Mongólia Overland – Kalandtúra a Góbi-sivatagon át a rénszarvas pásztorokhoz – Naadam Fesztivál

Indulás: 2022/06/26
Utazás hossza: 18 nap
Utazás stílusa: Overland kalandtúrák
Létszám: 8-12 fő
Ár:
3500
EUR

Jelentkezem
Kérdésem van

Közép-Ázsiába vezető kalandtúránk során Mongólia érintetlen természeti szépségeinek és a világ egyik utolsó nomád kultúrájának felfedezésére indulunk.

A világ második legnagyobb sivatagán keresztül nem fut semmiféle úthálózat, ezért terepjáró kisbuszokkal utazunk a végtelen Góbi-sivatag északi területén. Bejárjuk Közép-Mongólia aplesi tájait és kiterjedt legelőit, valamint az Orkhon-völgy kultúrtájat. Rénszarvas pásztor családok vendégszeretetét élvezzük Észak-Mongólia természeti csodái között. Ellátogatunk a Mongol Birodalom egykori fővárosába és a tibeti eredetű mongol buddhizmus legjelentősebb kolostoraiba is. Éjszakánként hagyományos jurtákban lakunk, ahogyan a területen élő nomádok.

Kiemelt látnivalók:

 • multi-kulti Ulánbátorban
 • Mongólia legnagyobb működő buddhista kolostora
 • a „Kis Helyek Köve“ sziklacsoport a Góbi-sivatag középső tartományában
 • Góbi-sivatag egyik legérdekesebb sziklacsoportja, a „Fehér sztúpa
 • a Gurvansaikhan Nemzeti Park madár- és növényvilága
 • túra a csodálatos Yol-völgy kanyonjában
 • Mongólia legnagyobb homokdűnéi
 • tevegelés a Góbi-sivatagban
 • latogatás egy sivatag oázisában élő nomád tevepásztor családhoz
 • a híres „lángoló sziklák”, a világ egyik legismertebb paleontológiai lelőhelye
 • az egykori hatalmas Ongi komplexum maradványain épült buddhista szentély
 • az UNESCO világörökség részét képező Orkhon-völgy kultúrtáj
 • Karakorum, a Mongol Birodalom fővárosnak maradványai
 • az Erdeni-Dzú, Mongólia első és legnagyobb buddhista kolostora
 • a Mongol-fennsíkból kiemelkedő Hangáj-hegység
 • páratlan természeti szépségű Khorgo-Terkhiin Tsagaan Nuur Nemzeti Park
 • panoráma a Khorgo vulkán pereméről a „Nagy Fehér-tóra
 • lovaglás végtelen mongol szteppén
 • a fenséges Khangai-hegység
 • a kristáytiszta vízű Hövszgöl-tó Észak-Mondgóliában
 • a Tsaatan közösség, a világ legdélibb rénszarvas-terelő népe
 • vendégeskedés a nomád családoknál
 • a Przsevalszkij (thaki) ménes a Hustai Nemzeti Parkban
 • a Gorkhi Terelj Nemzeti Park alpesi tájai
 • a Dzsingisz kán szoboregyüttes
 • a páratlanul tiszta, ájszakai csillagos ég
 • a jurta-táborok feledhetetlen hangulata

 

Neked való?

 • Utazási stílus: kiscsoportos kalandtúra
 • Komfort: ***
 • Szervíz: ****
 • Aktivitás: ***

 

Részletes program

 • 1. nap Mongólia: Ulánbátor

  Kalandtúránk Mongólia fővárosában kezdődik, ahová a reggeli órákban érkezünk meg. A programunk egy kiadós pihenés a hotelünkben, majd városnézés Ulánbátorban. A város déli részén lévő Zaisan Emlékhegyről a legjobb a kilátás a városra és a környező dombokra. A város a Tola-folyó partján fekszik, négy szent hegy ölelésében. A hegyek északi oldalát sűrű fenyvesek, déli oldalát pedig füves sztyeppék tarkítják. 
  Ezután sétálunk egyet a város szívében, a kormánypalota, a bankok, színházak és a posta által határolt a Szuhbaatar téren. Ulánbátor békés, nyitott város, ahol a modernitás jól megfér a hagyományos mongol életmóddal. A lovaskocsi és az ökrösszekér sem ritka látvány a széles utcákon közlekedő autók között.
  Ellátogatunk Gandan kolostorba, amely Mongólia legnagyobb működő buddhista kolostora. A kolostor fénypontja a Megjid Janraisig 26 méter magas, fenséges aranyozott szobra.
  Mongol Nemzeti Történeti Múzeumban megkezdjük ismerkedésünket a történelemmel és kultúrával. Este pedig folytatjuk egy tradicinonális mongol vacsorával. (szállás: hotel, ellátás: vacsora)

 • 2. nap ULÁNBÁTOR – Közép-Góbi tartomány – Baga Gazriin Chuluu Nemzeti Park

  Utazás: 220 km, kb. 5 óra
  Túra: 4-6 km

  Reggel Mongólia déli részére, a Közép-Góbi tartományba indulunk. Úticélunk a Baga Gazriin Chuluu Nemzeti Park, ahol a sztyeppe szívéből egy lenyűgöző gránit-sziklacsoport, a „Kis Helyek Köve“ emelkedik itt ki. Érkezés után beköltözünk a jurta-táborba és megebédelünk. Délután leereszkedünk a kanyonba, hogy túrázzunk egy kicsit a lenyűgöző szikla-labirintusban, melyet az erózió csiszolt fényesre. Sétánk során néhány helyen sziklába vésett feliratokat láthatunk, melyeket két, a 19. században itt élt szerzetes faragott a kőbe. Vacsora után a páratlanul tiszta, csillagos eget bámulhatjuk. (szállás: jurta-tábor, ellátás, reggeli, ebéd, vacsora)

 • 3. nap BAGA GAZRIIN CHULUU NEMZETI PARK – Tsagaan Suvarga

  Utazás: 190 km, kb. 5 óra
  Túra: 5-8 km

  Reggel ellátogatunk az időszakos tó szigetén álló 10.századi Sum Khukh Burd templom romjaihoz, majd tovább indulunk a Góbi-sivatag egyik legérdekesebb sziklacsoportja, a Tsagaan Suvarga felé. A helyiek a „Fehér sztúpa“ nevet adták neki. A kövek színes rétegei 10 millió év földtörténelmének tanúi. A szél formálta meredek fehér sziklafalak pedig messziről tényleg egy ősi város romjainak képzetét keltik. Délután bejárjuk a túrázásra és fotózásra csalogató környéket. (szállás: jurta-tábor, ellátás, reggeli, ebéd, vacsora)

 • 4. nap Tsagaan Suvarga – Góbi Gurvansaikhan Nemzeti Park – Yol-völgy

  Utazás: 280 km
  Túra: 6 km

  Tovább haladunk dél felé, ebédidőben érjük el a Góbi Gurvansaikhan Nemzeti Parkban lévő szállásunkat. A Góbi-sivatag északi szélén fekvő 2 millió hektár területű park a Gurvan Saikhan hegyvonulatról kapta nevét, melynek jelentése: a „Három Szépség“. Egyes területein a tengerszint feletti magasság eléri a 2600 métert.
  A délutánt túrázással töltjük a csodálatos Yol-völgyben. A mélyen fekvő, keskeny völgy a szakállas saskeselyűről kapta nevét, melyet Mongóliában ’yolnak’ neveznek. A nemzeti parkot eredetileg ugyanis a régió madárvilágának megóvására hozták létre, de ma már inkább a különleges táj vonzza az idelátogatókat. A Yol-kanyont és szikláit a víz eróziós munkája alakította, helyenként olyan keskeny, hogy két embernél több nem is tud átjutni rajta egyszerre. A víz több helyen kisebb vízeséseken, zúgókon bukik alá és bár a régió híres napos időjárásáról, a szűk kanyonba ritkán jut be a napfény. Ennek köszönhető, hogy a jégtakaró szinte egész évben nem olvad el. A fokozatosan szűkülő kanyon régen az év 365 napjában őrizte az alján kialakult jeget. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy július és augusztus hónapokban már nyomát sem látni a vastag jégtakarónak. A kanyont végigjárva egy csodálatos völgybe jutunk, ahol argali juhok, kőszáli kecskék és számos ragadozó madár él. Ellátogatunk egy kis múzeumba is, ahol megismerkedhetünk a Góbi állat- és növényvilágával. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 5. nap Yol-völgy – Khongor homokdűnék

  Utazás: 220 km, kb. 5 óra
  Túra: 3 km

  Ma Mongólia legnagyobb homokdűnéihez, a Khongor homokdűnékhez autózunk, ez lesz kalandtúránk legdélebbi pontja. A legszélesebb részén mintegy 180 kilométeres homoksivatag 965 négyzetkilométernyi területen terül el. A Khongor legszélesebb részét „éneklő homoknak” nevezik a helyiek, mert a dűnék közt fújó szél és a lábunk alatt csikorgó homok éles, magas hangon „énekel”. Ha leheveredünk egy percre és behunyjuk a szemünket akkor olyan, mintha sugárhajtású repülők száguldoznának körülöttünk. A legmagasabb, akár 300 méteres dűnék tetejéről lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé: a lábunk előtt hever az egész Góbi-sivatag.
  Ellátogatunk egy gyönyörű zöld oázisba és egy nomád tevepásztor családhoz is. Mongólia ad otthont a világ kétpúpú baktriai tevéinek 2/3-ának. Ha van kedvünk, akkor a „tevegelve“ fedezhetjük fel a környéket. Este pedig megcsodálhatjuk a dűnék közt lebukó Napot. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 6. nap Khongor – Bayanzag

  Utazás: 160 km, kb. 4 óra
  Túra: 6 km

  Következő úticélunk a világ egyik legismertebb paleontológiai lelőhelye. 1923-ban Roy Chapman Andrews és csapata Bayanzag területén talált a világon elsőként tojásokkal teli dinoszaurusz fészkeket, és eddig több mint 100 dinoszaurusz maradványát sikerült itt azonosítani. A területet Chapman Andrews nevezte el „lángoló szikláknak”, mert a lenyugvó nap fényében a vörös homokkő sziklák narancsos színben izzó parázsnak tűnnek. Délután túrázni indulunk, hogy élvezzük a dinoszauruszok völgyének drámai és gyönyörű látványát, és lássuk a Góbi jellegzetes szakszaul fáit. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 7. nap Bayanzag – Ongi kolostor

  Utazás: 150 km, kb. 4 óra
  Túra: 3 km

  Reggeli után észak felé vesszük az irányt, de még mindig az órási Góbi-sivatagban autózunk. Az egykor pompázatos Ongi kolostorhoz látogatunk el, amely Mongólia egyik legnagyobb buddhista kolostor-komplexum együttese volt. Az 1760-ban az Ongi Gol-folyó északi és déli partján alapított Ongiin khiid vallási központ két, egymástól független kolostort foglalt magába: a Barlim khiidet és a Khutagt khiidet. A hatalmas épületegyüttesek maradványain épült kicsi buddhista kolostor és szentély ma is működik. Délután felfedezzük a gyönyörűen restaurált kolostort és körnéyékét. A közeli dombokromokról lenyűgöző a kilátás a folyóra és a jurta-táborra. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 8. nap ONGI KOLOSTOR – ORKHON-VÖLGY KULTÚRTÁJ: KARAKORUM – ERDENI-DZÚ KOLOSTOR

  Utazás: 270 km, 4-5 óra

  Reggeli után az UNESCO világörökség részét képező Orkhon-völgy kultúrtáj felé egy indulunk. az Orkhon folyó két partján. Az 1220 négyzetkilométer kiterjedésű területen található Karakorum romvárosa, amely a XIII – XIV. században a Mongol Birodalom fővárosa volt. Karakorum Ögödej Kán és utódai alatt vált a világpolitika alakításának egyik fontos színhelyévé. 1388-ban Ming csapatok rombolták le. Ezután hosszú időn át a feledés homályába merült pontos földrajzi helye. Végül azonban megtalálták a romokat és alapos régészeti és történelmi kutatómunkát követően ma már hiteles képet kaphatunk arról, hogy milyen lehetett a város fénykorában. Ellátogatunk Mongólia első és legnagyobb buddhista kolostorába, az Erdeni-Dzúba, melyet az ősi főváros romjain emeltek. A kolostorban gyönyörű tankákat láthatunk, melyek közül több is a XVII. századból származik. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 9. nap KARAKORUM – Cecerleg – Khorgo-Terkhiin Tsagaan Nuur Nemzeti Park

  Utazás: 300 km, kb. 5 óra
  Túra: 4-5 km

  Irány a Mongol-fennsíkból kiemelkedő Hangáj-hegység északi-középső része! Első állomásunk a Taikar Chuluu hatalmas gránit sziklatömbje, amelyet különböző korszakokból származó, sokféle nyelvű (rovásírás, szogd, ujgur, mongol, nangiad, tibeti) feliratok borítanak. Útközben megpihenünk az Észak-Hangáj tartomány fővárosában. Cecerleg a nevéhez méltóan egy festői hegyekkel körülvett város ápolt kertekkel.
  A páratlan természeti szépségű Khorgo-Terkhiin Tsagaan Nuur Nemzeti Park két híres látnivalót kínál számukra: a „Nagy Fehér tavat“ és a szunnyadó Khorgo vulkánt. A Hangáj-hegységben sok helyen találhatóak az alapkőzeten magasodó bazaltvulkán kúpok. A 2210 m magas Khorgo a nemzeti park 10 vulkánjának egyike, körülbelül 8000 évvel ezelőtt aludt ki. Délután a vulkán lejtőjét borító vörösfenyő erdőn keresztül kapaszkudunk fel a 200 méter átmárőjű, 70-80 méter mély kalderához. A peremén végisétálva megfigyelhetjük a környék különleges morfológiai jellegzetességeinek és madártávlatból láthatjuk a Terhkiin Tsagaan tavat. Két éjszakát a tó közelében lévő jurta-táborban töltünk. (szállás: jurta-tábor, 2 éj, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 10. nap KHORGO-TERKHIIN TSAGAAN NUUR NEMZETI PARK – FEHÉR-TÓ

  Gyalogtúra: 5-10 km
  Lovastúra: 10-15 km

  A mai nap a pihenésé a 77267 hektárnyi területű Fehér-tó partján! Ha ahhoz van kedvünk, akkor horgászhatunk a tóban, amely több mint 20 halfajtával dicsekedhet. Nyugodtan úszhatunk is, az édesvízi tó legmélyebb pontján 20 méter, fele területén azonban alig több, mint 2 méter mély. Túrázni indulhatunk a nemzeti parkban, vagy lovagolhatunk is a szteppén. A Chuluut- és a Suman-folyó völgyében elterülő tavat látványos hegyvidék veszi körül sztyeppei és erdei sztyeppei növényzettel, erdőkkel. 
  Délután ellátogatunk egy nomád családhoz, hogy előső kézből tapasztalhassuk meg, hogyan élnek az emberek a mongol vidéken napjainkban ugyanúgy, mint évszázadokkal ezelőtt. (ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 11. nap KHORGO-TERKHIIN TSAGAAN NUUR – JARGAL JIGUUR HÉVFORRÁS – ÉSZAK-MONGÓLIA – ULZIIT KHISHIG

  Utazás: 190 km, kb. 4 óra utazás

  Folytatjuk utunkat Mongólia északi része felé egy gyönyörű természeti útvonalon, az úgynevezett a Magas-hágókon keresztül. A Jargalant Jiguur hévforrás közelében ebédelünk egy jurta-táborban, majd a 150 méter mélységből a felszínre törő 70 °C fokos vízben pihengethetünk. Az éjszakát újra egy jurta-táborban töltjük a Shivert-hágón, a fenséges Hangáj-hegység ölelésében. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 12. nap Ulziit Khishig – Mörön – Hövszgöl-tó Nemzeti Park

  Utazás: 290 km, kb. 6 óra

  Reggeli után a Hövszgöl-tóhoz indulunk.  Útközben ellátogatunk a tú déli sarkában épült Khatgal faluba, ahol felfedezzük a kikötőt, a helyi piacot és bepillantunk picit a helyiek életébe. Majd északnak indulunk a tó nyugati partján. Az 1645 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő, kristáytiszta vízű Hövszgöl-tó Mongólia második legnagyobb és egyben legmélyebb tava. Ez Ázsia második legnagyobb édesvize, a Föld édesvíz készletének mintegy 0,4%-át őrzi. Népszerű elnevezése szerint a Hövszgöl a két tónővér közül a fiatalabb, az idősebb nővér a Bajkál. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 13. nap Hövszgöl-tó Nemzeti Park – Tsaatan rénszarvas-pásztor közösség

  Ma megismerhetjük kicsit a mongol rénszarvas pásztorok mindennapi életét, szokásaikat és szentségeiket. A Hövszgöl tartomány ad otthont a világ legdélibb őshonos rénszarvas-terelő népének. A Tsaatan-családok a távoli taigáról vándorolnak a Hövszgöl-tó melletti nyári táborba, ahol az estéiket a lovaglásnak szentelik. Miután megkaptuk a biztonságos lovaglással kapcsolatos tájékozódást, mi is lóháton fedezhetjük fel a tó természeti szépségeit. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 14. nap HÖVSZGÖL-TÓ – MÖRÖN – Ulánbátor – GORKHI TERELJ NEMZETI PARK

  Utazás: 70 km, 2-3 óra
  Túra: 4-5 km

  Korán reggelizünk, majd Mörönbe utazunk, ahonnan egy másfél órás „panoráma repülés“ vár ránk egy belföldi járattal Ulánbátorba. Úton a repülőtérre ellátogatunk a „Szarvaskövekhez“, a népvándorlás kora előtt itt élő népek monolitjaihoz. Érkezés után a Gorkhi Terelj Nemzeti Parkba utazunk. Délután felfedezzük a területet, élvezzük az alpesi tájképeket és elgyalogolunk a Teknős Sziklához. A „Mennyei Hídon” átkelve, és 108 kő lépcsőn kapaszkodunk fel az Aryabal Meditációs Templomba, amelyet 108 kis sztúpa és 108 imakerék vesz körbe. (szállás: jurta-tábor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 15. nap GORKHI TERELJ NEMZETI PARK – DZSINGISZ KÁN SZOBOREGYÜTTES – ULÁNBÁTOR – HUSTAI NEMZETI PARK

  Utazás: 110 km, kb. 4 óra

  Reggeli után Ulánbátorba indulunk. Útközben megpihenünk a Tola-folyó partján, ahol meglátogatjuk Dzsingisz kán szoboregyüttest. A központi, 40 méter magas lovas szobor jelképesen keletre, a kán születési helyének irányba néz. Felkapakodunk a szobron kialakított kilátópontba, körbesátálunk a 36 kán tiszteletére létrehozott látogatóközpontban, majd folytatjuk utazásunkat. A fővárosból folytajuk utunkat a fővároshoz közeli Hustai Nemzeti Parkba, amely a Przsevalszkij-lovaknak (takhi) ad otthont. A thakit tekintik minden mai lófajta ősének. Sosem háziasították. A 18. századig ezek az állatok szabadon kóboroltak a mongol sztyeppén, Kazahsztánban és Szibériában. A természetes takhi populáció ezután csökkenni kezdett, az utolsó vadon élő egyedet 1969-ben látták. A faj megkapta a „vadonból kihalt” státuszt, ami közel 30 évig így is maradt, amíg egy körültekintő szaporítási programmal sikerült 1,500-ra emelni a takhik számát. A Khustain Nuruu 50,000 hektáros vadonja volt az egyik hely, ahová visszatelepítettek egy ménest 1992-ben.
  Ma már több ménessel is találkozhatunk itt, gyönyörködhetünk abban ahogyan ezek a rőtbarna, zömök lovak a sztyeppén legelésznek. Bár a nemzeti park igazi sztárja kétségkívül a takhi, számos egyéb állatfaj is megtalálható a parkban. Gímszarvasok, mongol gazellák, borzokszürkefarkasok és eurázsiai hiúzok tanyáznak a területen. A múzeumban megnézhetünk egy rövid dokumentumfilmet a sztyeppéről, majd körbejárhatjuk a kiállítást. (szállás: jurta-tábor, 2 éj, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 16. nap HUSTAI NEMZETI PARK

  Utazás: 110 km, 2-3 óra
  Túra: 3-4 km

  A thakit tekintik minden mai lófajta ősének. Sosem háziasították. A 18. századig ezek az állatok szabadon kóboroltak a mongol sztyeppén, Kazahsztánban és Szibériában. A természetes takhi populáció ezután csökkenni kezdett, az utolsó vadon élő egyedet 1969-ben látták. A faj megkapta a „vadonból kihalt” státuszt, ami közel 30 évig így is maradt, amíg egy körültekintő szaporítási programmal sikerült 1,500-ra emelni a takhik számát. A Khustain Nuruu 50,000 hektáros vadonja volt az egyik hely, ahová visszatelepítettek egy ménest 1992-ben.
  Ma már több ménessel is találkozhatunk itt, gyönyörködhetünk abban ahogyan ezek a rőtbarna, zömök lovak a sztyeppén legelésznek. Bár a nemzeti park igazi sztárja kétségkívül a takhi, számos egyéb állatfaj is megtalálható a parkban. Gímszarvasok, mongol gazellák, borzokszürkefarkasok és eurázsiai hiúzok tanyáznak a területen. A múzeumban megnézhetünk egy rövid dokumentumfilmet a sztyeppéről, majd körbejárhatjuk a kiállítást. Az Ungut-hegy déli völgyében megnézzük a 6-8. századból ránk maradt Ungut-emlékmű együttest. A felajánlási helyen 30 ember keleti tájolású faragott emlékköve, különböző kőfigurák és több, mint 550 balbal kő látható. (ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 17. nap DANSHIG NAADAM FESZTIVÁL

  Egy korai reggeli után elindulunk a Danshig Naadam Fesztivál közeli helyszínére. A fesztivál ma is remek hangulatú. A hagyományos íjászat és lovasversenyek mellett számos buddhista rítust és táncot is megnézhetünk, köztük a híres Cam táncot is.
  A Cam egy ősi kolostori rítus, melyet az írásos emlékek először 775-ben említenek Tibetből. A ’cam’ szó jelentése Buddha tánca. A tánc azt mutatja, ahogy különböző haragvó, tanvédő istenségek leszállnak a Földre. Mongóliába a XVIII. században jutott el a lámaista gyökerű tánc. A hagyomány szerint az első cam táncot 1786-ban adták elő az Erdeni-Dzú kolostorban.
  Délután egy hagyományos birkózóversenyt is megtekinthetünk.
  A Danshig Naadam Mongólia legeldugottabb vidékeiről is idecsábítja a megmérettetésre vágyó ifjú és kevésbé ifjú sportolókat. Színes selyem tunikák, hagyományos birkózó öltözetek, röpködő nyilak, dübörgő paták szórakoztatják a közönséget. A mongolok ilyenkor felidézik a dicső múltat, megmutatják az idelátgatónak lovas tudományukat, a lovaik erejét és kitartását valamint híres-hírhedt íjásztudásukat. (szállás: hotel, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora)

 • 18. nap ULÁNBÁTOR – HAZAUTAZÁS

  Nincs más hátra, irány a repülőtér, ideje hazaindulnunk. (ellátás: reggeli)

Csapat

 • PURNHAUSER ZSÓFI Túravezető

  „Családomnak köszönhetően gyakorlatilag belenőttem a természet- és világjárásba. Utazásaimnak köszönhetően sokat tapasztaltam és tanultam, minden kaland megváltoztatott egy kicsit. Szeretném másokkal is megosztani élményeim, ezért döntöttem úgy, hogy túravezető leszek.
  Az utazások között tervező grafikusként dolgozom, a termékdizájn a kedvenc területem. Minden munkám során az a legfontosabb számomra, hogy kizökkentsem egy kicsit az embereket a hétköznapokból és valamilyen pozitív élményt nyújtsak nekik.”

Jelentkezési információk

 • Az utazás ára tartalmazza
  • 2 éjszaka szállást egy 4 *-os hotelben Ulánbátorban, 2 ágyas szobákban
  • 15 éjszaka szállást hagyományos jurta-táborokban
  • teljes ellátást a részletes leírás szerint: 17 reggelit, 16 ebédet, 16 vacsorát
  • a palackozott ivóvizet az utazás teljes ideje alatt
  • az utazást bérelt terepjárókkal vagy 4 kerék meghajtású terepjárókkal, helyi sofőrrel 
  • a részletes leírásban szereplő kirándulásokat, városnézéseket és egyéb progamokat helyi vezetővel
  • a nemzeti parkok belépőit 
  • a látványosságok, múzeumok belépőit
  • 1 óra tevegelést a Góbi-sivatagban
  • a horgászatot a Terhkiin Tsagaan tavon
  • a 2-3 órás lovaglást a Hövszgöl-tónál
  • a helyi idegenvezetők és sofőr munkadíját
  • a magyar nyelvű túravezetést és tolmácsolást
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a nemzetközi repülőjegyet illetékkel
  • a Mörön – Ulánbátor belső repülőjegy és a repülőtéri illetékek árát
  • a csomag extra súlyáért fizetendő díjat a belső repülőút során: 1.5 USD/ kg
  • a vízum árát
  • a fakultatív programok árát
  • az útlemondási biztosítás árát
  • a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás árát
  • a borravalókat: kb. 100 USD/ résztvevő
  • egyágyas felár: 400 USD
  • a Naadam Fesztivál  belépőt: 100-150 EUR
 • Repülőjegyek, illetékek
  • a Budapest – Isztambul – Ulánbátor – Isztambul – Budapest repülőjegy ára illetékkel: 300 000 HUF-tól
  • a Mörön – Ulánbátor belső repülőjegy és a repülőtéri illetékek árát, 15 kg-os feladott poggyásszal: 300 EUR-tól
  • a repülőjegy ára a megvásárlás idejétől függ
  • menetrend információkért és partnerünk árajánlatért fordulj irodánk munkatársához
 • Beutazási szabályok, vízum
  • magyar állampolgároknak a Mongóliába való beutazáshoz vízum szükséges
  • a vízumszerzés követelményei:
  • a hazaérkezéstől számított legalább 6 hónapig érvényes útlevél
  • kitöltött vízumkérő lap
  • 2 darab friss, színes igazolványkép (3,5 x 4,5cm nagyságú, fotós vagy automata által készített, fehér hátterű, szemből)
  • nemzetközi repülőjegy másolata
  • a vízum és az ügyintézés díja: kb. 27 000 HUF
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz baleset- és poggyászbiztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatért fordulj irodánk munkatársához
 • FIZETÉSI FELTÉTELEK
  • RÉSZVÉTELI DÍJ: 3 500 EUR
  • Előleg: a jelentkezés után 14 napon belül fizetendő, a Részvételi díj 40 %-a (1 400 EUR)
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 65 nappal fizetendő, a Részvételi díj 60% -a (2 100 EUR)
 • Útlemondási és átjelentkezési feltételek

  Az utazás megkezdéséhez képest 65 napon túli útlemondás vagy átjelentkezés esetén irodánk minden esetben levon 30 EUR kezelési költséget. A 65 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 65-36. napok között a Részvételi díj 50%-a,
  • 35-16. napig a Részvételi díj 75%-a,
  • 15 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a Részvételi díj 100%-a.
 • Ajánlott korhatár

  25-65 év

 • Létszám

  8-12 fő

Hasznos információk

 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképpen keresd munkatársunkat, akkor is, ha nem a mi partner irodánkon keresztül foglalod le repülőjegyed
 • Túraszervezés
  • az utazás megszervezése egy helyi utazási iroda bevonásával zajlik
  • az utazás teljes ideje alatt egy angolul beszélő helyi idegenvezető és egy magyar túravezető állnak a rendelkezésedre
 • Szállás, ellátás
  • 2 éjszakát egy 4 *-os hotelben töltünk Ulánbátorban, 2 ágyas szobákban
  • 15 éjszakát hagyományos jurta-táborokban töltünk
  • az utazás ideje alatt teljes ellátást biztosítunk a részletes leírás szerint: 17 reggelit, 16 ebédet, 16 vacsorát
 • Mire számítsunk egy jurta-táborban?
  • A jurta a mongolok ősi szálláshelye. A kör alakú építmény a nomád pásztorkodás elterjedése óta jelen van a mongol kultúrában. A jurták váza fából készül, falait nemez borítja. A tetején kör alakú nyílás található. A faszerkezetet állatbőrből és ínakból készült madzagok tartják össze. 
  • A jurta-tábor hasonló, mint egy öko üdülő, ahol hotelszobák helyett jurtákban szállásolják el a vendégeket. Gyakran rendelkezésre áll szauna és mosoda is.
  • A táborokban általában van egy nagyobb jurta, amely étteremként szolgál.
  • A szállásul szolgáló jurták általában kétágyasak, berendezésük egyszerű, de kényelmes: asztallal, komóddal, székekkel felszereltek. 
  • A tisztálkodás közös helyiségekben történik, ahol zuhanyzó, mosoda, szauna és toalet áll a vendégek rendelkezésére. Mivel a mosdók külön épületben vannak, éjszaka célszerű elemlámpát vinni magunkkal.
 • Étkezés, ivóvíz
  • A jurta-táborok öko éttermeiben hagyományos mongol ételeket kínálnak, de megtaláljuk az európai konyha ételeit is.
  • Az ebéd és vacsora 3 fogásból áll: leves vagy saláta, főétel és desszert. Az étkezésekhez meleg italokat és palakozott ivóvizet is kapunk.
  • Hagyományosan a mongolok húst (a nyári időszakban nagyon keveset), tejtermékeket és olyan zöldségeket fogyasztanak, ami megterem a térségben (hagyma, fokhagyma, burgonya, sárgarépa, fehérrépa, káposzta).
  • A vidéki nomádok tejes teát, erjesztett kancatejet, valamint erjesztett és desztillált tehéntejből készült alkoholt isznak.
  • A mongol étrend azonban a turisták igényihez is igazodva meglehetősen nyugatiasodott mongóliai kalandtúránk során autentikus mongol és európai stílusú ételeket szolgálnak fel nekünk.
  • Speciális étrended kérjük, hogy jelezd számunkra jelentkezéskor, egyedi diétának megfelelő ellátást is biztosítani tudunk.
  • Az utazás ára tartalmazza az ivóvizet, kivéve Ulánbátorban. Hozz magaddal egy-két kulacsot, amit a táborokban feltöltheszt ivóvízzel.
  • Ulánbátorban a palackozott ivóvíz fogyasztása ajánlott.
 • KÖZLEKEDÉS
  • A mongol szárazföldi útviszonyoknak megfelelően négykerék-meghajtású, 6 fős terepjáró kisbuszokkal utazunk kalandtúránk alatt.
  • Az aszfaltozott út aránya 20%, a köves úté pedig 80%
  • Az út minősésgének és az időjárási viszonyok függvényében megközelítőleg 2-5 órás (90–300 km) vezetési időkre kell számítanunk, amíg eljutunk egyik helyről a másik célállomásra.
  • Utazás közben gyakran megállunk nyújtózkodni, fotózni és persze a helyi nomádokkal barátkozni.
 • Valuta, költőpénz
  • Mongólia hivatalos fizetőeszköze a mongol tugrik
  • 1 MNT = kb. 10 HUF
  • legcélszerűbb az Euro vagy USD kivitele, amit bankokban válthatunk majd be a helyi fizetőeszközre
  • ajánlott költőpénz az ajándékokra: 50- 100 USD
 • Oltások, gyógyszerek
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
 • INDULÁS ELŐTTI INFORMÁCIÓK
  • a szükséges túrafelszerelések listáját valamint a felkészüléshez szükséges további praktikus információkat jelentkezés után küldjük el
 • Hasznos információk
  • időeltolódás: + 7 óra
  • mobiltelefon: a magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek roaming partnerekkel,  térerő azonban csak a lakott települések közelében van
  • időjárás: Mongóliában évente 257 napsütéses nap van, gyakran tiszta, felhőtlen égbolt
  • a Góbi-sivatagban a hőmérséklet a déli órákben akár 30 °C is lehet, éjszakára  10 °C-ra is lehülhet a levegő
  • Közép- és Észak-Mongóliában az átlagos nappali hőmérséklet 16°C – 22°C közötti, észjakára sem hül le a levegő jelentősen
 • JELENTKEZÉS
  • Mielőtt jelentkeznél egy utazásra, kérjük olvasd el az Általános Szerződési feltételeket az oldal alján.
  • Gyorsan és egyszerűen jelentkezhetsz az utazásra, ha az oldal tetején lévő „Jelentkezem!” gombra kattintasz és kitöltöd az online űrlapot.
  • A jelentkezés sikeres elküldése után kapsz egy automatikus levelet, benne egy regisztrációs számmal. Amennyiben nem kapod meg ezt az e-mailt, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@pachamama.hu címen.
  • Az utazás árának előlege jelentkezéskor fizetendő, banki átutalással.
  • Felhívjuk figyelmed, hogy jelentkezésed az előleg teljes összegének (USD) bankszámlánkra való beérkezésekor hivatalos. A befizetésről a visszaigazolást és a számlát online küldjük el az jelentkezési lapon megadott email címre.
 • Bankszámlaszámok
  • USD számla:
  • Számlatulajdonos: Pachamama Adventures Ltd.
  • Számlavezető bank neve: TransferWise Ltd.
  • Bank címe: 19 w24th Street New York 10010 United States of America
  • Bankszámlaszám: 8310019717
  • Bankazonosító (routing number): 026073150
  • SWIFT kód: CMFGUS33

   

  • HUF számla:
  • Számlatulajdonos: Pachamama Adventures Ltd.
  • Számlavezető bank neve: MKB Bank
  • Bank címe: 1062 Budapest, Nyugati tér 5.
  • HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
2015 | site by stromi.design