásokon való részvétel általános szabályait tartalmazó Nyilatkozatot
   az oldal alján.
  • Gyorsan és egyszerűen jelentkezhetsz az utazásra, ha az oldal tetején lévő „Jelentkezem!” gombra kattintasz és kitöltöd az online űrlapot.
  • A jelentkezés sikeres elküldése után kapsz egy automatikus válasz e-mailt irodánktól. Amennyiben nem kapod meg ezt az e-mailt, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@pachamama.hu címen.
  • Az utazás árának előlege jelentkezéskor fizetendő, banki átutalással. Felhívjuk figyelmed, hogy jelentkezésed az előleg bankszámlánkra való beérkezésekor hivatalos. A visszaigazolást online küldjük el a jelentkezési lapon megadott e-mail címre.
 • Bankszámlaszámok

  Pachamama Adventures Ltd.

  • Számlavezető bank: MKB Bank
  • Bank címe:  WestEnd City Center. 1062 Budapest, Váci út 1-3.
  • HUF Számlaszám: HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
  • USD Számlaszám: HU79 1030  0002 1065 3749 4012 0017
  • SWIFT: MKKBHUHB
2015 | site by stromi.design