Peru, Bolívia Overland – Inka Ösvény gyalogtúra – Kalandtúra a Csendes-óceántól a Machu Picchu-ig

Indulás: 2022/11/05
Utazás hossza: 22 nap
Utazás stílusa: Overland kalandtúrák
Létszám: 12-14 fő
Ár:
2800
USD

+ 1200 USD

Három hetes kalandtúránkon az ősi dél-amerikai civilizációk nyomába eredünk Peru lenyűgöző tájain. Végigjárjuk a Csendes-óceán partvidékének és az Andok hegyvonulatának természeti csodáit, ősi városok maradványai között túrázunk és megismerkedünk a perui indián közösségek életével. Számos emlékezetes pillanat vár ránk a négy napos Inka Ösvény gyalogtúrán, de egyik sem hasonlítható ahhoz a pillanathoz, amikor besétálunk a Nap-kapun és először pillantjuk meg Machu Picchu titokzatos városát. Ez nem a szokásos “pipáljuk ki” élmény, hanem életünk egyik legboldogabb pillanata!

Az Inka Ösvény helyett ellátogathatunk egy gyümölcs-, kávétermesztő farmra a magaslati esőerdőbe, majd csatlakozhatunk az inka zarándokutat végigjáró csapathoz és együtt gyalogolhatunk el a túra legszebb szakaszán a Machu Picchu-hoz.

A nagy utazás receptje: Folytasd az Inka Ösvényt egy folyóparton táborozós vadvízi kalanddal az Apurimac folyón és az egészet vezesd le egy lazítós esőerdei túrával Amazóniában!

Kiemelt látnivalók:

 • az Inka Ösvény, a világ egyik legszebb túraútvonala
 • Pachacamac ősi rámpás piramisai
 • az óriási homokdűnék árnyékában zöldellő Huacachina oázis
 • hajókirándulás a Csendes-óceánon a Ballestas-szigetekhez
 • sétarepülés a Nasca-vonalak felett
 • a Paracas Történeti Múzeum híres nyújtott koponyájú múmiái
 • a dél-amerikai koloniális építészeti stílus legszebb példái Areguipa városában
 • a Salinas Nemzeti Park füves pusztaságain legelő vicuña, láma és alpaka nyájak
 • a tűzhányók látványa a Vulkán kilátópontról
 • az andesi kondorok a szédítő mélységű Colca-kanyonban
 • kétnapos hajókirándulás a Titicaca-tavon
 • látogatás a totora nádból készült úszó szigetekre
 • vendégségben az Amantani-szigeten élő kecsua családoknál
 • a Taquille-szigeten élő indán közösség hagyományai és népművészete
 • a titokzatos Sillustani tornyok
 • túra Szivárvány-hegyhez
 • Cusco, az Inka Birdalom egykori fővárosa
 • a legszebb inka kori épületegyüttesek a Szent Völgyben
 • Sacsayhuaman, az inkák titokzatos építészeti technikájának legszebb példája
 • Quenco sziklatemploma
 • az Urubamba-völgy lélegzetelállító panorámája Pisac inka kori városából
 • Moray titokzatos kör alakú teraszai
 • Maras megszámlálhatatlan sólepárló medencéje
 • Ollantaytambo, az eredeti formáját leginkább megőrző inka kori település
 • a természet csodái és a köderdőben rejtőző misztikus inka kori városok az Inka Ösvényen
 • az ámulatba ejtő szépségű környezetben épült Machu Picchu titokzatos városa
 • Tiwanaku kivételes kidolgozottságú megalitikus építményei a Titicaca-tó bolíviai oldalán
 • kulináris kalandok a világhírű perui konyha világában

Neked való?

Aktív kalandok és bennfentes kultúrális élmények, melyek során szállásainkat és szolgáltatásainkat a programhoz és a helyszín adottságaihoz igazítjuk a “mindenből a legjobbat” szemléletünket szem előtt tartva. 

 • Utazási stílus: kiscsoportos kalandtúra
 • Komfort: ****
 • Szervíz: ****
 • Aktivitás: ****

Részletes program

 • 1. nap Peru: Lima

  Az időeltolódás miatt indulásunk napján, az esti órákban érkezünk Európából Peru fővárosába, Limába. Esténk hátralévő része a pihenésé a Miraflores negyedben lévő hotelünkben, hiszen hosszú utat tettünk meg Dél-Amerikáig. Ha meg szeretnénk nyújtóztatni  a lábainkat, akkor kisétálhatunk a kivilágított parti sétányra, ahol a sziklák száz méter magasan szakadnak a Csendes-óceánba. (szállás: hotel)

 • 2. nap Lima – Pachacamac – Huacachina oázis

  Felejtsd el a hétköznapokat! Reggel nekivágunk három hetes perui kalandtúránknak. Déli irányba indulunk az amerikai kontinensen végig vezető ikonikus Panamerika autóúton. Az Atacama-sivatag északi nyúlványán keresztül vezető utunkon ellátogatunk az ősi indián kultúrák Teremtő Istenéről elnevezett Pachacamac archeológiai területre. Miután a múzeum gazdag régészeti gyűjteményéne által bepillantást nyertünk a térség legősibb indián kultúráinak történetébe, körbejárjuk a legszebb rámpás piramisokat.
  Délután homokfutókkal járhatjuk be az óriási homokdűnék árnyékában zöldellő pici Huacachina oázist körülvevő sivatagot. A legmagasabb dűnék tetejéről egy snowboard deszkára hasalva lecsúszni kihagyhatatlan élmény, a naplemente  pedig kötelezően választható program. A perui konyha világhírű, ezért este megkezdjük kulináris kalandunkat is. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 3. nap Huacachina oázis – Paracas-félsziget – Ballestas-szigetek – Nasca vonalak sétarepülés – Lima

  Reggel a közeli Paracas-félszigetre utazunk, ahonnan hajókirándulásra indulunk a Csendes-óceánon. Motorcsónakkal járjuk körbe a ,,Kis-Galapagosz”-nak is nevezett a Ballestas-szigeteket, ahol fókák, pingvinek és vízimadár kolóniák élnek. Ebédidőben a tengerparti éttermek egyikében megkóstolhajuk a napi fogást és a peruiak nagy kedvencét, a ceviché-t.
  Délután megfejthetjük a Nasca-vonalak rejtélyét egy fakultatív sétarepülés során. A Nasca-fennsík közel 500 négyzetkilométernyi kősivataga több száz állati és geometriai formát őriz több, mint ezer éve. Kik, miért és hogyan hozták létre az óriási rajzokat? A 90 perces sétarepülés során eldönthetjük, hogy a számos magyarázat közül melyik tetszik leginkább nekünk.
  Akik nem szeretnének a sétarepülésen részt venni, azokkal ellátogatunk a sivatagos félsziget végén lévő Paracas Történeti Múzeumba. Julio Tello archeológus 1928-ban bukkant rá a kriptákkal teli temetőre ezen a területen, melyekben a világ legnagyobb méretű nyújtott koponyái voltak. Az eredeti múmiákat bemutató múzeumban megismerhetjük a paracas kultúra temetkezési szokásait és a koponyanyújtás technikáját. 
  A kora esti órákban érkezünk vissza a fővárosba. Még sétálnunk kell egyet az elegáns Miraflores negyedben, mert Peru összképéhez a metropolisz modern városrészének rendezettsége és jóléte is hozzátarozik! Ellátogathatunk a koloniális Lima emlékeit leginkább őrző Barranco városnegyedbe, majd a hangulatos éttermek egyikében vacsorázhatunk az óceán partján. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 4. nap LIMA – AREQUIPA (2350 M)

  Reggel az El Misti (5822 m), a Chachani (6075 m) és a Pichu-Pichu(5669 m) vulkánok ölelésében fekvő Arequipa (2350 m) városába repülünk. Bejelentkezünk a belvárosi hotelünbe, majd a gyarmati időket idéző Óváros felfedezésére indulunk. A pálmafákkal és színes virágokkal díszített Főtéren álló hófehér katedrálistól csupán néhány percnyi sétára található a dél-amerikai koloniális építészeti stílus egyik legszebb képviselője, a Santa Catalina kolostor. A zárdába, amely 1972-ig teljesen zárva volt a látogatók előtt valamikor aleggazdagabb spanyol családok hölgy tagjai vonultak el vallásukat gyakorolni. Este gasztrotúrára indulhatunk, a jobbnál jobb éttermek egyikének teraszáról a kivilágított Főtér látványában gyönyörködhetünk. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 5. nap AREQUIPA – SALINAS NEMZETI PARK – VULKÁN-KILÁTÓPONT (4800 M) – COLCA-KANYON (2500 M)

  Délelőtt sétálhathatunk Arequipa belvárosában és ellátogathatunk a Juanita Múzeum-ba. A közeli Ampato vulkán gleccsere 500 éven keresztül őrizte annak a kislánynak a múmiáját, akit az inkák állítólag a hegyek szellemének áldoztak fel. A múzeumban a ,,jégbe fagyott inka hercegnő” mellett gazdag gyűjteményt láthatunk a prekolumbián korból származó szőttesekből, halotti leplekből és áldozati tárgyakból is.
  Milyen az altiplano? A következő napokban alaposan megnézzük! Az andesi magasföldön utazunk a Salinas Nemzeti Park területére, ahol a füves pusztaságokon vicuñaláma és alpaka nyájak legelnek.
  A perui Andok nyugati vonulata között húzódó terület igazán különleges hely. Itt található bolygónkon az aktív vulkánok legmagasabb láncolata, valamint a világ másik legmélyebb kanyonja. Miután a 4800 méter magasan lévő Vulkán kilátópontról kiélveztük a 6 tűzhányó látványát Naplemente idején, leereszkedünk a Colca-völgybe. Egy hévforrásokra épült öko-üdülő (2500 m) minden kényelmet kiszolgáló bungalóiban töltünk két éjszakát, innen indulunk a Colca-kanyon felfedezésére. 
  Az üdülő termálfürdőjének vízében magas a lítium tartalom, ami egy kiváló relaxáló elem. A lenyűgöző kilátás a medencékből a Colca-völgyre összehasonlíthatatlan természeti háttér, egyedülálló élményt nyújt a pihenéshez a Colca-folyó partján.
  A Colca-kanyon a pihenés melett tökéletes helyszín ahhoz is, hogy az oxigénhiányos környezethez való hozzászokás jegyében túrázzunk a párját ritkító látványt kínáló ösvényeken az Andok közepén!
  A nap további részében a termálvizes medencékben, masszázzsal vagy arckezeléssel kényeztethetjük a testünket. Az üdülő kitűnő étterme pedig már csak a hab a tortán! (szállás: öko-üdülő, 2 éj, ellátás: reggeli)

 • 6. nap COLCA-KANYON – UYO UYO – KONDOR KILÁTÓPONT TÚRA (3300 M)

  Túra: távolság 5 + 3 km, szint: fel: 300 m, le 300 m
  Menetidő: 2 x 2 óra
  Környezet: magashegyi

  Délelőtt egy könnyű kirándulásra indulunk az inkákat több száz évvel megelőző időkből származó wari kultúrából ránk maradt Uyo Uyo archeológiai területre. Sétánk során megnézzük a völgy legrégebbi koloniális templomát és bepillantást nyerhetünk Peru legidősebb etnikumainak –  a Collahuas és a Cabanas indián közösségek – mindennapi életébe is.
  Délután egy látványos túrára indulunk a Colca-kanyon szélén, amely kétszer mélyebb, mint a Grand Canyon. A páratlan panorámát kínáló sétánk a Kondor kilátóponthoz (3300 m) vezet. A kanyon másik különlegessége ugyanis, hogy a függőleges sziklafalain andesi kondorok fészkelnek. Ha szerencsénk van, mi is láthatunk néhányat az ,, Andok királyának” nevezett óriási madarakból.
  Ha úgy kedvünk tartja, este a termálfürdő medencéiben megpihenve vizsgálhatjuk az ezernyi csillagtól fényes déli égboltot. (ellátás: reggeli)

 • 7. nap COLCA-KANYON – TITICACA-TÓ – CHUCUITO (3800 M)

  Egy hosszú, de nagyon látványos utazás vár ma ránk az andesi magasföldön keresztül a Titicaca-tóig. A ,,panoráma út” füves pusztaságokon és időszakos tavak között kanyarog, melyek  a rózsaszín flamingókvadludak és különböző vízimadarak kedvelt élőhelyei. A nap végén érkezünk meg a Titacaca-tó (3800 m) partján álló színvonalas szállodánkba. A szomszédos kis településnek fontos szerepe volt az inkák történelmében. Elsétálunk a „Termékenység templomának“ maradványaihoz és a Chucuito Főterén álló 16. században épült templomhoz, amely Peru egyik legrégebbi katolikus szentélye. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 8. nap TITICACA-TÓ – UROS-SZIGETEK – AMANTANI-SZIGET

  Túra: távolság 4 km, szint: fel/le: 200 m
  Menetidő: 1-2 óra

  Kétnapos hajókirándulásra indulunk a Titicaca-tavon. Földünk egyik legősibb népe, a fekete vérű uro indiánok az inkákat 1000 évvel megelőzve telepedtek le ezen a tájon, majd az ellenséges törzsek elől menekülve építették meg a tavon úszó szigeteiket. A totora nádból készült Uros szigetek az őslakosok otthonai napjainkban is. Hajónkkal kikötünk az egyik család otthonánál, körbesétálunk a szigeten és meghallgatjuk vendéglátóink meséjét az uro indiánok történetéről és hagyományairól.
  Ezután az Amantani-szigetre hajózunk, ahol kecsua indián családok vendégszeretetét élvezhetjük. Az otthonaikban szállunk meg, a konyhájukban ebédelünk, körbesétálhatunk a földjeiken, így valódi bepillantást nyerhetünk a mindennapi életükbe.
  Délután egy látványos akklimatizációs túrára indulunk. A sziget legmagasabb pontjáról (4015 m) nézzük meg, ahogyan a Nap utolsó sugarai megcsillanak a Titicaca-tó víztükrén. (szállás: vendégház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 9. nap TITICACA-TÓ – TAQUILLE-SZIGET – CHUCUITO

  Túra: távolság 3 km, szint: fel6 le: 150 m
  Menetidő: 1-2 óra

  Reggel egy életre szóló élménnyel gazdagabban búcsúzunk el vendéglátóinktól és az Amantani-szigettől. Áthajózunk a Taquille-szigetre, ahol ajmara indiánok egy csoportja él a nyugati ember számára utópisztikusnak tűnő közösségben. A kikötőből felsétálunk a sziget központi falujába, Pueblo-ba. Itt megismerkedünk a helyi közösség érdekes szokásaival és az UNESCO Kulturális Világörökség részét képező népművészetével. Ebéd után hajózunk vissza Punoba, ahol újra kényelmes hotelünkben pihenthetünk, szaunázhatunk vagy egy kényezető masszázzsal frissíthetjük fel testünket. (szállás: hotel, 2 éj, ellátás: reggeli, ebéd)

 • 10. nap PERU: CHUCUITO – BOLÍVIA: TIWANAKU – PUMAPUNKU (3850 M)

  Irány Bolívia! Déli irányba indulunk a Titicaca-tó partján. Elszórt hegyi települések érintésével utazunk az andesi magasföldön a bolíviai határig, innen pedig Tiwanaku-ba. Az ősi város az inkákat megelőző egyik legjelentősebb prekolumbián-kultúra közigazgatási és szakrális központja volt. A mitológia szerint az inkák ősei a Titicaca-tóból léptek elő, államvallásuk alapjait pedig a Tiahuanaco-kultúrából merítették. Tiwanaku épületei kivételes kidolgozottságú megalitikus építmények. A komplexum többtonnás köveit a várostól 40–300 kilométerre fekvő kőbányákból szállították ide, és kötőanyag nélkül, száraz falazással építették. A régészek csak egy kis részét tárták fel a Tiwanaku városának, azonban úgy becsülik, hogy legalább 20 000 ember élt egykor itt. A feltárási területen körbejárjuk a kivételes kidolgozottságú óriási szobrokat, templomokat, a piramist, az idegenszerű- arcfaragványokat és a Napkaput.
  Ellátogatunk a Pumapunku hihetetlen pontossággal megmunkált, hatalmas monolitokból álló komplexumához, ahol „A lézerprecízséggel vágott kövek úgy illeszkednek egymáshoz, mint egy kirakósjáték elemei…”
  A Museo Ceramico-ban a tiwanaku civilizációból származó gazdag kerámiagyűjteményt láthatunk, művészi díszítésű, szertartásokon és mindennapi célokra használt  darabokat.
  Este érkezünk vissza kényelmes perui hotelünkbe. Útközben ellátogatunk a helyi indiánok által “Istenek Városá“-nak nevezett területen lévő természetes sziklafeszülethez. Az térség indián legendája szerint az ajtó “az istenek földjére vezető átjáró”, melyen egykor a nagy hősök csatlakoztak az istenekhez, és átmentek a kapun a halhatatlanság dicsőséges új életébe. (ellátás: reggeli, ebéd)

 • 11. nap Chucuito – Sillustani tornyok – Sicuani (3500 M)

  Az inka uralkodók beavatási útvonalán indulunk északi irányba, az Inka Birdalom egykori fővárosa felé. A mitológia szerint a Titicaca-tóból léptek elő az inkák ősei, Manko Kapak és 7 testvére, hogy létrehozzák Dél-Amerika legjelentősebb prekolumbián kultúráját. Megkoronázása előtt minden királynak végig kellett járnia az „Anya-tó” és a Cusco közötti zarándokutat. Útközben ellátogatunk az Umayu-tóba nyúló félszigetre. A pre-inka és inka korból származó Sillustani tornyok építésének okát sokféleképpen magyarázzák, miután meghallgatjuk vezetőnk meséit, eldönthetjük, hogy melyik áll legközelebb hozzánk. Megpihenünk a 3340 méter magas La Raya-hágón, majd Sicuani kisvárosának egyik családias hangulatú hotelében töltünk az éjszakát. (szállás: vendégház, ellátás: reggeli)

 • 12. nap SICUANI – SZIVÁRVÁNY-HEGY (5200 M) – CUSCO (3300 M)

  Túra: távolság 6 km, szint: fel/ le: 400 m
  Menetidő: 4-5 óra
  Környezet: magashegyi

  Reggel korán indulunk, ébredező kecsua falvakon keresztül vezet utunk a Vinicunca-hegység szívébe. A 4800 méter magasan lévő parkolóból egy gleccser formálta völgyben indulunk a Szivárvány-hegy felé. Utunk során mindenfelé legelésző láma nyájak és lovak tarkítják a tájat, a távolban pedig az Andok hósipkás hegycsúcsai és az Ausangate gleccser uralják a látképet. 1-1.5 órás túra során jutunk el az 5200 méter magas hágóba, ahonnan csupán 60 méter szint és egy rövid séta vár ránk a kilátópontba. Szuszogós a szerpentin, de megéri! A hágóból a szinte szürreálisnak tűnő Szivárvány-hegy 360 fokos panorámájában gyönyörködhetünk.
  A túra után folytatjuk utazásunkat a Huatanay és Vilcanota folyók völgyében. A késő délutáni órákban érkezünk meg Cusco-ba. Érkezés után elfoglaljuk az Óvárosban lévő szállásunkat, majd közösen kezdjük meg ismerkedésünket Peru leghangulatosabb városával. (szállás: hotel, 2 éj, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd)

 • 13. nap Cusco – SACSAYHUAMAN (3500 M)

  A város felett magasodó Sacsayhuaman fellegvárának maradványai az Inka Birodalom titokzatos megalitikus építészetének legszebb példáit tükrözik.
  Miután körbejártuk az óriási város mardványait, a Krisztus szoborrtól Cusco talán leghangulatosabb negyedén keresztül, macskaköves utcákon, a gyarmati kort idéző házsorok között sétálunk le a Főtérig. Innen tovább indulunk az UNESCO Világörökség listáján is szereplő Óváros felfedezésére. Elsétálunk a Katedrálishoz, a Tudás Házához, a Nap Szüzeinek Házához, valamint a Naptemplomhoz, és persze megkeressük a gyönyörűen megfaragott 12 sarkú inka követ is. Délután önállóan folytathajuk a belváros és a világszerte híres éttermek, valamint cukrászdák felfedezését. (ellátás: reggeli)

 • 14. nap A Szent Völgy inka kori emlékei: Cusco – Quenco – Puka Pukara – Pisac (3500 M)

  A Cusco-t a Machu Picchu-val összekötő völgy térségében találhatóak a legszebb inka kori épületegyüttesek. Körbejárjuk Quenco sziklatemplomát és sétálunk egyet Puka Pukara, a Vörös Erőd romjainál is. Eukaliptusz erdőkön keresztül érkezünk meg az Urubamba-völgy bejáratához, Pisac kisvárosáig.
  Délután Pachacuti, az államalapító Inka palotáját (3 500 m) járjuk végig a település fölé emelkedő hegycsúcson. Óriási földművelő teraszok között sétálunk, miközben az inkák szent völgyének lélegzetelállító panorámájában gyönyörködhetünk. Szállásunk a Pisac (3 000 m) főterén álló vendégházban lesz. (szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 • 15. nap A SZENT VÖLGY INKA KORI EMLÉKEI: PISAC – MARAS – MORAY (3700 M) – OLLANTAYTAMBO (2800 M)

  Mire végzünk reggelinkkel, a helyiek kipakolják portékájukat Pisac főterére. Napunkat nézelődéssel és ajándékvásárlással kezdjük Peru legnagyobb kézműves piacán, ahol kedvünkre válogathatunk az ezüst ékszerek, alpaka takarók és vibrálóan színes textíliák között.
  Ezután folytatjuk utazásunkat az Urubamba-folyó mentén, amely valamikor az Inka Birodalom „éléskamrája” volt. Kecsua falvakon és gondosan megművelt, gazdagon termő földeken keresztül érkezünk meg az eredeti formáját leginkább megőrző inka kori település, Ollantaytambo kicsiny falujába. A völgy itt már teljesen összeszűkül, a cukorsüveg alakú hegyek a fejünk fölé tornyosulnak. Meredek lépcsősoron kapaszkodunk fel Ollantay, a híres inka hadvezér erődítményének Naptemplomába. Ha kedvünk tartja, akkor felsétálhatunk a szemközti hegyoldalban épült magtárhoz is, ahonnan az archelológiai terület teljes panorámájában gyönyörködhetünk. Marad indőnk arra is, hogy bejárjuk a falu szűk utcáit és bennézzünk inka alapokra épült lakóházakba. Igazi időutazásban lesz részünk! (szállás: vendégház, ellátás: reggeli)

 • 16. nap Inka Ösvény: Chilka (2600 m) – Ayapata (3300 m)

  Túra: távolság 14 km, szint: fel 700 m, le: 100 m
  Menetidő: körülbelül 6 óra
  Környezet: magashegyi

  Ébresztő, a világ egyik legszebb túraútvonala ma csak ránk vár! Kora reggel busszal utazunk az Inka Ösvény túra kezdőpontját jelentő 82. kilométerkőig, ahol találkozunk hegyi vezetőinkkel és kecsua segítőinkkel. Átadjuk nagy csomagjainkat hordárainknak, akik felpakolják azokat hátukra a tábori konyhafelszereléssel és élelmiszerekkel, valamint kempingfelszerelésünkkel együtt. Mi közönsen jógázunk, majd is felkapjuk kis hátizsákjainkat, így vágunk neki a Machu Picchu-hoz vezető 4 napos zarándokutunknak.
  Túránk első szakasza könnyű, alig 2 gyaloglás, viszonylag sík terepen. Az Urubamba-folyót követve sétálunk az inka kori teraszok és városok mellett, miközben a látványt a Veronika csúcsa (5859 m) uralja. Az első nagyobb emelkedőnk tetejéről, a magasból csodálhatjuk meg Patallacta inka kori városát.
  Egy inka kori ellenőrző ponton áthaladva lépünk rá az eredeti inka zarándokút útvonalára. Túránkat innen a Cusichaca-folyó völgyében folytatjuk. Mire 3-4 óra múlva déli pihenőhelyünkre érünk, szakácsunk elkészíti első tábori ebédünket. A hosszú gyaloglás és ízletes ételek után mindenkinek jól fog esni egy kis szieszta.
  Délután egy meredek emelkedő és újabb 4 kilométer gyaloglás vár ránk a köderdőben megbújó esti táborhelyünkig. Érkezésünkre az Ayapata táborban (3300 m) már állnak sátraink, segítőink teával és süteménnyel várnak minket, és egy tál meleg vízben az út porát is lemoshatjuk magunkról. Este az étkezősátrunkban gyűlünk össze, hogy elfogyasszuk ízletes és tápláló vacsoránkat és megtudjuk a másnapi túránk részleteit. A kimerítő nap végén még rácsodálkozunk a csillagokkal teli déli égboltra, majd hamar hálózsákjainkba bújunk.(szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 17. nap INKA ÖSVÉNY: AYAPATA (3300 M) – WARMIWAÑUSKA HÁGÓ (4198 M) – RUNKURAQAY (3998 M) – RUNKURAQAY HÁGÓ (3950 M) – CHAQUICOCHA (3680 M)

  Túra: távolság 16 km, szint: fel 1 200 m, le 900 m
  Menetidő: körülbelül 8 óra
  Környezet: magashegyi, szubtrópusi erdő

  A reggeli program: lépcsőzés! Bőséges reggelink után egy 3 kilométeres emelkedővel kezdjük a napot. A meredek hegyoldalakon, sziklatömbökből  kirakott ösvény 500 év elteltével is az inka útépítő mesterek munkáját dicséri, a mi életünket azonban sokszor megnehezíti gyalogtúránkon. Egy misztikus köderdőn keresztül érkezünk meg a 3968 méter magasan fekvő Llulluchapampa táborhelyig, ahol elérjük a felső erdőhatárt. Innen a további 2 kilométer lépcsőzésért cserébe – ha felfelé tekintünk és visszanézünk a völgyre –  csodaszép panoráma vár minket.
  A 4198 méter magas Warmiwañuska, avagy Halott Asszony hágó elérése kihívás, de jól akklimatizált és átlagosan aktív életet élő utazóink általában nagyobb nehézségek nélkül teljesítik. A kimerítő gyaloglásért pedig kárpótol a látvány: a hágóról csodálatos kilátás nyílik a környék mély völgyekkel szabdalt hegycsúcsaira. Itt állva tényleg „a világ tetején” érezhetjük magunkat!
  A hágó után ősi inka lépcsőkön ereszkedünk lefelé 3 kilométeren keresztül a völgyben (3700 m). Itt egy hosszabb pihenőt tartunk, megebédelünk, sziesztázunk és már indulunk is a második hágóra. Egy 2 kilométeres emelkedő után érjük el a 3950 méter magas Runkuraqay hágót. Útközben megpihenünk az azonos nevű inka épületegyüttesnél, a hágó tetejéről pedig azzal a jó érzéssel gyönyörködhetünk a tájban, hogy már túl vagyunk a túra nehezén! A következő 6 kilométeren lefelé haladunk a hosszan elnyúló, köderdővel borított völgyben. A völgy végén az ösvény egyik legszebb inka városa, Sayaqmarka ősi romjai állnak, amit lesz időnk alaposan körbejárni.
  Az völgy felé magasodó épületekből már jól látható esti táborhelyünk, Chaquicocha (3680 m). Innen egy alig fél órás séta vár ránk egy bambusz erdőn keresztül az inka kori úthálózat gyönyörűen felújított szakaszán. Hosszú túránkat 5 órai teánkkal a kezünkben pihenhetjük ki, melyhez a bujazöld erdőkkel borított hegyek és völgyek adják a hátteret. (szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

 • 18. nap INKA ÖSVÉNY: CHAQUICOCHA (3680 M) – PHUYUPATAMARKA (3700 M) – WIÑAY WAYNA (2650 M)

  Túra: távolság 10 km, szint: fel 150 m, le 1500 m
  Menetidő: körülbelül 6 óra
  Környezet: szubtrópusi erdő, magaslati esőerdő

  Kényelmesen reggelizünk, mielőtt elindulunk 4 napos túránk talán leglátványosabb szakaszán. Egyre sűrűbb trópusi erdővel borított meredek hegyoldalakon gyalogolunk, ráadásul szinte vízszintesen. Lassan sétálunk a mesterien megépített inka úton, miközben a különleges növényvilágban, a végtelennek tűnő völgyek és cukorsüveg alakú hegyek fenséges látványában gyönyörködhetünk.
  A Phuyupatamarka (3700 m) táborhelynél, amely az Urubamba-folyó felett magasodik pihenőt tartunk és elsétálunk egy kilátópontra, ahonnan jó időben a Salkantay (6272 m) és a Humantay (5700 m) havas hegycsúcsai is jól látszanak.
  Innen majdnem 5 kilométert ereszkedünk a meredek kőlépcsőkön a magaslati esőerdőben Phuyupatamarka inka városáig, majd az Inti Pata-áig (Napterasz). A földművelő teraszokról fenséges látványt nyújt az Urubamba-folyó völgye.
  A Napteraszról csupán pár perc sétára van harmadik táborhelyünk. Utolsó tábori vacsoránk előtt körbejárjuk az egyik legszebb inka kori emléket, Wiñay Wayna (2650 m) városát.

 • 19. nap INKA ÖSVÉNY: WIÑAY WAYNA (2650 M) – NAP-KAPU (2745 M) – MACHU PICCHU (2 600M) – AGUAS CALIENTES

  Túra: távolság 6 km, szint: fel 250 m, le 1500 m
  Menetidő: körülbelül 3 óra
  Környezet: magaslati esőerdő

  Reggel nekivágunk túránk utolsó szakaszának. A buja magaslati esőrdőben vezető ösvényen orchidákat és broméliákat fotózhatunk, pihenőink során pedig az Urubamba-völgy panorámájában gyönyörködhetünk. Megérkeztünk! A Nap-kapu 345 méterrel magasodik Machu Picchu városa fölé. A négy napos Inka Ösvény túrán számtalan természeti szépséget látunk és számos életre szóló élményt szerezhetünk, de egyik sem hasonlítható ahhoz a pillanathoz, amikor először pillantjuk meg az ámulatba ejtő szépségű környezetben épült Machu Picchu-t. Vezetőnk egy közös séta során avat be minket az inka kori város titkaiba, melyet 500 éven keresztül a sűrű dzsungel őrzött.
  Ezután buszra szállunk és alig 20 perc alatt Aguas Calientes kisvárosába utazunk, ahol a hotelünkben kényelmes ágy, forró zuhany, egy természetes hőforrásra fürdő és Peru egyik legjobb étterme vár ránk. (szállás: hotel, ellátás: reggeli, ebéd)

 • 20. nap AGUAS CALIENTES – CUSCO

  Reggel panoráma vonatunk ablakából intünk búcsút a Szent Völgy felénk tornyosuló hegyeinek és az Urumbamba-folyónak. Ollantaytambo-ban átszállunk a ránk várakozó buszra és visszautazunk Cusco-ba. Útközben ellátogatunk Moray kör alakú teraszaihoz, melyeket az inkák állítólag mezőgazdasági laboratóriumként használtak. Innen Maras több száz sólepárló medencéjéhez kirándulunk, melyeket a hegyi indiánok az inka időktől napjainkig használnak. Délután újra Peru leghangulatosabb városában, Cusco-ban bóklászhatunk. (szállás: hotel, 2 éj, ellátás: reggeli)

 • 21. nap Cusco

  Cusco megunhatatlan! Ha azt gondolod, hogy már mindent láttál, akkor szenteld a napot a kulináris kalandoknak és ajándékvásárlásnak. Járd végig a művésznegyed hangulatos utcáit és mindenképp látogass el a csokoládé, kávé vagy a pisco múzeumokba is. (ellátás: reggeli)

 • 22. nap CUSCO – LIMA – HAZAUTAZÁS/ AMAZÓNIA

  Délelőtt kényelmesen pakolhatunk és beszerezhetjük az utolsó emléktárgyakat. Kora délután Cusco-ból Limába repülünk, ahonnan az esti órákban kezdhetjük meg az Európa felé tartó utazásunkat. Ne siess haza, a 4 napos esőerdei öko-túránk Amazóniában kihagyhatatlan levezető program! (ellátás: reggeli)

   

Csapat

 • Tátrai Bernadett Túravezető

  „Azt szoktam mondani, hogy nekem van a legszebb életem. Az a munkám, hogy a Föld legcsodálatosabb tájaira kalauzoljalak el benneteket, a kíváncsiságtól és kalandvágytól hajtott utazókat. Hosszú évek óta járom a világot emberekkel, a Pachamama Expedíciók ezekből az élményekből és tapasztalatokból születtek.
  És mit szoktam még mondani? Jó lesz! Gyertek, megmutatom, hogy mit érdemes itt látni, csinálni, megérinteni, megszagolni és megízlelni…és közben mesélek.”

Jelentkezési információk

 • FOGLALHATÓ, 10 SZABAD HELY VAN AZ UTAZÁSON

 • Az utazás ára tartalmazza
  • a reptéri transzfereket a csoporttal való érkezés/indulás esetén Peruban
  • az utazást egy bérelt busszal
  • a szállásokat 3-4*-os, színvonalas hotelekben és hangulatos vendégházakban, 2 ágyas szobákban
  • 1 éjszaka szállást indián családok vendégházaiban az Amantani-szigeten, 2 ágyas szobákban
  • 21 reggelit, 8 ebédet, 4 vacsorát
  • a programban szereplő kirándulásokat, túrákat és városnézéseket
  • a hajókirándulást a Ballestas-szigetekhez
  • a belépőket a Pachacamac, Sillustani tornyok és a Termékenység Temploma archeológiai területekre
  • a Colca-kanyon és Kondor kilátópont belépőket helyi idegenvezetővel
  • a 2 napos hajókirándulást a Titicaca-tavon az Uros, Amantani- és Taquille- szigetekre, belépőkkel és helyi idegenvezetővel
  • a Szivárvány-hegy kirándulást helyi vezetővel, belépővel, csomagolt ebéddel
  • a Szent Völgy inka kori emlékeinek belépőjét: Sacsayhuaman, Quenco, Puka Pukara, Pisac, Ollantaytambo, Maras, Moray
  • a 2 napos Szent Völgy kirándulást bérelt busszal, helyi idegenvezetővel
  • a magyar nyelvű túravezetést és tolmácsolást
 • Az utazás ára nem tartalmazza
  • a nemzetközi repülőjegyek és illeték árát
  • a Lima – Arequipa és a Cusco – Lima repülőjegyek és illetékek árát
  • a programban nem szereplő étkezéseket és az italfogyasztást
  • a fakultatív programok árát
  • az útlemondási biztosítást
  • a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást
  • a borravalókat: kb. 50 USD/ résztvevő
  • a 4 napos Inka Ösvény túra árát
  • az Inka Ösvényen a borravalót a személyzetnek: 100-120 USD/ résztvevő
 • Belépők és fakultatív programok
  • 90 perces sétarepülés a Nasca vonalak felett: 200 – 250 USD + 10 USD repülőtéri illeték
  • Paracas-félsziget – Paracas Múzeum: 25 Sol
  • Arequipa – Santa Catalina kolostor: 35 Sol
  • Arequipa – Juanita Múzeum: 25 Sol
  • Cusco – Katedrális: 25 Sol
  • az 1 napos Inka Ösvény ára: 700 USD-tól
  • a 4 napos Inka Ösvény túra ára: 1 200 USD
 • A 4 napos Inka Ösvény túra ára tartalmazza
  • az Inka Ösvény túraengedély árát
  • a kempingfelszerelés: sátrak, matracok, székek, asztalok bérlésének díját
  • a tábori konyha és étkészlet bérlésének díját
  • napi háromszori, több fogásos étkezést, az 5 órai teát, valamint energia szeleteket, csokoládét, gyümölcsöt a túra idejére
  • a magashegyi túravezetők, a hordárok, a szakácsok és segítők munkadíját
  • a magyar nyelvű túravezetést és tolmácsolást
  • 1 darab Machu Picchu belépőt
  • 1 darab Machu Picchu buszjegyet
  • 1 darab vonatjegyet a Szent Völgyben, Aguas Calientes és Ollantaytambo között
  • a magashegyi túravezetők, a hordárok és helyi idegenvezetők díját
  • a magyar nyelvű túravezetést és tolmácsolást
 • Inka Ösvény túraengedély

  Jelentkezz időben! Az Inka Ösvényre naponta maximum 500 túraengedélyt adnak ki, amiből körülbelül 100 jut a túrázóknak, a többit az őket kiszolgáló személyzet, a hegyi vezetők és hordárok kapják meg. Az Inka Ösvény a világ egyik legnépszerűbb túraútvonala, az engedélyek nagyon gyorsan elfogynak, ezért a túraengedélyeket az utazás előtt 6-8 hónappal meg kell vásárolni.

 • Repülőjegyek, illetékek
  • a Budapest – Lima – Budapest repülőjegy ára illetékkel 380 000 Ft-tól
  • a Lima – Arequipa és a Cusco – Lima repülőjegyek ára illetékkel: 400 USD-tól
  • menetrend információkért és jegyértékesítő partnerünk árajánlatáért fordulj irodánk munkatársához
 • Beutazási szabályok, vízum
  • magyar állampolgároknak nem kell vízum Peruba
  • turistaként legfeljebb 90 napig tartózkodhat magyar állampolgár az országban
  • útlevelednek a hazaérkezéstől számítva még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie
 • Baleset- és poggyászbiztosítás
  • felhívjuk figyelmedet, hogy az utazáson való részvétel feltétele, hogy rendelkezz baleset- és poggyászbiztosítással
  • az utazás sajátosságainak legmegfelelőbb ajánlatáért fordulj irodánk munkatársához
 • Fizetési feltételek
  • RÉSZVÉTELI DÍJ: 2 800 USD
  • Az 1 vagy 4 napos Inka Ösvény túra (1 200 USD) és az alternatív programok ára az előleggel fizetendő
  • Előleg: jelentkezés után 14 napon belül fizetendő, a Részvételi díj 40 %-a (1 600 USD)
  • Hátralék: az utazás megkezdése előtt 60 nappal fizetendő, a Részvételi díj 60% -a (2 400 USD)
 • Útlemondási feltételek

  Az utazás megkezdéséhez képest 60 napon túli útlemondás esetén irodánk minden esetben levon 40 USD kezelési költséget. Útlemondás esetén az Inka Ösvény túraengedély ára minden esetben vissza nem térítendő összeg: 550 USD.

  60 napon belüli útlemondás esetén az Inka Ösvény túra árának 100%-a, azaz 1 300 USD minden esetben levonásra kerül.

  A 60 napon belüli útlemondás esetén az alábbi költségek kerülnek levonásra:

  • 60-36. napok között az utazás teljes árának 30%-a,
  • 35-26. napok között az utazás teljes árának 50%-a,
  • 25 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén az utazás teljes árának 100%-a.
 • LÉTSZÁM

  12-14 fő

 • Ajánlott életkor

  16-60 év

 • Kizáró okok

  A szív- és érrendszeri problémák, a keringési panaszok, valamint a súlyos cukorbetegség, látászavar vagy testi fogyatékosság kizáró okot jelentenek a túrán való részvételről. Egészségügyi problémáid jelentkezéskor mindenképp egyeztesd túravezetőnkkel.

Hasznos információk

 • Indulás és érkezés
  • felhívjuk figyelmedet, hogy a program az utazás helyszínén (adott országban) kezdődik és ér véget, a részletes programban a nemzetközi repülés ideje nem szerepel
  • repülési menetrend információkért mindenképp keresd munkatársunkat,  akkor is, ha nem repülőjegy értékesítő partner irodánknál foglalod le repülőjegyed
 • Valuta, költőpénz
  • Peru hivatalos fizetőeszköze az SOL (PEN = 90Ft)
  • az amerikai dollár vagy Euro kivitelét javasoljuk, amit bármelyik városi pénzváltónál és bankban helyi fizetőeszközre válthatunk
  • a perui bankok és pénzváltók kizárólag 2006. utáni kiadású, sérülés és szignó mentes bankjegyeket fogadnak el
  • ajánlott költőpénz: 500 USD + fakultatív programok árai
 • Oltások, gyógyszerek
  • ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz
  • gyógyszer szedését a háziorvossal kell egyeztetned
  • ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó
 • Szállások, ellátás
  • 16 éjszakát 3-4* -os színvonalas hotelekben és hangulatos vendégházakban töltünk, 2 ágyas szobákban
  • 1 éjszakát kecsua indiánok otthonaiban töltünk a Titicaca-tónál, kétágyas szobákban
  • az Inka Ösvény túra alatt 3 éjszakát 2 személyes magashegyi sátrakban töltünk
  • az Inka Ösvényen, a 3 napos rafting túrán és az amazóniai  programon teljes ellátást biztosítunk
  • utazásunk összesen 20 reggelit, 7 ebédet, 4 vacsorát tartalmaz a részletes programleírás szerint
 • Közlekedés
  • bérelt busszal és hajóval, valamint turista vonattal
 • Miért olyan népszerű az Inka Ösvény?

  A klasszikus Inka Ösvény az utolsó és kétségkívül a legszebb szakasza az inkák fővárosából, Cusco-ból a Machu Picchu-hoz vezető inka zarándokútnak. A kihívásokkal teli, a testet, lelket és szellemet is próbára tevő túraútvonal a Szent Völgyből indul felfelé az Andok hágóin keresztül, köderdőkön és dzsungeleken át a Machu Picchu eredeti bejáratához, a Nap-kapuig.

 • Miért kell engedély az Inka Ösvényre?

  Az engedélyek bevezetése előtt az Inka Ösvény látogatása nem volt szabályozott. A túrázók ott táboroztak le, ahol nekik éppen tetszett, az ősi romokat latrinaként használták és hatalmas károkat okoztak a környezetben. 2002-ben a hely és a környező ökoszisztéma védelmére vezették be az engedély-rendszert. Ezzel szabályozhatóvá vált a túrázók éves száma és biztosították, hogy dokumentáció nélkül senki se léphessen az ösvényre. Ennek köszönhetően napjainkban a jól karbantartott túraösvény és a kiépített táborhelyek is tiszták, szemétnek nyomát sem látjuk gyalogtúránk során. Az engedély másik előnye, hogy a túrázók számának korlátozása miatt a 46 kilométer hosszú  ösvényen alig találkozunk turistákkal. Naponta maximum 500 engedélyt adnak ki, amiből körülbelül 100 jut a túrázóknak, a többit az őket kiszolgáló személyzet, a hegyi vezetők és hordárok kapják meg.

 • Fizikai erőnlét

  A gyalogtúra nehézségét a sorozatterhelés és a tengerszint feletti magasság jelenti. Bár fizikailag megerőltető, az Inka Ösvényt az átlagosan sportos életmódot élő utazók általában nagyobb gond nélkül teljesítik. Vannak meredek szakaszok és két hágón is át kell kelnünk, de az út végén ott vár ránk a Nap-kapu. A párába burkolózó Machu Picchu látványa pedig egy pillanatra sem teszi kétségessé, hogy ez a pillanat bármit megér!

 • Hogyan hat a szervezetünkre a magasság?

  Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Utazásunk programját úgy építettük fel, hogy minél több időt hagyjunk arra, hogy szervezetünk hozzászokjon az oxigénhiányos környezethez, mire nekivágunk az Inka Ösvénynek.

 • Túraszervezés

  Az Inka Ösvény gyalogtúrát egy helyi utazási iroda bevonásával szervezzük meg. Az Inka Ösvény feletti felügyeleti jogokat gyakorló turisztikai minisztérium évente felülvizsgálja az engedélyért folyamodó túraszervező cégeket.

  Perui partnerünk több, mint 17 éve szervez túrákat az Inka Ösvényre, amit mi magunk is jó néhány alkalommal végigjártunk már velük. Helyi partnerünk profi túravezetőkkel dolgozik, akik szakmájuk mesterei.

   

 • Teherhordók

  A gyalogtúra során hordárok veszik le vállunkról a terhet, napközben ők viszik a nagy csomagunkat táborhelyeink között. A nagy csomag súlya maximum 6 kg lehet.

  Mi egy kis méretű hátizsákkal gyalogolunk, amiben a napi felszerelésünket visszük magunkkal: esőkabátunkat, néhány csokoládét, az ivóvizünket, valamint a személyes tárgyainkat és a fényképezőgépünket.

 • Kempingfelszerelés

  A túra során professzionális magashegyi sátrakat és a legjobb minőségű önfelfújódó matracok biztosítják számunkra a pihentető alvást, ami egy ilyen sorozatterhelés során elengedhetetlen.

  A túrafelszerelésünket vízálló zsákokba pakoljuk, amit szintén a helyszínen kapunk. Így biztos, hogy nem ázik majd el a hálózsákunk és váltóruhánk.

 • Étkezések

  A 4 napos túra teljesítéshez energiára van szükség. Tábori szakácsunk gondoskodik róla, hogy tápláló és egészséges étel kerüljön mindenki gyomrába. A hordárok hozzák a tábori konyhafelszerelést és a friss hozzávalókat is. Az ételek a helyi és nemzetközi konyha fogásai közül kerülnek ki. Igény esetén speciális étrendnek megfelelő étkeztetést is tudunk biztosítani.

 • A túranapok beosztása

  A napi túra távolságok úgy vannak beosztva, hogy gyaloglás mellett maradjon elegendő időnk a nézelődésre és pihenésre is.

 • További információk

  A gyalogtúráról Az Inka Ösvény túra és engedély című bejegyzésünkben olvashatsz bővebben. A Machu Picchu városlátogatással kapcsolatos új szabályozásról is olvashatsz blogunkon.

 • Időjárási körülmények

  Magashegyi környezetben az időjárás egy pillanat alatt változhat meg, ezért készülj fel minden eshetőségre! Alaposan készítsd elő túrafelszerelésed; meleg, réteges túraöltözetet.

  Ne felejtkezz el az UV-sugárzás elleni bőrvédelemről, akkor is, ha nem napsütéses az idő. Nagyon fontos, hogy szemeid megfelelő napszemüveggel védd az UV-sugárzástól.

  • reggelente, amikor elindulunk még hűvös lesz, 10-12 °C várható
  • napközben erős napsütésre 20-25 °C közötti hőmérsékletre számíthatunk
  • naplemente után fázhatunk, melyhez nagyban hozzájárul a fizikai kimerültség
 • INDULÁS ELŐTTI INFORMÁCIÓK
  • a szükséges túrafelszerelések listáját valamint a felkészüléshez szükséges további praktikus információkat jelentkezés után küldjük el
 • Jelentkezés az utazásra
  • Mielőtt jelentkeznél egy utazásra, kérjük olvasd el az Általános Szerződési feltételeket az oldal alján.
  • Gyorsan és egyszerűen jelentkezhetsz az utazásra, ha az oldal tetején lévő „Jelentkezem!” gombra kattintasz és kitöltöd az online űrlapot.
  • A jelentkezés sikeres elküldése után kapsz egy automatikus válasz e-mailt. Amennyiben nem kapod meg ezt az e-mailt, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@pachamama.hu címen.
  • Az utazás árának előlege jelentkezéskor fizetendő, banki átutalással. Felhívjuk figyelmed, hogy jelentkezésed az előleg bankszámlánkra való beérkezésekor hivatalos. A visszaigazolást és a számlát online küldjük el az jelentkezési lapon megadott e-mail címre.
 • Bankszámlaszámok

  Pachamama Adventures Ltd.

   

  • USD Számla
  • Számlavezető bank neve: TransferWise Ltd.
  • Bank címe: 19 w24th Street New York 10010 United States of America
  • Bankszámlaszám: 8310019717
  • Bankazonosító (routing number): 026073150
  • SWIFT kód: CMFGUS33

   

  • HUF Számla
  • Számlavezető bank neve: MKB Bank
  • Bank címe: 1062 Budapest, Nyugati tér 5.
  • Számlaszám: HU22 1030 0002 1065 3749 4902 0017
2015 | site by stromi.design